Linkuri accesibilitate

Transportul în comun în era post-Covid-19. Ce poate învăța România de la alte state europene


Măsurile luate de alte state europene merg de la obligativitatea purtării măștii până la măsurarea temperaturii, iar încălcarea regulilor e sancționată cu amenzi usturătoare.
Măsurile luate de alte state europene merg de la obligativitatea purtării măștii până la măsurarea temperaturii, iar încălcarea regulilor e sancționată cu amenzi usturătoare.

Odată cu apropierea introducerii măsurilor de relaxare, una dintre principalele provocări va fi aplicarea măsurilor de distanțare socială în transportul public în comun, iar până la luarea unei decizii, România s-ar putea uita la experiența altor state europene.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că, la inițiativa premierului Orban, vineri, va exista o discuție referitoare la măsurile care trebuie aplicate pentru fiecare mijloc de transport public în parte „fie că vorbim despre cursele speciale, cursele regulate, fie că vorbim despre transportul cu metroul".

Suntem pregătiţi să luăm măsuri pentru fiecare mod de transport, inclusiv la metrou. Ne-am adresat Ministerului Afacerilor Interne pentru a ne sprijini, pentru că la metrou, mai întâi, trebuie să ne asigurăm că accesul se face în condiţii de siguranţă. În staţii, de asemenea, se păstrează distanţa. Noi venim cu maximum de trenuri posibil în această perioadă, astfel încât timpii de aşteptare să fie între 2-3 minute, respectiv 6-7 minute, în funcţie de staţiile Metrorex", a precizat ministrul Transporturilor, joi, prezent la conferinţa de presă susţinută de premierul Ludovic Orban după vizita efectuată la Uzina Dacia Mioveni, potrivit Agerpres.

Ministrul Transporturilor a spus că, în opinia sa, până pe data de 15 mai, Comisia Europeană va veni cu un set de recomandări în acest sens, care vor fi aplicate de toate statele membre, mai ales că acest lucru a fost cerut la reuniunea Consiliului de miniştri de transporturi din Uniunea Europeană.

Până acum, autoritățile au anunțat că măsurile de relaxare vor fi etapizate, în sensul în care nu toate restricțiile vor fi ridicate după 15 mai și nu toate companiile își vor reporni activitățile la fel ca în perioada de dinaintea pandemiei, ceea ce ar putea însemna și mai puțini călători în mijloacele de transport în comun. Deocamdată, nu este clară lista companiilor care își vor putea reîncepe activitatea și în ce condiții angajații se pot întoarce la birouri, însă relaxarea restricțiilor ar putea crește oricum numărul de călători.

Cum măsurile de distanțare socială nu merg mână în mână cu înghesuiala care se creează de obicei în transportul în comun, autoritățile locale au început deja să anunțe în ce condiții se poate călători cu transportul public.

La București, Primăria Capitalei a anunțat că le recomandă bucureștenilor să poarte măști medicale sau confecționate din material de bumbac, să-și protejeze și ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare). De asemenea, accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa doar numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum și un rând în picioare, respectând distanța regulamentară de 1,5 metri și vor urca doar prin față, în timp ce coborârea se va face pe celelalte uși. Totdată, Primăria a anunțat că din 18 mai transportul în comun va funcționa la capacitate maximă, după ce acesta a fost redus cu aproape jumătate pe perioada stării de urgență. De asemenea, în stațiile cu trafic intens, călătorii vor fi direcționați către mijloacele de transport de care au nevoie de către controlorii STB, sprijiniți de Poliția Locală.

Deocamdată, în Capitală, reprezentanții companiei Metrorex lucrează și ei la un plan de măsuri. Presiunea pe transportul subteran este mare, adesea creându-se aglomerație. De pildă, traficul în stația Aurel Vlaicu, oprirea către „polul corporatiștilor”, a fost în luna martie a anului trecut, de 23.000 de călători, potrivit unor date ale Metrorex, citate de Ziarul Financiar. Pandemia a înjumătățit însă traficul la metrou, astfel că în luna martie 2020, aceeași stație a înregistrat doar 11.000 de călători, iar situația este similară și pentru celelalte stații cele mai aglomerate.

La Iași, primarul Mihai Chirica a anunțat, potrivit Ziarului de Iași, că transportul public va fi reluat pentru toți locuitorii, însă în limita numărului de locuri pe scaune, iar fiecare călător va trebui să aibă mască și mănuși de protecție. De asemenea, ușa de lângă conducătorul auto sau vatman nu va fi deschisă. Primarul Iașiului a explicat, totuși, că transportul public va fi deschis tuturor categoriilor profesionale „doar dacă nu apare o altă ordonanță militară sau un alt act normativ care să interzică acest lucru. Vom încerca să protejăm în continuare populația”, a mai spus Chirica, avertizând că este posibil ca timpul de parcurs traseul ar putea să fie mai îndelungat.

