Linkuri accesibilitate

Topul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare în 2018. România, pe locul 40


Cheltuielile militare ale României au crescut cu 18% în 2018 față de anul anterior, ajungând la 4,6 miliarde de dolari, arată raportul SIPRI
Cheltuielile militare ale României au crescut cu 18% în 2018 față de anul anterior, ajungând la 4,6 miliarde de dolari, arată raportul SIPRI

Cu 4,6 miliarde de dolari, adică 1,9% din PIB, România este pe locul 40 în topul țărilor care au avut anul trecut cele mai mari cheltuieli militare, în urcare cu șase poziții față de locul deținut în 2017, arată un raport al Institutului Internațional pentru Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI).

Față de 2017, sumele cheltuite de București pentru înarmare au crescut cu 18%.

Dar România nu este singura țară din Europa Centrală și de Est unde au crescut considerabil cheltuielile cu înarmarea, ca urmare a percepțiilor crescute legate de o posibilă agresiune rusească, arată raportul SIPRI.

Și cheltuielile în Bulgaria, Lituania, Letonia au crescut cu procente care variază între 18% și 24% pentru fiecare.

Raportul mai consemnează faptul că Polonia a alocat cu aproape 9% mai mulți bani în 2018, până la 11,6 miliarde de dolari, în timp ce Ucraina a dat cu 21% mai mult, suma cheltuită ajungând la 4,8 miliarde de dolari.

Ucraina se luptă încă din 2014 cu militanții separatiști, susținut de Rusia, care au ocupat părți din estul țării, într-un conflict în care au murit peste 13.000 de persoane. De asemenea, în 2014, Rusia a anexat Crimeea.

„Creșterile înregistrate în Europa Centrală și de Est se datorează în mare parte percepțiilor tot mai crescute legate de amenințări din partea Rusiei. Acest lucru în ciuda faptului că, în Rusia, cheltuielile militare au scăzut în ultimii doi ani”, a spus Pieter Wezenman, cercetător senior în cadrul SIPRI.

Top 40 de țări care au avut cele mai mari cheltuieli militare în 2018
Top 40 de țări care au avut cele mai mari cheltuieli militare în 2018

Cheltuielile Moscovei pentru acest domeniu au fost de 61,4 miliarde de dolari, în scădere cu 3,5% față de 2017, arată raportul. Cu toate acestea, Rusia ocupă locul șase la nivel mondial, dar coboară două poziții față de clasamentul anterior, când ocupa locul al patrulea.

Cheltuielile militare la nivel modial au ajuns anul trecut la 1.822 de miliarde de dolari, însemnând o creștere de 2,6% față de 2017.

Țările care au dat cei mai mulți bani pentru înarmare au fost Statele Unite (649 de miliarde de dolari), China (circa 250 de milirade de dolari, potrivit estimărilor SIPRI), Arabia Saudită (67,6 miliarde de dolari, potrivit estimărilor SIPRI), India (66,5 de miliarde de dolari) și Franța (63,8 de miliarde de dolari).

Sumele cheltuite de către cele cinci state reprezintă 60% din totalul la nivel global. Pentru prima dată din 2010, SUA au majorat aceste sume, în timp ce chetuielile militare ale Chinei au crescut pentru al 24-lea an consecutiv.

Cheltuielile la nivel mondial sunt cu 76% mai mari față de 1998, atunci când a fost întregistrată cea mai mică valoare din perioada de după căderea comunismului.

Șapte dintre cele 15 state care au alocat cei mai mulți bani pentru înarmare sunt membre ale NATO: Statele Unite (locul 1), Franța (locul 5), Marea Britanie (locul 7), Germania (locul 11), Canada (locul 14) și Turcia (locul 15). Toate cele șapte state reprezintă, cumulat 48%, adică circa 880 de miliarde de dolari, din cheltuielile militare la nivel global.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG