Cu tot respectul cerut de o decizie de stat, și, poate, cu atît mai mult cînd e vorba de statul democrat german, e imposibil de înțeles: pe ce anume, pe ce raționament admisibil și onest se bazează recenta decizie a autoriutăților germane, sesizate de numeroase persoane care s-au considerat insultate public de un lider politic local? Dar, mai întîi, datele cazului.
Sîmbătă, 1 august, o mulțime estimată la 15-20000 de persoane a protestat, la Berlin, împotriva regimului de viață sub restricțiile aplicate de guvernul german, de la începutul epidemiei de Covid. Demonstrația a fost aprobată printr-o decizie judecătorească. Particpanții nu au venit dintr-o singură zonă politică și nu au avut o singură nemulțumire. Unii au venit din sînul organizațiilor civile, alții s-au reprezentat pe ei înșiși, ca cetățeni germani cu drept de opinie, alții au venit, vizibil, din sînul unor organizații ale dreptei extremiste iar alții au purtat însemnele stîngii radicale, ale ecologiștilor și mișcării LGBT. Aceeași aglomerație și în materie de opinii: unii au purtat cu ei ideea după care restricțiile anti-epidemice încalcă drepturi civile fundamentale, alții au venit mînați de convingerea furioasă după care epidemia a fost înlocuită sau urmată de o conspirație oficială care urmărește instalarea controlului birocratic asupra societăților libere. Alții au protestat, pur și simplu, împotriva obilgației de a purta mască de protecție.
Spre sfîrșitul protestului, un grup, după toate semnele extremist, a rupt cordonul de poliție și s-a instalat pe treptele de la intrarea în Parlamentul german. Nu s-au înregistrtat violențe și victime. După canoanele curente, care califică drept ”în general pașnice” proteste soldate cu incendii, jafuri și chiar asasinate, tulburările de la Berlin au fost complet nesemnificative.
În timpul demonstrației de la Berlin, liderul Partidului Social Democrat, Saskia Esken, a simțit nevoia să se exprime. Saskia Esken a trimis pe twitter un mesaj în care i-a calificat pe participanții la protest drept ”Covidioți”. Mesajul a fost urmat de plîngeri ale protestatarilor care s-au considerat insultați și au ceut procuraturii din Berlin să deschidî o acțiune împotriva liderului social democrat Esken.
Pe 2 septembrie, după ce a cîntărit problema, Procuratura orașului Berlin și-a făcut cunoscute concluziile. Astfel, conform procurorilor germani, termenul Covidiot, folosit de Saskia Esken pentru a-i descrie pe protestatari, e expresia convingerilor politice ale dnei Esken, pe fundalul dezbaterilor politice pe tema epidemiei. Expresia folosită de dna Esken e, prin urmare, protejată de dreptul la liberă exprimare. Din aceste motive, autoritățile nu consideră necesară deschiderea unei anchete.
În consecință, Saskia Esken a primit oficial dreptul de a folosi acest termen și de a-l aplica acelor pesoane cu care nu e de acord sau pe care le consideră iresponsabile. Mai mult, odată cu decizia autorităților germane, termenul Covid devine un bun public legitim și poate fi folosit pe scară largă și fără temeri în sfera publică. Presa și politicienii sînt liberi să îi declare Covidioți pe cei ce protestează sau au alte opinii. Precedentul creeat de această decizie naște o mulțime de întrebări.