Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea e nemulțumit că Guvernul nu a adoptat OUG pe Codurile penale și îl amenință pe Tudorel Toader


Liviu Dragnea, imagine de arhivă
Liviu Dragnea, imagine de arhivă

Prima reacție a liderului PSD după amânarea Ordonanței pe Codurile penale.

Liderul PSD Liviu Dragnea și-a declarat vineri nemulțumirea pentru că Guvernul de la București nu a adoptat ordonanța de urgență pentru Codurile penale, transmițându-i ministrului Justiției un mesaj direct.

„Trebuie să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Trebuie să înceteze cu această atitudine”, a spus Liviu Dragnea, un politician care ar fi printre beneficiarii intrării în vigoare a prevederilor propuse de Tudorel Toader în ordonanța depusă la Secretariatul General al Guvernului.

Dragnea i-a reproșat ministrului Justiției că a amânat din luna ianuarie adoptarea relaxării politicilor penale. „A tot anunţat că va da nişte ordonanţe de urgenţă care, de fapt, nu s-au dat şi despre care nu are intenţia să le dea vreodată”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că șederea lui Toader în Guvern depinde de Viorica Dăncilă. ”Dl Toader credeți că e tatăl nostru? PSD nu poate rămâne captiv nici lui Toader, nici altcuiva”, a declarat vineri liderul PSD.

În ianuarie, Tudorel Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență privind completurile de cinci judecători care ar urma să redeschidă procese de corupție cu sentințe definitive.

Este vorba despre o cale extraordinară de atac, contestația în anulare, care există acum în Codul penal, dar care se poate invoca doar în trei luni de la data verdictului definitiv.

Toader a spus că intenționa ca această ordonanță să prelungească perioada în care se poate depune contestația în anulare pentru a acoperi ceea ce Curtea Constituțională a considerat a fi alcătuirea ilegală a completurilor de cinci judecători după noile Coduri penale.

Adică sentințele care s-au dat din 2014 până în prezent de completuri de cinci, la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi ilegale.

Ordonanța lui Toader a fost susținută public și de premierul Dăncilă. Între timp, Florin Iordache a sesizat la CCR și legalitatea alcătuirii completurilor de trei judecători, începând tot cu 2014. Judecătorii CCR se vor pronunța în acest caz săptămâna viitoare.

În problema completurilor, dacă se redeschid procese cu sentințe din 2014, este posibil ca în multe cazuri să intervină prescripția, iar cazierele să fie șterse.

A intervenit apoi în discuție o OUG pentru intrarea în vigoare a acelor articole din Codurile penale, modificate anul trecut, care au fost declarate constituționale de CCR.

Cea mai importantă dintre prevederi ar fi reducerea termenelor de prescripție. PSD se pregătea încă din februarie să introducă în Comisia Iordache, legiferarea pe acest subiect, însă Tudorel Toader a redactat o ordonanță de urgență în acest sens, care i-a fost trimisă Guvernului la 20 martie, după ce a fost mustrat de PSD la scenă deschisă, în timpul unei moțiuni simple împotriva sa.

Intrarea în vigoare a acestor două ordonanțe l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea în apelul procesului în care a primit condamnare de trei ani și jumătate cu executare și i-ar fi șters, în curând, și condamnarea cu suspendare pentru dosarul referendumului. Este posibil ca apelul - în dosarul angajărilor fictive - să se încheie până în vară, de vreme ce judecătorii au cerut concluziile părților .

Săptămâna aceasta, ordonanța pe Codurile penale a fost amânată de la adoptare, pe fondul unor intervenții ferme, fără precedent, din partea Comisiei Europene și a 12 ambasade occidentale, între care s-au aflat cea a Statelor Unite, a Germaniei și Franței.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și comisarul pentru Justiție Vara Jourova au vorbit amândoi despre posibilitatea activării articolului 7 al Tratatului UE împotriva României dacă Guvernul adoptă ordonanțele respective.

E vorba despre cea mai severă sancțiune care îi poate fi aplicată unui stat membru pentru nerespectarea principiilor Uniunii, sancțiune care merge până la sancțiuni financiare și suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Liviu Dragnea a solicitat Guvernului să înceteze cu discuţia despre Coduri şi a apreciat totodată că Parlamentul trebuie să finalizeze procedura pe marginea acestora. „Că se vor adopta în această sesiune, în sesiunea următoare, când se vor adopta, aceste legi trebuie să fie finalizate pentru că au deasupra lor controlul CCR”, a spus liderul social-democraților, majoritari în Parlament, alături de ALDE și UDMR.

Miza adoptării prin ordonanță de urgență a acestor modificări este și scurt-circuitarea contestărilor la CCR a acestora, dacă sunt discutate în procedură parlamentară.

Legile Justiției au fost adoptate în decembrie 2017 și au intrat în vigoare în toamna lui 2018.

Codurile penale au fost modificate în iulie 2018, însă nu au intrat în vigoare, pe fondul controlului de constituționalitate la CCR. Prin OUG, modificările intră imediat în vigoare, iar în materie penală funcționează în favoarea inculpaților.

XS
SM
MD
LG