Linkuri accesibilitate

Trei asociați ai lui Navalnîi, eliberați după ce au fost interogați. Soarta altor doi, necunoscută


Xenia Fadeieva, coordonatorul organizației lui Navalnîi din orașul Tomsk, aflat în sudul Siberiei unde ancheta Navalnîi un caz de corupție înainte de a fi otrăvit cu Noviciok, a fost transferată din Siberia la Moscova pentru a fi anchetată de Comitetul Federal de Investigații.
Xenia Fadeieva, coordonatorul organizației lui Navalnîi din orașul Tomsk, aflat în sudul Siberiei unde ancheta Navalnîi un caz de corupție înainte de a fi otrăvit cu Noviciok, a fost transferată din Siberia la Moscova pentru a fi anchetată de Comitetul Federal de Investigații.

Trei dintre cei cinci asociați ai politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, reținuți de poliție în timpul unor percheziții făcute în toată țara pe 28 decembrie, au fost eliberați. Soarta altor doi rămâne necunoscută.

Cei cinci foști directori regionali ai rețelei de campanie a lui Navalnîi au fost reținuți și interogați în legătură cu așa-zisul abuz de poziție oficială în organizarea unui grup extremist și încălcarea drepturilor cetățenilor.

Pentru fiecare dintre acuzații pedeapsta este închisoarea.

Vadim Ostanin, care a condus biroul regional din Barnaul, oraș aflat în in sudul Siberiei, a fost eliberat în dimineața zilei de 29 decembrie după ce a fosst interogat, potrivit OVD-Info, o organizație nonprofit care monitorizează arestările făcute de poliție la nivel național.

El este anchetat în continuare în libertate pentru toate acuzațiile care i-au fost aduse, potrivit OVD-Info.

Vadim Butakov, care conducea biroul regional din orașul Arhangelsk, din nord-vestul orașului, a fost și el eliberat pe 28 decembrie după ce a fost interogat în legătură cu posibile infracțiuni legate de participarea la activitățile unui ONG care ar încalca drepturile cetățenilor.

Dacă va fi acuzat, Butakov riscă până la patru ani de închisoare.

Andrei Gorodețki, coordonatorul regional din sud-vestul regiunii Saratov, a fost, de asemenea, audiat și eliberat pe 28 decembrie. El ar putea fi acuzat de abuz de poziție oficială pentru a crea sau a participa la un grup extremist, infracțiune care se pedepsește cu închisoare.

Nu se cunoaște, în schimb, soarta altor doi reținuți pe 28 decembrie pentru audieri: Zahar Sarapulov, care conducea sediul organizației lui Navalnîi din Irkutsk și Xenia Fadeieva, coordonatorul biroului din orașul Tomsk, aflat în sudul Siberiei.

Agenția de informații TV2 din Tomsk a transmis anterior că Fadeieva, un membru al consiliului local din Tomsk, ar putea fi transferată la Moscova pentru a fi interogată de Comitetul Federal de Investigații.

Ea este interogata sub suspiciunea că a abuzat de poziția sa oficială și că ar fi încălcat drepturile cetățenilor.

Sarapulov a fost audiat în legătură cu abuz de funcție oficială și a primit mandat de reținere pentru 48 de ore.

Fundația Anticorupție a lui Navalnîi și mișcarea sa politică au fost declarate organizații extremiste de autoritățile ruse în iunie și desființate.

În noiembrie, a fost deschis un dosar penal împotriva șefului biroului regional Ufa al echipei Navalnîi, Lilia Cianișeva, care a fost acuzată de crearea și gestionarea unei comunități extremiste.

Cianișeva a fost plasată săptămâna trecută în arest preventiv până pe 9 aprilie 2022.

Navalnîi însuși se află în închisoare din februarie, după ce a fost arestat pe aeroportul din Moscova în luna ianuarie, la întoarcerea din Germania, unde a fost internat în comă, transferat din Siberia la presiunile Angelei Merkel, unde ancheta un caz de corupție a unor parlamentari din partidul lui Putin, Rusia Unită.

Două laboratoare independente au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din categoria Noviciok, interzisă acum dar folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece, atac despre care Navalnîi spune că a fost comandat de președintele rus. Vladimir Putin.

Kremlinul a negat orice rol în otrăvirea lui Navalnîi dar toți apropiații săi sunt anchetați după ce el a fost condamnat la închisoare iar organizațiile sale au fost închise și declarate extremiste.

Mulți dintre apropiații săi, inclusiv avocatul Liubov Sobol, au fugit din țară pe fondul presiunilor din partea autorităților ruse.

XS
SM
MD
LG