Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu despre trimiterea în instanță pentru presupusa legătură cu Securitatea: „Colaborare, colaborare, dar nu există angajament”


Traian Băsescu este pe primul loc pe listele PMP la alegerile europarlamentare, iar partidul este la limita de întrunire a pragului de 5%
Traian Băsescu este pe primul loc pe listele PMP la alegerile europarlamentare, iar partidul este la limita de întrunire a pragului de 5%

”Sunt la a cincea adeverință. Înțeleg că... colaborare, colaborare, dar nu există un angajament. E în regulă, o să mă duc să văd dosarul după ce se termină la instanță și o să am o poziție publică legată de dosar", a declarat Traian Băsescu, vineri, la Iași, după ce CNSAS a anunțat că trimite instanței probe noi pentru a decide dacă un candidat la alegerile europarlamentare a colaborat cu Securitatea.

Potrivit informațiilor Europei Libere, este vorba despre Traian Băsescu. Fostul președinte apare cu dosar de rețea, care are doar copertele pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ, potrivit surselor citate.

Tot vineri, Colegiul CNSAS a dat un comunicat în care a precizat, fără să dea nume, că verifică din oficiu candidații la alegerile europarlamentare, aprobă note de constatare și dispune Direcției Juridice sesizarea instanței pentru constatarea calității de colaborator sau lucrător al securității, infirmă nota de constatare sau eliberează adeverințe.

Astfel, Colegiul CNSAS a explicat procedura după care lucrează. Din informările oficiale, CNSAS nu oferă detalii despre noile documente apărute și nici circumstanțele în care au apărut microfilmele care conțin copertele dosarul de rețea al lui Traian Băsescu.

Despre Traian Băsescu, în perioada în care era președinte, Mugur Ciuvică a afirmat că liderul PMP ar fi fost racolat de Securitate în anii studenției, la Institutul de Marină din Constanța.

Membrii Colegiului CNSAS au interdicția, potrivit modificărilor operate la legea de funcționare a CNSAS, să comunice numele celor bănuiți că au colaborat sau au fost cadre ale Securității. Legea, așa cum a fost inițiată de fostul deținut politic Constantin Ticu Dumitrescu, a fost schimbată de Parlament pe parcursul adoptării sale, de către senatori și deputați. La vremea respectivă, PSD, PRM și PNL nu au acceptat ca arhivele Securității să fie predate de la serviciile secrete către CNSAS și nici nu au acceptat lustrația.

Ulterior, când Dan Voiculescu a dat în judecată CNSAS pentru verdictul de colaborator al Securității sub numele de cod Felix, a atacat legea la CCR. La vremea respectivă, CCR a desființat atribuția Colegiului CNSAS de a stabili colaborarea cu Securitatea sau apartenența la structurile DSS. Așa s-a ajuns la actuala formulă a legii, care trimite documentele care pleacă de la Colegiu către o instanță.

În cazul lui Traian Băsescu, cercetarea CNSAS apare în momentul în care fostul președinte s-a înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare pe primul loc. Partidul pe care l-a fondat, PMP, este creditat în sondajele de opinie la limita depășirii pragului de admitere în PE. Un proces pentru stabilirea unui verdict este foarte puțin probabil să se încheie înainte de data alegerilor europene, la 26 mai.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG