Linkuri accesibilitate

Tot ce trebuie să știi despre când poți ieși din casă cu declarația pe proprie răspundere


Deplasările pe timp de noapte vor fi interzise în intervalul 23.00-5.00.
Deplasările pe timp de noapte vor fi interzise în intervalul 23.00-5.00.

De luni, 9 noiembrie, cetățenii vor putea circula noaptea, în intervalul 23.00-5.00, doar în anumite condiții și obligatoriu cu o declarație pe proprie răspundere, care să arate motivul deplasării.

De luni, deplasările pe timp de noapte în afara domiciliului, în intervalul 23.00-5.00, vor fi interzise, însă oamenii vor putea să iasă afară în anumite cazuri excepționale. Toți cei care ies în acest interval trebuie să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere, semnată, în care să arate motivul deplasării.

  • Oamenii care merg la muncă. Deplasarea în interes profesional, între locul de domiciliu și locul de desfășurare a activității profesionale, este permisă. Dovada se face cu o legitimație de serviciu, cu o adeverință de la angajator sau cu o declarație pe propria răspundere.
  • Oamenii care merg la doctor sau la farmacie. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente este permisă.
  • Oamenii care călătoresc în/din alte localități. Deplasările în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției sunt permise. E vorba de călătorii cu avion, tren, autocar sau alte mijloace de transport (nu mașina personală). Justificarea acestei situații se face cu un bilet sau altă formă de dovadă a plății călătoriei.
  • Deplasări cu motive justificate: îngrijirea sau însoțirea copilului, asistența acordată persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și pentru decesul unui membru al familiei.

Sâmbătă, autoritățile au prezentat și un formular tipizat al declarației pe proprie răspundere care trebuie completată și semnată de toate persoanele care circulă în perioada 23-05.

Pentru cei care se deplasează în interes profesional, autoritățile au pus la dispoziție și formularul pentru adeverința pe care trebuie să o semneze angajatorul.

Toate formularele trebuie să fie semnate olograf, chiar și electronic (în fișiere PDF, de exemplu).

Declarația poate fi scrisă de mână. Trebuie să spună clar motivul deplasării, cu datele personale. Poate fi și un formular, cine vrea să descarce un formular”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă:

  • numele și prenumele
  • data nașterii
  • adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale
  • motivul deplasării
  • data completării
  • semnătura.

STS făcuse, în starea de urgență și cea de alertă, un site unde declarațiile pe propria răspundere puteau fi completate și semnate electronic rapid, pe telefonul mobil.

Datele personale, ca și declarația respectivă, erau stocate pe telefonul utilizatorului.

UPDATE: Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat duminică actualizarea platformei electronică unde cetățenii pot completa online declarațiile pe propria răspundere și adeverințele de la angajator care atestă motivele deplasării în afara locuinței în intervalul orar 23.00 - 5.00.

Platforma electronică https://formular.sts.ro pemite completarea, de pe telefon sau calculator, a câmpurilor predefinite specifice declarației pe propria răspundere, respectiv adeverinței de la angajator.

Potrivit unui comunicat al STS, după completare, formularele pot fi stocate pe dispozitive electronice și prezentate pentru control autorităților abilitate, cu condiția ca pe acestea să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația, respectiv a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactat documentul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG