Linkuri accesibilitate

Tragedia botezului de la Suceava. Teolog: Putem renunța la canonul „afundării” care datează din secolele I sau II


Tragedia de la Suceava a stârnit revoltă în privința ritualului botezului ortodox care presupune cufundarea completă a copilului în apă
Tragedia de la Suceava a stârnit revoltă în privința ritualului botezului ortodox care presupune cufundarea completă a copilului în apă

Moartea bebelușului de la Suceava la scurt timp după ce a fost botezat ridică problema schimbării canoanelor de către Biserica Ortodoxă. „Nu e normal ca Biserica, care este un loc al vieții, să se tranforme într-un loc al morții, cum s-a întâmplat la Suceava”, explică teologul Paul Palencsar.

Potrivit informațiilor de până acum, copilului în vârstă de o lună și jumătate i s-a făcut rău în momentul în care preotul l-a scos din cristelniță, dar anchetatorii care au preluat cazul nu au comunicat cauza decesului. O anchetă este în derulare.

Absolvent de Teologie și preot, Paul Palencsar arată însă că practica botezului din zilele noastre este un canon apostolic care datează din secolele I sau II. „Nu știu cât mai corespunde realităților contemporane, pentru că atunci majoritatea neofiților, adică cei care veneau spre botez, erau adulți, conștienți de gestul pe care îl fac, iar dacă preoții îi afundau își țineau singuri respirația, adică aveau reflexele formate pentru a putea rămâne în viață”, a declarat Paul Palencsaar pentru Europa Liberă.

Nu în aceeași situație sunt bebelușii care sunt botezați de obicei la câteva săptămâni de viață. „Nu mai avem de-a face cu adulți, ci cu nou-născuți fragili, pentru care e de ajuns o singură fracțiune de secundă de neatenție din partea preotului pentru ca deznodământul să fie tragic”, mai arată teologul.

Acesta spune că Biserica Ortodoxă are niște protocoale mai noi pentru botez, dar nu mulți preoți și le-ar fi însușit și implicit continuă să-i afunde de trei ori pe cei botezați.

Sigur că putem renunța la un astfel de canon adaptându-ne realităților pe care le trăim acum mai ales că, dacă vreți, chintesența botezului nu este afundarea, ci invocarea de către preot a Preasfintei Treimi – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Așadar, chiar dacă îl afundăm pe copil sau îi turnăm apă pe cap de trei ori, copilul are botezul valid pentru că a fost săvârșit în numele Sfintei Treimi”, contiună Paul Palencsaar.

Vasile Bănescu: Există și posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române arată că au transmis la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Până la rezultatul anchetei, „poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Bănescu spune că preoții au la dispoziție mai multe feluri în care pot boteza copiii, iar decizia o iau în funcție de starea de sănătate a bebelușului.

O primă procedură este „afundarea de trei ori în apă în numele Sfintei Treimi”:

Această afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată inhala niciun strop de apă”, explică Bănescu.

Vasile Banescu, reprezentantul BOR
Vasile Banescu, reprezentantul BOR

O altă posibilitate este cea prin care cel mic să nu fie deloc scufundat în apă. „Există și posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate, în funcție de starea de sănătate ”, completează reprezentantul BOR.

Petiție pentru modificarea ritualului botezului

În urma tragediei de la Suceava, comunitatea Declic a făcut o solicitare către Biserica Ortodoxă Română prin care cere modificare ritualului botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță.

Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste riscuri inutile și chiar absurde!”, spun cei de la Declic. Potrivit lor, ritualul botezului se poate face prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță și nu „cu smuceli și chiar brutalitate”, după cum se arată în solicitarea „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”.

Reamintim că un bebeluș de numai șase săptămâni a făcut stop cardio-respiratorcă, sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, la o biserică din Suceava. Copilul a murit în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul din Suceava, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Surse medicale au declarat pentru Mediafax că bebelușul avea probleme medicale preexistente și era născut prematur.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG