Acesta a fost acuzat în decembrie 2016 de autorități că s-ar fi aflat în posesia unor imagini pornografice cu fiica lui adoptivă, lucru pe care istoricul îl respinge. Atunci, acesta ar fi fost acuzat la 13 ani de închisoare pentru ceea ce mulți o consideră ca fiind o condamnare politică.
Procurorii au obținut mărirea pedepsei acestuia cu încă doi ani. Avocații lui Dmitriev afirmă că toate căile de apelare a deciziei au fost epuizate.
Condamnarea acestuia vine în contextul în care guvernul rus urmărește să sisteze activitatea organizației Memorial Internațional și a Centrului Memorial pentru Drepturile Omului. Ambele ONG-uri au fost desemnate drept „agenți străini”, iar soarta lor va fi decisă definitiv de către Curtea Supremă și Tribunalul din Moscova în următoarele săptămâni.
Iuri Dmitriev este cunoscut pentru cercetările sale legate de represiunea politică din Karelia în timpul dictaturii lui Iosef Stalin. Munca istoricului a fost vitală în investigarea și amintirea gropilor comune din pădurea Sandarmokh, unde nu mai puțin de 6.000 de victime au fost înmormântate împreună. Dmitriev a petrecut până în prezent aproximativ 5 ani în arest preventiv într-o închisoare din Petrozavodsk, capitala regională a Kareliei.
Ce înseamnă lichidarea Memorialului
Memorial este, în prezent, cea mai proeminentă organizație de apărare a drepturilor omului din Rusia. Aceasta a devenit un simbol al libertăților obținute de pe urma prăbușirii comunismului în 1991 și al luptei pentru a păstra drepturile cu greu câștigate de cetățeni în Rusia post-sovietică.
Baza de date, realizată de Memorial, cuprinde numele a mai bine de 2.6 milioane de victime ale represiunii sovietice, dar și o listă cu cei care se fac vinovați de crimele politice ale perioadei respective. Organizația a apărat, de asemenea, victime ale încălcării drepturilor omului din Rusia, precum Alexei Navalnîi și membrii comunității religioase Martorii lui Iehova.
Pe 11 noiembrie, procurorii ruși au intentat proces Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, acuzând instituția de activități extremiste și teroriste întrucât aceasta a publicat o listă cu prizonierii politici ai Rusiei.
„Am devenit mult mai vocali”, a declarat Anna Dobrovolskaya, directorul executiv al Centrului.
În ultimii ani, Kremlinul s-a ocupat tot mai mult de controlarea criticilor regimului prin intermediul metodelor de supraveghere, hărțuire și persecuție. Potrivit lui Grigory Okhotin, co-fondatorul OVD-Info, o organizație media și de apărare a drepturilor omului din Moscova, Putin încearcă să elimine opoziția față de conducerea sa în totalitate.
Un nou tip de regim a luat naștere în 2020, care este „mult mai ideologic, conservator și agresiv”, a declarat Tatiana Stanovaya, una dintre fondatorii firmei de consultanță politică R.Politik. Primele semne ar fi apărut în 2016, când președintele rus ar fi lăsat în seama autorităților puterea de a se ocupa de mai multe politici domestice, preferând să se axeze pe cele externe, inclusiv în Siria și Ucraina.