Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru șefia PNL | Care sunt cele trei forțe „externe” invocate de tabăra Orban


Ludovic Orban acuză gruparea Cîțu că se folosește de instituții din afara PNL pentru a câștiga competiția internă. Imagine generică cu Ludovic Orban (stânga) și Florin Cîțu (dreapta).
Ludovic Orban acuză gruparea Cîțu că se folosește de instituții din afara PNL pentru a câștiga competiția internă. Imagine generică cu Ludovic Orban (stânga) și Florin Cîțu (dreapta).

Ludovic Orban a avansat pentru prima dată ideea că forțe din exteriorul partidului își „bagă coadă în democrația internă” din PNL. Fără să le rostească direct numele, tabăra Orban a identificat factorii care influențează direct Congresul. Gruparea Cîțu îl ironizează pe președintele PNL.

Discursul lui Ludovic Orban referitor la cei din exteriorul PNL a fost lansat într-o organizație fidelă: Vrancea. Președintele liberalilor a simțit pe propria piele, în ultimele săptămâni, cum filiale care îi promiseseră susținerea au trecut în tabăra Cîțu. Sentimentul oamenilor din jurul lui Ludovic Orban este că se fac presiuni mari asupra liderilor de organizații pentru a-l sprijini pe premier. Mai mult, sunt trei poli de putere din afara PNL care sunt invocați, fără a se asuma o astfel de poziție în mod oficial.

„DNA, președintele Iohannis și serviciile secrete sunt prezente în această campanie din PNL. Vreți să negăm evidențele? Cum a ajuns Iulian Dumitrescu de la Prahova în tabăra Cîțu după ce au apărut stenogramele DNA? Se încearcă o alăturare a lui Nelu Iordache cu Ludovic Orban? Lucrurile se simt în partid, chiar dacă spun că nu e așa. Orban a avut curajul să le spună, deși mulți îl compară cu Dragnea acum. Președintele Iohannis i-a acceptat toate remanierile lui Cîțu, chiar când Orban a spus că nu este de acord. Vedeți diferite mesaje sau articole din presă scrise de foști consilieri ai unor oameni din serviciile secrete. Tot anti-Orban”, a spus, sub protecția anonimatului, un lider de organizație PNL din tabăra Orban.

Președintele PNL a introdus în discursul politic din Vrancea termeni precum: „instrumente nedemocratice”, „sucesc mâini la spate”, „arată pisica”, „umblă la schelete din dulap”.

Mesajul lui Orban este distribuit și de fostul său consilier pe probleme economice, Bogdan Glăvan.

„Îl apreciezi Orban? Ia să te îndepărtăm din administrație. Votezi cu Orban? Ia să îți facem dosar penal. Nu știi cu cine să votezi? Ia vezi, că te scoatem de pe listă și nu mai votezi deloc. Ești apropiat de Orban? Ia să cercetăm, poate ai un schelet în dulap. Cam așa procedează #echipa demolatoare a liberalismului din PNL, fiindcă șantajul, epurările, falsificarea alegerilor nu sunt instrumentele liberalismului, ci ale socialiștilor”, a postat Glăvan pe Facebook.

Virgil Guran, liderul senatorilor PNL, a declarat pentru RFI că unor șefi de organizații li se mai scoate câte un dosar vechi și pueril. Nici el nu a vorbit deschis despre vreo implicare a DNA sau a serviciilor secrete.

Apropiații lui Florin Cîțu l-au ironizat pe Ludovic Orban pentru declarațiile făcute. Rareș Bogdan și Alina Gorghiu l-au comparat pe președintele PNL cu Liviu Dragnea, cel care vorbea despre implicarea serviciilor secrete și asasinii aduși la un hotel din Capitală.

„E cazul de responsabilitate. Apelul e către toti membrii PNL care fac acuzații grave, fără bază și fără probe. Toate astea fac mult rău PNL! În Partidul Național Liberal ar trebui ca nimeni să nu promoveze teme contra liberalismului! Sunt în țară destule voci iliberale! Care trebuie izolate, nu copiate”, a fost poziția Alinei Gorghiu.

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la premierul Florin Cîțu și președintele PNL, dar aceștia nu au putut să fie contactați.

Cristian Pârvulescu și cei trei factori externi acuzați de tabăra Orban

Analistul politic crede că prin discursul cu termeni puternici, dar ambiguu”, Ludovic Orban lasă pe fiecare să creadă ce vrea. Europa Liberă a încercat să afle în ce măsură DNA, președintele Iohannis și serviciile secrete se implică în bătălia din PNL.

„Orban încearcă să mobilizeze o parte a membrilor PNL care cred în teoriile conspirației, suntem în țara fostei securități, SRI-ul nu a reușit să fie convingător. Politicienii se consideră victime ale sistemului”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.

El subliniază că Ludovic Orban pozează în rolul de protector și se adresează nehotărâților din PNL. Profesorul nu crede în implicarea DNA în competiția internă din PNL, așa cum crede tabăra Orban.

„Nu pentru că nu are mijloace, ci pentru că e foarte riscant. Deja imaginea DNA a fost afectată de atacurile pe care Dragnea și PSD-ul le-au dat până în 2019. Orice implicare de genul acesta, care lasă urme, afectează și mai mult imaginea DNA”, spune Cristian Pârvulescu.

Potrivit acestuia, stenogramele cu Iulian Dumitrescu, recent trecut în tabăra Cîțu, au apărut pentru „că ele au existat”. Cristian Pârvulescu îl plasează pe Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, în tabăra lui Florin Cîțu înainte de apariția stenogramelor DNA. În privința lui Dumitrescu, analistul spune că sunt probleme mai mari cu alegerile fraudate la Ciorani.

În remanierea lui Alexandru Nazare de la Finanțe, Pârvulescu nu vede o declarație de susținere pentru Florin Cîțu din partea președintelui Iohannis. Ludovic Orban a declarat că s-a opus remanierii ministrului de Finanțe, dar decizia a aparținut exclusiv premierului. Ea a fost acceptată de Klaus Iohannis rapid, semn că a existat o discuție prealabilă între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

„Domnul Cîțu nu ar fi intrat într-o asemenea aventură fără o discuție cu Klaus Iohannis, dar nu cred că președintele intervine într-un fel. Ca orice om, are preferințe. Cred că îl preferă pe Florin Cîțu, dar a rămas în cadrul constituțional”, este opinia lui Cristian Pârvulescu.

El crede că un rol important în bătălia internă din PNL îl va avea Ilie Bolojan. Pârvulescu vede și o bătălie între foștii membri PDL și cei ai PNL.

„Unii din PNL vorbesc chiar de o preluare ostilă”, a spus politologul.

În privința implicării serviciilor secrete, Pârvulescu afirmă că politicienii cred în acest lucru.

„În cazul acesta, este o relație istorică cunoscută între domnul Rareș Bogdan și domnul Hellvig, directorul SRI, fost membru al PNL. E o relație istorică pentru că au fost colegi de facultate. Se poate broda pe această relație aproape orice. De aici până la intervenția efectivă este cale lungă. Domnul Pahonțu (directorul SPP) este o obsesie veche la PNL. Teoriile conspiraționale sunt ușor de acceptat în campaniile electorale”, a afirmat Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.

Reținerea lui Nelu Iordache pe aeroport de procurorii DNA a fost invocată de cei din tabăra lui Orban ca încă o dovadă a implicării anumitor instituții în bătălia din PNL. Iordache este cunoscut drept un apropiat al liderului PNL. În 2016, Orban a fost nevoit să se retragă din competiția pentru Primăria Capitalei, după ce DNA l-a acuzat că a primit o sumă de bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Președintele PNL a fost găsit nevinovat de judecători, existând o decizie definitivă în acest sens.

Cristian Pârvulescu se așteaptă ca premierul Cîțu să ironizeze și el afirmațiile făcute de Ludovic Orban.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG