Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu, la primul termen în dosarul CNSAS: Nu am fost colaborator al Securității


Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat pe 29 mai dosarul deschis la sesizarea CNSAS, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti unde se judecă dosarul cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), că nu a fost colaborator al fostei Securităţi, lucru pe care l-a susţinut în repetate rânduri.

UPDATE: Traian Băsescu a declarat în fața instanței că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ. „Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, asa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu. Dacă eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus fostul șef al statului potrivit Mediafax.

Nu îl comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (...) Hai să vedem procesul”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, la sosirea la Curtea de Apel Bucureşti, citat de Mediafax.

Întrebat dacă a fost colaborator al fostei Securități, Traian Băsescu a spus: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.

CNSAS cere instanței să constate faptul că fostul președinte a colaborat cu Securitatea. În dosarul depus de CNSAS la instanță, prin care cere să se constate calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității, ar exista două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”, și un document pe microfilm trimis de SRI la CNSAS în aprilie 2019.

Surse din instituție au spus pentru Europa Liberă că fostul președinte Traian Băsescu și-ar fi văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene și ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparțin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG