Linkuri accesibilitate

VIDEO.Traian Băsescu: „Nu îmi aduc aminte să fi semnat note informative cu numele Petrov”


Traian Băsescu: Nu-mi aduc aminte dacă am semnat note informative cu numele Petrov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

Traian Băsescu: Nu-mi aduc aminte dacă am semnat note informative cu numele Petrov

Europa Liberă: Cât de important este votul pe care îl așteptăm duminică?

Traian Băsescu: Foarte important. Dacă ne referim la votul pentru Parlamentul European, Uniunea Europeană este într-un moment de cumpănă, într-un moment în care are nevoie de un nou start în mod obligatoriu. Într-un moment în care, din păcate, antieuropenii vor obține cam 30% din locurile din Parlamentul European, o proporție foarte mare, pe fondul pierderilor locurilor în Parlament a popularilor și socialiștilor. Va fi un moment dificil

Mizele referendumului pe justiție

Pentru noi este dificil și din punctul de vedere al organizării simultane a referendumului pe justiție. Este un referendum extrem de important pentru că va arăta opțiunea poporului român față de disputele de mai bine de doi ani și jumătate legate de justiție.

Dacă referendumul va fi validat, înseamnă că a câștigat partea din populație care dorește ca justiția să fie independentă. Dacă nu se va valida referendumul, va da apă la moară alianței PSD-ALDE-UDMR și vom avea schimbări majore în legislația justiției.

Europa Liberă: Care este mesajul perceput de actuala putere dacă referendumul nu este validat?

Traian Băsescu: Dacă nu se va valida, vă spun de pe acum ce vor spune liderii PSD și ALDE: vedeți că poporul este de acord să dăm amnistie și grațiere. Vedeți că poporul este de acord să dăm Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției. Asta va fi abordarea lor și au o capacitate de propagandă formidabilă, așa că s-ar putea să fie și convingători în această afirmație, în condițiile în care sunt convins că dacă nu se validează referendumul voturile în favoarea întrebărilor puse de președintele Iohannis va fi de 80-90%.

În varianta în care nu va fi validat este o înfrângere teribilă pentru că președintele s-a angajat în campanie pentru acest referendum, dar și pentru europarlamentare.

Europa Liberă: Miza fiind astfel foarte importantă pentru viitorul României.

Traian Băsescu: Categoric, da. Mai este o miză pentru prezentul României: miza de imagine. Noi avem o imagine alterată de acțiunile PSD-ului și ALDE, legată de justiție. Imaginați-vă cum va fi privit un referendum validat, la care a participat în număr suficient poporul. La Bruxelles se va vedea un popor român care este pentru stat de drept, pentru un drum european, pentru o abordare exigentă a corupției.

Europa Liberă: Iar dacă nu trece?

Traian Băsescu: Dacă nu , va fi ce spuneam mai înainte. Iar referitor la popor nu va fi o etichetare prea fericită a analiștilor de la Bruxelles cu privire la atitudinea românilor față de justiție.

Viitoarea structură a Parlamentului European

Europa Liberă: În Uniunea Europeană avem un curent eurosceptic destul de important. Vedeți posibilă apariția grupului suveraniștilor europeni, în jurul lui Macron se vorbește despre apariția unui grup? Cum vedeți aceste schimbări?

Traian Băsescu: Foarte probabil președintele Macron va face un grup cu fostul ALDE, care și-a anunțat dizolvarea. Va fi grupul suveraniștilor, care paradoxal, nu sunt neapărat antieuropeni, mulți dintre ei vor o Europă mai liberă, cu libertate mai mare pentru state, dar nu sunt împotriva Uniunii Europene. E un subiect de discutat. Nu este un subiect tabu pentru că nivelul de cedare de suveranitate către Bruxelles este stabilit prin tratate. Decât să ai o importantă facțiune din Parlament antieuropeană, mai bine discuți cu ea și vezi ce vrea și adaptăm legislația astfel încât coeziunea UE să rămână. Acesta e punctul extrem de delicat al soartei UE, coeziunea. Am început să pierdem din coeziunea pe care UE o avea în 2007, când România a intrat în UE. Îmi aduc aminte foarte bine, din 2005 am fost în Consiliul European, câtă influență globală avea UE. Era unul din pilonii de influențare a lucrurilor. În acest interval și-a pierdut din influență pentru că și-a slăbit coeziunea.

Am început să avem, de la stat la stat, relații speciale cu China, fără să fie o politică la nivelul UE cum tratăm relația cu China și să facem o politică unitară în raport cu această super putere militară și economică. Am început să avem atitudini și abordări separate în raport cu Federația Rusă. Germania face un contract împotriva voinței multor state din UE, în special balticii, România, Bulgaria, și, iată, Germania se separă practic de politica energetică a Uniunii Europene, care vizează reducerea continuă a dependenței de resursa energetică din Federația Rusă.

Europa Liberă: Sunt acestea vulnerabilități?

Traian Băsescu: Acestea sunt vulnerabilități care au apărut deja, sunt o realitate. China a investit din 2010 până în 2017, 145 de miliarde de euro. Unde le-a investit? Nu în țările mai sărace din Uniunea Europeană. Investițiile majore s-au făcut în Regatul Unit, în Germania și în Franța. Pentru ca toate puterile economice să fie mulțumite, săptămâna trecută China a semnat și cu Italia un contract de 36 de miliarde pentru dezvoltarea unor infrastructuri. Imaginați-vă că la un moment dat, în Consiliu s-ar pune problema practicilor incorecte comerciale ale Chinei. Păi nu trece.

Europa Liberă: Și România a căutat China pentru reactoarele de la Cernavodă.

Traian Băsescu: Reactorul 3 și 4, dar deocamdată China nu a băgat nici un dolar în România. În schimb, în cele patru țări enumerate, a băgat 145 de miliarde.

Europa Liberă: În timpul mandatului dumneavostră, Emil Boc a mers într-un turneu în China și la final a anunțat investiții care urmau să vină.

Traian Băsescu: Aici s-a întâmplat altceva. A fost exemplul Poloniei, care a contractat o autostradă cu o companie chinezească și cu finanțare din bugetul de stat al Chinei. Rezultatul a fost că în Consiliu a fost un adevărat război, toată lumea a sărit pe Polonia că nu s-a făcut achiziția conform practicilor UE. A trecut episodul, Polonia a renunțat la investiție, au apărut Marea Britanie, Franța și Germania care au absorbit 145 de miliarde de euro, în condițiile statului chinez.

Este o oarecare demagogie și cred că sunt blând când spun asta. Este incorectitudine pur și simplu în modul în care state vechi membre și în același timp și mari contributori la bugetul UE abordează lucrurile în raport cu China, iar statele mai noi sunt obstrucționate să aibă astfel de relații.

Europa Liberă: În aceste condiții, v-ați vedea făcând parte din acest grup?

Traian Băsescu: Nu, exclus. Exclus. Eu sunt unul dintre cei care au avut onoarea să lucreze la Tratatul de la Lisabona, articol cu articol. Mecanismele create de Tratatul de la Lisabona sunt mecanisme care aduc democrația aproape de statele membre.

Noi suntem membri PPE, PPE e o formațiune în care poți să discuți problemele care apar și soluțiile. Nu îmi pun problema unei abordări suveraniste pentru că, deși nu îmi dau seama care sunt limitele până la care merge suveranismul unora și altora, probabil, foarte mulți nu dau atenția chiar Tratatului de funcționare al UE. Suveraniștii nu prea recunosc partea de drept de reglementare a Bruxelles-ului în zona atribuțiilor partajate.

Relația cu Republica Moldova

Europa Liberă: Dacă veți ajunge în Parlamentul European, cum veți pune de acolo în practică promisiunea dumneavoastră de unire cu Republica Moldova?

Traian Băsescu: Nu ajung în Parlamentul European pentru unire. Unirea o facem în relații bilaterale. Republica Moldova poate să fie sprijinită. Este semnatară a Acordului de asociere. Acordul de asociere îi dă dreptul la o asistență consistentă, asistență pentru punerea în funcțiune a instituțiilor democratice, asistență tehnică, dar și asistență financiară. Unul din obiectivele noastre este ca la discutarea bugetului să obținem suficienți bani pentru Republica Moldova și pe programe transfrontaliere pentru a realiza cele trei interconectări pe energie electrică, sud, centru și nord, în așa fel încât Republica Moldova să nu mai importe energie electrică din Federația Rusă, din Ucraina sau să primească din Transnistria, ci să devină depenedentă de România și interconectorul de gaze Ungheni – Chișinău, care îi va permite României să îi livreze tot consumul de gaze necesar Republicii Moldova. Consumul lor e mic, ei anual consumă 1,2 miliarde de metri cubi de gaze. Putem ajuta să obțină resursele financiare necesare, cu atât mai mult cu cât având în perspectivă unirea Republicii Moldova cu România, aceste cheltuieli pot să fie făcute dinainte pe bani europeni.

Europa Liberă: Câte voturi credeți că veți lua în Republica Moldova?

Traian Băsescu: Nu știu, oricum nu vom mai fi un monopol. Între timp, partidele românești, învățând lecția electoratului din Republica Moldova, au făcut parteneriate cu partidele omologe din Republica Moldova. Am fost ieri la Chișinău și am văzut cum sunt susține.

Europa Liberă: Nu mai este bazinul dumneavoastră?

Scrisoarea lui Frans Timmermans

Traian Băsescu: Nu mai este bazin exclusiv, este un bazin împărțit politic pe partide.

Europa Liberă: Frans Timmermans a trimis o scrisoare în România, ignorată de liderii principalelor partide de la putere. Care credeți că ar trebui să fie reacția României?

Traian Băsescu: Cea care se referă la Codul Penal. În condițiile în care nu vreau să iau apărarea guvernului de la București, trebuie să fiu corect, ca om care tocmai vă spuneam că am lucrat la Tratul de la Lisabona. Justiția este un domeniu partajat. În ceea ce privește statul de drept, este domeniul de competență al Uniunii Europene, care trebuie să vegheze ca justiția să fie independentă și aplicabilă tuturor. Acest lucru e acoperit de cele trei legi ale justiției, ele fiind sub incidența autorității celor de la Bruxelles. Trebuie să te conformezi recomandărilor Comisiei de la Veneția atunci când umbli la ele

Codul Penal nu este în atribuțiunile Comisiei Europene. Politica penală este un drept al oricărui stat, nu este inclusă într-o politică unitară la nivelul UE. Bruxelles-ul se ocupă de politicile unitare.

Europa Liberă: Dar mesajul a fost unul clar.

Traian Băsescu: Da, clar, dar nu știu dacă suficient de corect. Politica penală este atributul fiecărui stat, el stabilește cu câți ani pedepsește abuzul în serviciu pentru că la noi este până la 15 ani, în Franța e până la 5 ani, în Italia este cu închisoare în libertate, în Suedia nu există. Sunt șapte țări în care nu există abuzul în serviciu. Lungimea pedepselor și prescripția sunt chestiuni de politică penală a fiecărui stat.

Unde poate interveni Comisia Europeană și aici trebuia să intervină Timmermans, avem două directive care vizează Codurile Penale ale tuturor statelor care nu sunt implementate în România și le-a trecut termenul de implementare în aprilie 2018. Directiva privind confiscarea extinsă și Directiva privind dreptul la un proces corect nu au fost implementate.

Europa Liberă: Discuția în Parlament a plecat de la aceste Directive.

Traian Băsescu: De la acestea au plecat, dar au ajuns în altă parte. Pe aceste două Directive, Comisia Europeană avea atribuțiuni. Mai era un lucru în care nu avea Timmermans atribuțiuni, în modificările impuse de Curtea Constituțională. Aici ele trebuiau implementate. Am înțeles că ei au selectat acum articolele constituționale, le-au lăsat pe cele neconstituționale. Eu pentru asta i-aș fi criticat în locul lui Timmermans. Acele articole sunt suspendate, cele care nu au fost modificate, pentru că termenul de modificare prevăzut în Constituție este 45 de zile. Dacă nu, articolul nu se mai poate aplica. Au creat goluri în Codul Penal.

Europa Liberă: Credeți că au fost presiuni din partea Comisiei Europene pentru a nu se adopta Codurile prin Ordonanță de Urgență?

Traian Băsescu: Categoric a fost. Și doamna Dăncilă și domnul Tudorel Toader au fost avertizați să nu dea Ordonanțe de Urgență pe Codul Penal, ci să fie dezbatere în Parlament, cum au fost avertizați și pentru legile justiției să nu dea Ordonanță de Urgență. Tudorel Toader a dat totuși Ordonanța de Urgență cu crearea Secției Speciale pentru Magistrați.

Eu m-am speriat când am aflat că Inspecția Judiciară a descoperit 3.000 de dosare deschise magistraților și că aceste dosare zăceau la DNA. Parcă de cât să stea la un Parchet care e foarte activ, mai bine se duc la o Secție în Parchetul General, care nu face prea multe dosare.

Dosarele de la SRI și DNA

Europa Liberă: Nu ați știut despre aceste dosare?

Traian Băsescu: Nu, am aflat și eu din presă, cum am aflat și despre protocoale. De unde să știu

Europa Liberă: Din relația pe care o aveați la vremea respectivă.

Traian Băsescu: Am avut o relație pur instituțională.

Europa Liberă: Doamna Kovesi vă putea informa

Traian Băsescu: Nu m-a informat, nici de asta, nici de protocoale. E liniștită din punctul ăsta de vedere, că nu a avut protecția președintelui.

Europa Liberă: Mulți ani a părut o apropiată a dumneavoastră, un om pus de dumneavoastră în această funcție.

Traian Băsescu: Una este pus de mine, eu nu am cunoscut-o când am pus-o. Nu știu dacă m-am întâlnit cu Kovesi de 7-8 ori în zece ani, în birou la mine.

Europa Liberă: Sau domnul Coldea să vă spună despre aceste protocoale.

Traian Băsescu: Nu discutam cu Coldea, nu mi-a spus.

Europa Liberă: Nu era normal să vă informeze?

Traian Băsescu: Aici e problema, că nu au făcut-o. Nu au făcut-o niciodată.

Obligația lor era să informeze Comisia de control a SRI-ului, dacă Parchetul General care a semnat protocolul trebuia să informeze CSM-ul, SRI-ul trebuia să informeze Comisia de control, că ei sunt singurii care au atribuțiuni de control SRI.

Dosarul cu notele informative de la CNSAS

Europa Liberă: Tot de la un personaj care a plecat din SRI a plecat și dosarul dumneavoastră de la CNSAS. Un fost al SRI a găsit file din dosarul dumneavoastră.

Traian Băsescu: Hai să vedem ce a găsit.

Europa Liberă: Ați semnat note informative cu numele Petrov?

Traian Băsescu: Nu, nu îmi aduc aminte de așa ceva. Lăsați-mă să văd dosarul, eu mă voi duce să văd dosarul imediat ce se depune la instanță și vă asigur că voi lua fiecare document și îl voi prezenta pentru că acolo sunt niște foi.

Europa Liberă: Alți oameni acuzați de același lucru au făcut expertiză grafologică.

Traian Băsescu: Nu cred că este cazul să fac expertiză grafologică pentru că noi prin natura activității eram oameni controlați de serviciile secrete, toate promoțiile primeau aviz de plecare în străinătate.

Europa Liberă: Exista o formă de colaborare cu Securitatea?

Traian Băsescu: Exista o formă de prezentare a ceea ce făceai, era obligatoriu.

Europa Liberă: Dar notele acelea informative?

Traian Băsescu: Nu știu, nu.

Europa Liberă: Nu ați dat niciodată o notă informativă către Securitate cu acest nume Petrov?

Traian Băsescu: Nu, acest subiect, pentru că nu vreau să-l umflu în campanie, nu îl voi discuta.

Europa Liberă: Vi se pare că a ieșit întâmplător la începutul campaniei?

Traian Băsescu: Nu, așa sunt eu ghinionist. Ori apare ceva cu Flota, ori apare ceva cu dosarele, în condițiile în care am primit cinci adeverințe de necolaborare.

Europa Liberă: Există o implicare a SRI-ului?

Traian Băsescu: Nu știu. Știu însă că SRI-ul a avertizat înainte de începerea campaniei, dacă vă aduceți aminte, că vor ieși documente secrete. E prima avertizare pe care o dau. Mai este o listă întreagă de lucruri care anticipa SRI-ul că se vor petrece în campanie. Să vedem, după 27 discutăm.

Europa Liberă: A avut o influență acest subiect asupra scorului pe care PMP îl va lua la alegeri?

Traian Băsescu: Bănuiesc că da, orice are influență.

Europa Liberă: Faceți pragul de 5%?

Traian Băsescu: Încercăm.

Europa Liberă: Cât de aproape sunteți sau cât de departe sunteți?

Traian Băsescu: Depinde ce casă de sondaje citești, sunt case de sondaj care ne dau cu 6%, altele cu 7%, altele cu 3%. Noi nu am făcut un sondaj, este o chestiune de resurse, iar partidul este foarte mic. În ziua de azi, prețurile foarte mari și la televiziuni și la casele de sondaj, nu am făcut un sondaj.

Influența votului pentru politica internă

Europa Liberă: Votul de duminică poate avea o influență și asupra Guvernului, să se schimbe Guvernul?

Traian Băsescu: Dacă va fi un vot care va infirma consistent actuala majoritate, categoric se va schimba atmosfera politică, chiar dacă PSD și ALDE își vor menține numărul de parlamentari. E clar că se schimbă dialogul.

Europa Liberă: Care ar trebui să fie acel scor care să miște ceva în această direcție?

Traian Băsescu: Dacă spre exemplu, PNL și USR, PNL și PMP spun asta pentru că nu știu ce direcție politică va lua USR-ul, dacă într-o combinație PNL și încă un partid va fi un procentaj mai mare decât ce obține PSD, sigur se schimbă lucrurile.

Europa Liberă: Doar PSD?

Traian Băsescu: Da, fără ALDE.

Europa Liberă: ALDE se va mișca în altă direcție?

Traian Băsescu: ALDE va rămâne loial alianței pentru că sunt la putere și ăsta a fost obiectivul. Pentru asta a renunțat Tăriceanu la liberalism, ca să fie la putere.

Europa Liberă: Îl vedeți candidat la prezidențiale pe Tăriceanu?

Traian Băsescu: Da, îl văd candidat, dar nu îl văd câștigând.

Europa Liberă: Candidat comun PSD-ALDE?

Traian Băsescu: Nu văd PSD-ul renunțând la a avea candidat.

Europa Liberă: Nu vedeți PSD-ul sau pe Liviu Dragnea renunțând?

Traian Băsescu: Nu, PSD-ul.

Europa Liberă: Amânarea unei decizii în cazul lui Liviu Dragnea, procesul s-a amânat pentru săptămâna viitoare, credeți că va influența votul?

Traian Băsescu: Cred că instanța a procedat excepțional de înțelept. Orice decizie comunica, de condamnare sau de achitare, influența consistent rezultatul votului de duminică. Faptul că au amânat pentru luni să comunice decizia arată decență în tratarea alegerilor. Imaginați-vă oricare dintre sentințe ar fi fost, una favorabilă sau una nefavorabilă lui Dragnea, rezultatul alegerilor era influențat.

Europa Liberă: E normal ca o sentință să fie decisă de data alegerilor?

Traian Băsescu: Văd normal ca alegerile să fie protejate de influențe gen CNSAS

Europa Liberă: V-au deranjat rău?

Traian Băsescu: Da, bineînțeles că m-a deranjat. Dacă aveau ceva, puteau să o facă după alegeri. Sigur că m-a deranjat pentru că a trebuit să explic tot timpul și să încerc să mențin mesajul de campanie, să nu cad în plasa de a rămâne într-un război pe o chestiune personală, în loc să promovez planul nostru de acțiuni în Parlament.

Relația cu Liviu Dragnea: „A fost un canal de comunicare"

Europa Liberă: L-ați adus în politica mare pe Liviu Dragnea?

Traian Băsescu: Nu, a venit singur era pe la Teleorman. Acolo era, partidul era condus de Petre Roman, eu am preluat partidul în 2001. El a plecat în 2000 la PSD. Nici nu l-am crescut.

Europa Liberă: Dar îl cunoșteați?

Traian Băsescu: De cunoscut îl cunoșteam, era președinte de Consiliu Județean, a fost și prefect. A plecat la PSD ca mulți alții.

Europa Liberă: Cum l-ați caracteriza acum?

Traian Băsescu: E un tip alunecos, dar ambițios, foarte ambițios.

Europa Liberă: În 2012, a contribuit mult la semnarea acelui pact de coabitare între Victor Ponta și dumneavoastră?

Traian Băsescu: Așa este, da. Ei nu au contribuit, ei l-au primit. L-au lucrat consilierii mei, cel care a lucrat cel mai mult pe pact a fost Chifu. L-a transmis lui Dragnea, că era adjunctul lui Ponta, care era prins cu guvernarea.

Europa Liberă: Dar a fost un canal de comunicare?

Traian Băsescu: Categoric, da.

Europa Liberă: Acest lucru s-a petrecut pentru că vă cunoșteați?

Traian Băsescu: Mă cunoștea, eu îl cunoșteam.

Europa Liberă: Aveați o relație directă?

Traian Băsescu: Nu. Nu am avut o relație directă cu Dragnea niciodată, după ce a plecat la PSD.

Europa Liberă: Nu v-ați întâlnit cu alte ocazii?

Traian Băsescu: Nu, nu. Eu nu participam la chermezele de la K2 și T14, unde erau Ponta, Dragnea, Maior, Coldea, Kovesi.

Relația cu George Maior

Europa Liberă: Maior vi se pare că ar trebui să fie înlocuit?

Traian Băsescu: Eu cred că Maior nu trebuia numit, dintr-un motiv simplu: era un șef de serviciu de informații, care a stat mult timp în funcție și probabil o ambasadă mai mică, dacă soluția a fost să devină ambasador, era mai potrivită.

Europa Liberă: Dumneavoastră l-ați numit în fruntea SRI. Ați simțit după ce a plecat că v-a trădat încrederea?

Traian Băsescu: Nu, nu am avut tipul ăsta de analiză.

Europa Liberă: Care a fost sentimentul?

Traian Băsescu: Eu l-am pus luându-l din PSD. Nu i-am cerut niciodată să renunțe la crezul pesedist. Ca dovadă, aflăm că din 2010 se întâlnea de două ori pe săptămână cu Ponta cu Dragnea. Eu am optat pentru un șef de serviciu din Opoziție, dintre parlamentarii Opoziției, dintr-un motiv simplu, să credibilizez Serviciul și pe de altă parte pe mine ca garanție că nu folosesc serviciul în lupta politică.

Europa Liberă: După atâția ani, când vă uitați în spate, simțiți că și-a îndeplinit misiunea?

Traian Băsescu: Da, din punct de vedere profesional, SRI nu a avut ieșiri în decor din punct de vedere al planului de acțiune care se fixa cu un an înainte.

Europa Liberă: Dar acele protocoale nu sunt o astfel de ieșire?

Traian Băsescu: Nu, lăsați-mă să termin. Din punct de vedere al atribuțiunilor lor legale, nu am avut ce să le reproșez. Faptul că au făcut acel plan de acțiune, există riscul să fi profitat de faptul că eu am insistat că faptele de corupție sunt o vulnerabilizare a siguranței naționale. Sunt risc la securitatea națională pentru că un politician la vârf, corupt, este un risc de securitate. Cel care i-a dat bani știe că poate reveni oricând mai ales că l-a și înregistrat să îl întrebe orice. De aici a pornit ideea lor să facă un protocol de colaborare. De fapt, nu de aici, scuze, știu precis de unde a venit: dintr-o Hotărâre de Guvern, în care se cere realizarea de protocoale între SRI și Parchete. Există o Hotărâre de Guvern din aprilie 2005 a guvernului Tăriceanu.

Europa Liberă: Și după mulți ani au apărut acele protocoale?

Traian Băsescu: Ele au fost semnate în 2009. Argumentează cu acea hotărâre de Guvern în care scrie clar că trebuiesc făcute protocoale.

Europa Liberă: După ce ați plecat din funcție nu l-ați sunat niciodată să îl întrebați ce s-a întâmplat?

Traian Băsescu: Cu Maior am mai vorbit de vreo două trei ori, la puțin timp după ce am plecat din funcție. Nu despre acest subiect, am vorbit așa din politețe. I-am spus că nu cred că e cea mai bună soluție să plece la Washington.

Europa Liberă: Mă așteptam din partea dumneavoastră când aflați că s-au întâmplat anumite lucruri despre care nu știați, să-i întrebați pe acești oameni: de ce?

Traian Băsescu: Nu mai aveam cum să-i întreb după ce nu mai eram în funcție. Luați legea de funcționare a Adminstrației Prezidențiale și veți vedea că președintele nu are atribuții de control pe serviciile secrete.

Europa Liberă: Am spus după ce ați plecat din funcție?

Traian Băsescu: Aveam cu atât mai puțin posibilitatea să îi întreb. Nu s-au citit cu atenție rapoartele lor înainte de a fi citite în Parlament pentru că ei scriau din 2010 despre protocoale secrete.

Europa Liberă: Revenim după europarlamentare, PNL anunță o moțiune de cenzură. Credeți că va avea vreun efect?

Traian Băsescu: Greu de spus, depinde pe ce temă și ce scor va face PSD-ul.

Europa Liberă: Kelemen Hunor a anunțat că este o ruptură între UDMR și PNL.

Traian Băsescu: Kelemen Hunor nu este partid de opoziție.

Europa Liberă: Dar ar putea să fie un partid care să colaboreze într-o viitoare construcție?

Traian Băsescu: UDMR-ul ar trebui ținut într-o opoziție cinstită câteva mandate pentru că toți i-am luat la guvernare și ușor, ușor au ajuns să sară calul, cum îl sar în această guvernare. Aș anticipa o perioadă fără UDMR.

Europa Liberă: Excludeți o viitoare formulă de guvenare cu UDMR?

Traian Băsescu: Da, ar trebui exclusă.

Europa Liberă: Se poate dărâma Guvernul sau va pica atunci când se vor certa Dragnea cu Dăncilă?

Traian Băsescu: Guvernul va pica când își termină mandatul. Ăsta este guvern care merge până la alegerile din 2020.

Sprijin pentru Klaus Iohannis

Europa Liberă: Pe președintele Klaus Iohannis îl susțineți pentru un nou mandat?

Traian Băsescu: Altul nu este, pentru că dacă era altul mai bun, l-aș susține. Singurul politician care merită susținut este Iohannis. Nu ai altul. Iohannis , în atmosfera asta extrem de ostilă în relația cu Guvernul și cu majoritatea parlamentară, are un mare merit: a ținut direcția europeană ferm și credibil. Acesta este cel mai important argument pentru un nou mandat. Au existat toate condițiile politice ca acest drum să fie frânt prin atitudinea PSD-ALDE-UDMR. A reușit să țină drumul clar spre Uniunea Europeană, spre NATO.

Europa Liberă: Doamna Kovesi credeți că are șanse să devină procuror șef european?

Traian Băsescu: Cred că da, cred că are pentru că nu s-a schimbat nimic, a rămas competiția finală între dânsa și francez.

Cum s-a produs ruptura de C. Kovesi

Europa Liberă: Kelemen Hunor a introdus posibilitatea ca doamna Kovesi să candideze la prezidențiale. Excludeți o astfel de variantă?

Traian Băsescu: Ridicol, nu va candida. O exclud.

Legat de Kovesi pot să vă spun că păcat de munca DNA-ului că lucrul a impresionat cel mai neplăcut a fost acel spectacol al cătușelor din 2015 făcut de dimineață până seara. Pe urmă au venit confirmările că se făceau și probe, se fabricau, acel spectacol pe mine m-a îndepărtat de ea, chiar dacă spun că ar trebui susținută pentru funcția de procuror șef european.

Dacă va fi să răspundă pentru ceva, cu siguranță, o vor chema colegii ei procurori să răspundă.

Europa Liberă: Mulți au spus că ruptura dintre dumneavoastră și doamna Kovesi s-a produs din cauza Elenei Udrea? Elena Udrea a fost scoasă cu cătușe în 2015?

Traian Băsescu: Au fost cel puțin 20 de demnitari care au fost scoși cu cătușe. Vă spun eu care a fost momentul de ruptură: când a fost samavolnicia cu Rarinca. Pentru că a fost achitată amărâta aia, s-a făcut peste noapte recurs în interesul legii, s-a dat la completul care trebuie ca să o condamne. Măi frate, dacă a fost achitată de Curtea de Apel, las-o și acceptă și tu ca orice cetățean decizia ultimei instanțe care putea să judece cazul Rarinca. Nu, împreună cu Stanciu au făcut încă un proces, până a ieșit cum a vrut doamna Stanciu. Nu se poate.

Europa Liberă: Acela a fost momentul de ruptură?

Traian Băsescu: Mi s-a părut momentul în care aruncă în aer toată ideea de justiție. Dacă femeia aia, așa a crezut ea, drept sau nedrept, o Curte de Apel i-a dat dreptate, atacând pe cine, pe președinta Înaltei Curți, ce se înțelegem de aici: că dacă o ataci pe președinta Înaltei Curți trebuie să fi condamnat? Chiar să spunem că Rarinca a judecat greșit, păi atunci ce facem cu președintele? Oricine spune ceva despre președinte îl băgăm la pușcărie? Ea a fost achitată, de ce ai ținut neapărat ca ea să fie condamnată?

Nu am cum să înțeleg modul cum au gândit mizeria asta. Atunci statul s-a comportat ca un stat mafiot. Dai în mine, ești pierdut. Ce e aia? Dacă a fost achitată, las-o achitată.

Europa Liberă: Au fost serviciile secrete implicate în jocul politic în activitatea dumneavoastră?

Traian Băsescu: Greu de spus, greu de spus dacă au fost implicate sau nu, dacă au fost partizane în acțiune. Nu mă îndoiesc că George Maior a fost pesedist din prima clipă până în ultima clipă cât a fost director SRI.

Europa Liberă: Poate au fost și de partea dumneavoastră, să vă susțină?

Traian Băsescu: Eu știu că în mandatul meu nu am avut a le reproșa încălcarea legii.

Europa Liberă: Mediul de afaceri reclamă Ordonanțele de Urgență, peste noapte Guvernul vine cu OUG și nu mai există predictibilitatea. Ce se poate face?

Traian Băsescu: Să avem oameni copți la minte în Guvern, niște oameni care nu înțeleg efectele acestui tip de comportament fiscal nu au ce căuta în Guvern. Oameni care au atâta putere, dar sunt beneficiari de multă ignoranță, nu au ce căuta în guvern. Produc în economie ce a produs guvernul Dăncilă prin strălucitul Teodorovici discotecă. Și Vâlcov. Responsabil e ministrul de Finanțe, care dacă înțelege poate stopa abuzurile de gândire ale unuia ca Vâlcov. Dacă nu înțelege, semnează ce îi spune Vâlcov. Uitați-vă la legee offshore ce a ieșit. Exxon și OMV au spus nu începem încă exploatarea.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG