Linkuri accesibilitate

Trafic intens de migranți la granița de vest. Mii de euro pentru coruperea polițiștilor de frontieră


Doi migranți ilegali afgani, alți cinci răniți într-un accident din județul Timiș provocat de un traficant fără permis de conducere
Doi migranți ilegali afgani, alți cinci răniți într-un accident din județul Timiș provocat de un traficant fără permis de conducere

Evenimentele recente de la granița cu Serbia indică o intensificare a acțiunilor de trecere frauduloasă de către migranți. Ei trec de regulă noaptea pe fâșia verde ghidați de călăuze, iar pe teritoriul României sunt așteptați de mașini și alte călăuze care îi transportă via Timișoara spre Occident.

Zilele trecute 12 afgani au fost implicați într-un grav accident de mașină într-un autoturism care rula spre Timișoara. Doi dintre ei au decedat. O femeie și un bărbat au fost depistați duminică, 14 noiembrie, transportând 8 indieni fără documente. Un polițist de frontieră a fost ademenit cu câte 100 de euro de persoană pentru a ignora trecerea clandestină a frontierei de către migranți. Toate acestea s-au petrecut în timpul unei singure săptămâni pe zona de vest.

Accidentul

La 30 de km de Timișoara un autoturism s-a răsturnat pe drumul care leagă localitățile Biled și Iecea Mică. În mașină se aflau 13 persoane, 12 migranți și șoferul român, care a fugit de la locul accidentului. Doi migranți au murit pe loc, ceilalți au fost transportați cu diverse leziuni la spitale din Timișoara.

Mașina cu 12 migranți implicată într-un grav accident în drumul spre Timișoara
Mașina cu 12 migranți implicată într-un grav accident în drumul spre Timișoara

„În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției”, a comunicat IPJ Timiș, care l-a identificat pe șofer la câteva ore.

Cetățeanul din județul Neamț, băut și fără permis de conducere, care negociase pe teritoriul Serbiei preluarea și transferul migranților, se află acum în arest preventiv. El va fi încadrat și pentru trafic de migranți.

Dintre afganii răniți, în stare gravă se află un tânăr de 18 ani cu fracturi de coloană și leziuni cerebrale, internat la terapie intensivă în stare critică la Casa Austria din Timișoara. Dacă ar scăpa cu viață, ne-au spus medicii de la ATI, ar rămâne cu sechele pe toată viața.

Alți doi tineri afgani se găsesc la Spitalul Municipal după ce au suferit fracturi costale, de stern etc. După operații de chirurgie toracică și după ce starea lor va permite, vor fi externați cel mai probabil săptămâna viitoare, ne-a declarat doctorul Daniel Malița, directorul spitalului.

Traficantul care a produs accidentul din apropierea Timișoarei se află în arest preventiv pentru 30 de zile
Traficantul care a produs accidentul din apropierea Timișoarei se află în arest preventiv pentru 30 de zile

La Spitalul de copii din Timișoara sunt îngrijiți un băiat de 15 ani cu oasele feței zdrobite și un tânăr de 18 ani cu fractură de femur.

„Vedem o recuperare bună la ambii, sunt în afară de pericol, vor fi externați în curând”, a explicat doctorul Mihai Gafencu, directorul medical al spitalului, pentru Europa Liberă.

Ceilalți cinci afgani care au scăpat cu leziuni ușoare au fost dați în custodia Poliției de Frontieră Timiș, unde vor ajunge și cei externați din spitale.

100 de migranți săptămânal pentru 10.000 de euro

Poliția de Frontieră Timiș, DNA și trupele speciale au organizat un flagrant important, menit să descurajeze traficul ilegal pe frontieră. Un polițist de frontieră, operator al mașinii de termoviziune de pe granița cu Serbia, a fost contactat de un consătean stabilit în Austria pentru o afacere tentantă. Oferta era de 100 euro de migrant lăsat să treacă pe fâșie fără să fie depistat, într-un ritm de 100 de persoane pe săptămână.

Polițistul a anunțat instituțiile abilitate pentru a se organiza prinderea traficanților. „Tranzacția” a avut loc în parcarea unui shopping center din Timișoara, unde s-au prezentat agentul și doi traficanți, unul de cetățenie română, altul din Bosnia-Herțegovina. Cei doi au promis o afacere pe termen lung, asigurând un minim de 30 de migranți pe tură.

Au intervenit mascații de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale trimițându-i în arest pentru 24 de ore în noaptea de sâmbătă, 14 noiembrie.

Traficanți filați prinși în flagrant

Un cuplu din comuna Biled, județul Timiș, prospera de ceva vreme de pe urma migranților cazați într-un garaj după ce treceau granița pe fâșie, apoi transportați la Timișoara.

În 12 noiembrie un BMW care se îndrepta pe E 70 spre Timișoara a fost oprit de poliție. În mașina de 5 locuri condusă de o femeie se aflau înghesuiți 12 bărbați provenind din India. În autoturismul Ford din față se afla partenerul acesteia în rol de „antemergător”, pentru a o avertiza de orice control, după cum ne-a explicat inspectorul Petre Nicola, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Timiș.

13 indieni, 2 afgani și un irakian capturați dintr-un garaj din Biled, județul Timiș
13 indieni, 2 afgani și un irakian capturați dintr-un garaj din Biled, județul Timiș

Percheziția la domiciliul femeii a dezvăluit că transportul migranților nu era o întâmplare, ci o acțiune organizată: în garaj erau adăpostiți alți 13 indieni, 2 afgani și un irakian, bărbați între 18 și 41 de ani, în așteptare. Din declarații, rezultă că plăteau 50 euro de persoană, însă acțiunile informative desfășurate anterior arată că femeia încasa și 2.000-2.500 de euro de persoană în funcție de complexitatea operațiunii.

„Noi am avut în vizor acest caz de mai mult timp, persoana era supravegheată cu mandat de la procuror, dar am vrut să realizăm o prindere în flagrant, ceea ce s-a și întâmplat. Cei doi traficanți dați pe mâna justiției riscă între 2 și 7 ani închisoare conform art. 263 C.P.”, a declarat pentru Europa Liberă inspectorul Nicola. Migranții au fost predați poliției de frontieră pentru cercetări.

Dificultăți pe frontieră

În ultimii ani, paza graniței a fost dotată cu echipamente de ultimă generație pentru depistarea trecerilor frauduloase. Aparatele cu termoviziune permit vederea pe timp de noapte, există și elicoptere de survol. Totuși, grupuri de migranți ilegali reușesc să traverseze fâșia.

Și dacă trec fâșia, noi tot îi prindem”. Petre Nicola-Poliția de Frontieră Timiș

„Dificultatea constă în dinamica deosebită a acestor grupuri instruite de călăuze. Migranții se mișcă mult, știu să se ascundă în culturi, în canale, uneori nu ne ajută nici condițiile meteorologice. Monitorizăm cât se poate și atunci când vedem mișcare intensă îi anunțăm pe colegii sârbi, să îi prindă pe teritoriul lor. Oricum, și dacă trec fâșia, noi sau poliția sau alte autorități, tot îi prindem”, ne-a spus inspectorul Petre Nicola de la Poliția de frontieră Timiș.

Există și alte metode de trafic practicate în zona de vest. Călăuzele îi duc pe migranți în parcări pentru a se ascunde clandestin în TIR-urile parcate, cel mai des fără știrea șoferilor. Alteori este chemat un taxi. Taximetriștii ar trebui să fie informați că simplul transport al unor migranți ilegali constituie infracțiune, chiar dacă nu au încasat decât suma de pe ceas.

Infracţiuni privind frontiera de stat
Articolul 263. Traficul de migranţi.
(1) Racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită: a) în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial; b) prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului; c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseşte.
Articolul 262. Trecerea frauduloasă a frontierei de stat
(1) Intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită: a) în scopul sustragerii de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse ori a unei măsuri educative, privative de libertate; b) de către un străin declarat indezirabil ori căruia i-a fost interzis în orice mod dreptul de intrare sau de şedere în ţară, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Tentativa se pedepseşte.
(4) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de o victimă a traficului de persoane sau de minori, nu se pedepseşte
  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG