Linkuri accesibilitate

Toader renunță la câteva prevederi din OUG 7, dar lasă neatinsă secția de anchetare a magistraților


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a prezentat membrilor CSM proiectul de ordonanță prin care abrogă anumite prevederi din OUG 7.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a prezentat membrilor CSM proiectul de ordonanță prin care abrogă anumite prevederi din OUG 7.

Ca urmare a protestelor magistraților, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat membrii CSM că va propune abrogarea câtorva prevederi controversate din OUG 7. Cele legate de ieșirea secției speciale de investigare a magistraților de sub autoritatea procurorului general rămân însă neschimbate.

Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență, prin care să abroge sau să readucă la forma inițială unele articole de lege modificate prin controversata OUG 7, din cauza cărora sute de magistrați au protestat. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit vineri cu membrii secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, și le-a prezentat proiectul de ordonanță de urgență.

„Domnul ministru ne-a comunicat că va avea cinci puncte, respectiv se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, că acestea vor fi dispuse de Secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54 referitor la posibilitatea ca judecătorii care au fost procurori să fie numiţi în funcţii de top în Parchet, iar avizul să fie dat de Secţia pentru procurori și nu de plen. De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa dispoziţiile referitoare la buna reputaţie şi alte două chestiuni - cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia judiciară. Fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole. I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa 7”, a declarat președintele secției de procurori a CSM, Nicolae Solomon.

Informațiile au fost confirmate de președintele CSM, judecătoarea Lia Savonea, care a spus că documentul a ajuns la CSM, pentru avizare.

Tudorel Toader renunță așadar la câteva chestiuni controversate:

  • cea anunțată deja, că judecătorii nu vor putea deveni șefi de mari parchete,
  • se renunță la prevederile prin care delegările la șefia marilor parchete nu putea depăși 45 de zile și erau avizate de plenul CSM, nu de secția de procurori.
  • Se renunță la posibilitatea excluderii din magistratură a magistraților pe criteriul „bunei reputații”
  • Se abrogă modificările legate de admiterea și examenele în Institutul Național al Magistraturii.

Prevederea din OUG 7, că secția specială de investigare a magistraților răspunde doar în fața procurorului șef al secției, nu al procurorului ierarhic superior, adică Procurorului General al României, a rămas însă neclintită.

Proteste ale magistraților, în toată țara. Duminică, bucureștenii ies din nou în Piața Victoriei

Sute de magistrați au ieșit din nou în stradă, vineri, fiind susținuți de cetățeni care au anunțat că vor organiza duminică un miting de sprijin. La București, câteva zeci de procurori și judecători au ieșit pe treptele Curții de Apel București, într-un protest tăcut față de modificările aduse de ordonanțele de urgență legilor justiției. Câțiva activiști civici i-au susținut, de pe malul Dâmboviței, afișând pancarte prin care îi cereau lui Tudorel Toader abrogarea OUG 7. Au fost însă și câțiva trecători și șoferi care i-au huiduit pe magistrați.

Vineri, magistrații au ieșit să protesteze în mai multe orașe. La Cluj, peste o sută de procurori și judecători s-au strâns în fața Palatului de Justiție, iar la Sibiu de asemenea aproximativ o sută de magistrați au protestat. Unii trecători sau activiști civici le-au oferit flori și mărțișoare.

Au fost proteste ale magistraților și la Constanța, la Botoșani, iar la Brăila judecătorii Tribunalului au anunțat că vor purta banderole albe în timpul ședințelor de judecată.

Peste 50 de instanțe și parchete din 21 de județe ale țării au deja activitatea suspendată sau restrânsă.

XS
SM
MD
LG