Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu acuză izolarea Estului în cadrul UE de către Merkel și Macron


Fostul președinte, acum europarlamentar PPE, spune despre Charles Michel și Ursula von der Leyen, propuși în fruntea UE, că sunt mediocri
Fostul președinte, acum europarlamentar PPE, spune despre Charles Michel și Ursula von der Leyen, propuși în fruntea UE, că sunt mediocri

Traian Băsescu, membru al Parlamentului European, consideră că împărțirea funcțiilor în instituțiile UE a marcat izolarea estului european de către Franța și Germania, după ce fusese deja trasată o linie de demarcație prin zona euro.

„Macron şi Merkel, folosindu-l ca paravan pe Donald Tusk, au reuşit să scoată Estul Uniunii Europene în afara Uniunii Europene”, scrie Traian Băsescu într-o postare pe facebook.

„După ce Vechea Europă s-a izolat de estici în Zona Euro, stabilindu-şi buget separat de estici, azi, Franţa şi Germania izolează estul Uniunii Europene şi prin respingerea oricărei nominalizări de est european pentru funcţiile de conducere a Uniunii Europene”, a spus Traian Băsescu.

Fostul președinte, care a fost vreme de zece ani membru al Consiliului European, consideră că nominalizările actualilor șefi de state ai UE, premierul belgian Charles Michel și ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, sunt „mediocrități politice” care ar fi „greu de imaginat că ar putea fi aleşi într-o ţară estică măcar şi ca primari într-o comună micuţă”

Criticile lui Traian Băsescu la adresa președintelui francez, Emmanuel Macron, pe care îl acuză de lipsă de experiență politică și în privința căruia remarcă o cădere în popularitate în plan intern, nu sunt o premieră, însă sunt mai acide.

În perioada în care a fost membru al Consiliului European, ca șef de stat, Traian Băsescu a avut o poziție de dreapta, fidelă popularilor europeni, s-a plasat în cele mai multe rânduri de partea Germaniei condusă de Angela Merkel, însă a promovat asiduu parteneriatul european cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, ca și independența energetică față de Federația Rusă. În mai multe rânduri, Băsescu a putut fi perceput, în interiorul UE, ca o voce pro-atlantistă și pro-americană. De pildă, în prezent, este susținătorul armatei europene în complementaritate cu forțele NATO, și nu în raport de competiție cu SUA.

În privința negocierilor referitoare la împărțirea funcțiilor în instituțiile europene, mai mulți membri ai Parlamentului European, mai cu seamă cei din rândul PPE, cel mai numeros grup PE, au remarcat că negocierile au ignorat sistemul Spitzenkandidat-ului , s-au purtat în culise și s-au încheiat cu supremația Germaniei, Franței și Spaniei, țările din Estul Europei fiind scoase din joc. Este însă adevărat că țările estice, în primul rând Grupul de la Vișegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria) sunt cele care i-au refuzat cu îndîrjire pe ambii candidați-cap-de-listă la președinția Comisiei Europene, germanul Manfred Weber(CDU) și olandezul socialist Frans Timmermans.

La Comisia Europeană este propusă Ursula van der Leyen, singurul ministru ca s-a aflat în toate cabinetele Angelei Merkel, președinte al Consiliului European este propus belgianul Charles Michel, un apropiat al lui Emmanuel Macron, iar șefa Băncii Centrale Europene va fi Christine Lagarde.

În Parlamentul European, Traian Băsescu va fi membru în Comisia de politică externă, iar potrivit unor surse din delegația română, ar putea obține postul de vicepreședinte al acestei comisii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG