Indicele mondial al criminalității cibernetice, dat publicității pe 10 aprilie, arată că Rusia reprezintă cea mai mare amenințare cibernetică, fiind urmată de Ucraina, China, SUA și Nigeria, care sunt „zonele fierbinți” ale criminalității de acest tip la nivel mondial, notează agenția DPA.
Datele mai relevă că România se află pe locul cinci, în timp ce Republica Moldova, pe locul 15.
Indicele mondial al criminalității cibernetice a fost realizat de cercetători de la universitățile Oxford din Marea Britanie și South Wales din Australia.
Clasamentul s-a bazat pe datele culese de cercetători, care au intervievat aproape 100 de experți în criminalitate cibernetică din întreaga lume.
Fiecăruia i s-a cerut să identifice cele mai semnificative surse și cinci tipuri majore de criminalitate cibernetică, clasând țările în funcție de impact, profesionalism și tehnică, precum și abilitățile hackerilor.
Co-autoarea studiului, Dr. Miranda Bruce, susține că cercetarea va permite agențiilor de securitate cibernetică să se concentreze pe aceste „focare” și să asigure o alocare mai bună a resurselor în lupta cu acest fenomen.
„Cercetarea care stă la baza indicelui va ajuta la îndepărtarea anonimității din jurul infractorilor cibernetici și sperăm că va ajuta la lupta împotriva amenințării tot mai mari a criminalității cibernetice bazate pe profit”, a spus ea.
„Acum avem o înțelegere mai profundă a geografiei criminalității cibernetice și a modului în care diferite țări se specializează în diferite tipuri de criminalitate cibernetică”, a adăugat cercetătoarea.
Un alt autor al studiului, profesorul asociat Jonathan Lusthaus, susține că indexul ar putea ajuta la localizarea mai rapidă a infractorilor cibernetici.
„Din cauza naturii ilicite și anonime a activităților lor, infractorii cibernetici nu pot fi accesați cu ușurință sau interogați în mod fiabil. Ei se ascund activ. (...) Cel mai bun mijloc pe care îl avem pentru a face o imagine a locului în care se află de fapt acești infractori este să îi chestionăm pe cei a căror sarcină este să urmărească acești oameni”, afirmă el.
Cercetătorii au spus că speră să extindă studiul pentru a examina dacă diferitele caracteristici naționale, cum ar fi ratele de educație, PIB-ul sau nivelurile de corupție, influențează nivelul de criminalitate cibernetică apărută dintr-o țară.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.