La Cluj, transportul public nu a fost întrerupt în perioada stării de urgență, cu excepția câtorva linii care au fost suspendate temporar, iar potrivit primarului Emil Boc, polițiștii locali au fost prezenți în stațiile aglomerate și „nu lasă să se urce în autobuz decât în limita păstrării distanței sociale, prin coordonarea informației cu șoferul. Deci nu intră în autobuz decât atâția cât pot intra ca să păstrăm distanța de 1,5 metri între călători”. În plus, pentru folosirea transportului public clujean există recomandarea folosirii măștii.

Cum este în alte țări

Franța

Transportul public în Franța se pregătește pentru ziua de 11 mai, când restricțiile se vor relaxa, însă ministrul francez al transporturilor a anunțat, joi, că folosirea măstilor pentru persoanele de peste 11 ani va fi obligatorie, potrivit cotidianului francez Le Figaro. Pentru cei care nu au măști, ele vor fi distribuite suplimentar într-o primă fază. Cei care nu respectă această regulă vor fi amendați cu 135 de euro.

Pentru a limita răspândirea coronavirusului, compania de transport public va opera doar la 15% din capacitate. În Île-de-France, accesul la transportul în comun la orele de vârf va fi rezervat celor care au o declarație de la angajator sau care își pot justifica deplasarea dintr-un motiv urgent. Peste 2.000 de poliștiști se vor asigura că aceia care folosesc transportul în comun vor respecta regulile de distanțare socială și vor purta măști, scrie și Bloomberg.

De asemenea, reprezentanții metroului francez testează un software pentru a depista dacă cei care folosesc acest mijloc de transport chiar poartă măști sau nu.

Italia

Este una dintre țările europene cele mai dur lovite de pandemia de coronavirus și prin urmare și măsurile luate au fost dintre cele mai stricte. De exemplu, în Roma, pe 14 martie, transportul public – autobuze, tramvaie și metroul – nu a mai funcționat. Începând cu 4 mai, când Italia a relaxat măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, transportul public din Roma, s-a pregătit în consecință.

Măștile de protecție au devenit obligatorii pentru cei care folosesc transportul public, iar numărul celor care pot folosi autobuzele și trenurile, în special la orele de vârf, a fost limitat. Reprezentanți ai protecției civile le iau temperatura călătorilor, iar regulile de distanțare socială trebuie respectate.

De asemenea, șoferii, pentru a fi protejați, nu trebuie să intre în contact cu călătorii, astfel încât ușa din față a autobuzelor, folosită de regulă pentru urcarea pasagerilor, nu se mai deschide. Călătorii sunt nevoiți să se urce pe ușa din spate și să se dea jos pe la ușa din mijloc.

Marea Britanie

Primarul Londrei se gândește să creeze mai multe piste pentru biciclete și spații mai generoase pentru pietoni, astfel încât mersul cu bicicleta sau pe jos să devină o alternativă la transportul în comun. „Capacitatea sistemului nostru de transport public va fi în mod dramatic redus după coronavirus, din cauza provocărilor legate de implementarea măsurilor de distanțare socială”, a spus primarul Sadiq Khan.

Folosirea metroului londonez va fi sever restricționată în momentul în care angajații se vor întoarce la lucru, arată un raport oficial obținut de BBC. Dacă s-ar introduce obligativitatea respectării unei distanțe de doi metri între călători, atunci sistemul de metrou va putea transporta doar 50.000 de pasageri la fiecare 15 minute, față de 325.000 de călători la orele de vârf, câți transporta înainte de pandemie.

Germania

Purtarea măștilor este obligatorie în transportul public, inclusiv în trenuri. În majoritatea landurilor germane, toate persoanele de peste 6 ani trebuie să poarte o mască cu ajutorul căreia să le fie acoperite nasul și gura. În landul Saxony-Anhalt, de pildă, purtarea măștii este obligatorie de la 2 ani.

Există și amenzi pentru nerespectarea regulilor. De pildă, în Bavaria amenda este de 150 de euro, însă dacă „infracțiunea” se repetă, cuantumul ei se dublează la 300 de euro. Alte landuri au amenzi mai mici, în Hesse este de doar 50 de euro.

Sunt și unele landuri care oferă cetășenilor, pentru început, pachete cu cinci măști care vor fi distribuite de autoritățile locale, însă nu este o regulă pentru întreg teritori al Germaniei.

Spania

În transportul public, pasagerii trebuie să încerce să păstreze cât de poate distanța față de ceilalți, iar locurile din spatele șoferului trebuie lăsate libere, potrivit măsurilor care vor fi în vigoare din 11 mai, scrie El Pais.

Totodată, Reuters scria că în huburile de transport ar urma să fie distribuite zece milioane de măști pentru a putea fi folosite de călători, ministrul Sănătății din Spania anunțând că folosirea lor este recomandată, nu obligatorie.

Fast Forward: Cum arată „noul normal” după relaxarea restricțiilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG