Linkuri accesibilitate

3 minute | Odesa sub rachete rusești, TikTok sub semnul întrebării în Europa, turism la nivel înalt (de) la București


Un atac cu rachete asupra Odesei a ucis, luni seară, cel puțin patru persoane și a rănit în jur de 30, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainiene învecinată cu România. A fost lovit și castelul Kivalov, cunoscut mai recent sub numele de „Castelul lui Harry Potter”.
Un atac cu rachete asupra Odesei a ucis, luni seară, cel puțin patru persoane și a rănit în jur de 30, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainiene învecinată cu România. A fost lovit și castelul Kivalov, cunoscut mai recent sub numele de „Castelul lui Harry Potter”.

Rusia își multiplică atacurile asupra Ucrainei ca să câștige teren înainte de sosirea ajutorului american. Candidata conservatoare la europarlamentare, Ursula von der Leyen, actual șef al Comisiei Europene, susține interzicerea TikTok în UE, după model SUA. Calcule politice tardive la București.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Președintele ucrainian, Volodomir Zelenski, declară alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, că ritmul prea lent al livrărilor de armament către Ucraina a încurajat Rusia să treacă la ofensivă. Replica șefului NATO a fost că nu e prea târziu ca Ucraina să câștige războiul.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Un atac rusesc cu rachete asupra Odesei, port la Marea Neagră, aflat la 355 km de Galați, a ucis patru persoane și a rănit mai mult de 30.
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat într-o dezbatere electorală la Maastricht că nu este exclusă interzicerea rețelei social-media chinezești TikTok în Europa.
  • Mai multe articole din presa românească insistă asupra călătoriilor scumpe făcute de oficiali de rang înalt, începând cu președintele Iohannis și continuând cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Atac asupra Odesei, ofensiva rusească continuă

Europa Liberă notează că patru persoane au fost ucise și mai mult de 30 rănite din cauza atacului rusesc cu rachete asupra Odesei de luni.

BBC relatează că a fost lovit inclusiv „Castelul lui Harry Potter”, reședință care găzduiește Academia de Drept. Proprietarul clădirii, Serghei Kivalov, fost parlamentar, a fost rănit în atac.

În același timp însă, ATACMS - sistemele tactice de rachete de fabricație americană - sunt deja folosite de armata ucrainiană ca să neutralizeze punctele de atac rusești din Crimea.

Urgența care răzbate din apelurile repetate ale președintelui Zelenski pentru o livrarea rapidă a ajutorului american de 61 de miliarde de dolari nu țin numai de mutările de pe front ale adversarului rus.

Noua lege a mobilizării, cu multe prevederi drastice, întâmpină dificultăți în aplicare. Ea privește inclusiv bărbați ucrainieni din afara granițelor țării.

Situația este suficient de gravă încât Ucraina a fost nevoită să denunțe câteva prevederi din Convenția Drepturilor Omului, la care este parte ca membră a Consiliului Europei, ca să poată aplica legea marțială.

Între timp, influența ruseasă asupra țărilor din regiune provoacă tensiuni. În Georgia, au continuat protestele legate de așa-numita lege a agenților străini, după model rusesc. Și au implicat inclusiv suporterii guvernului.

Este numai unul din argumentele pentru o mai puternică prezență occidentală în regiune și o altă viziune privind extinderea Uniunii Europene, argumente explicate de corespondentul Europa Liberă la Bruxelles, Rikard Joziak.

Ursula von der Leyen, TikTok și amicii lui Vladimir Putin

Într-o dezbatere cu liderii principalelor grupuri politice în competiție la europarlamentarele din 9 iunie, actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a exclus interzicerea rețelei de socializare TikTok în Europa, scrie Politico.

Potrivit unei noi legi americane, proprietarii TikTok urmează să primească un ultimatum din partea Statelor Unite să se retragă de pe piața americană sau să vândă. Din cauză că legea întârzia prea mult în Senat, președintele Biden a semnat-o și inclus-o în pachetul de legi pentru ajutorarea Ucrainei și a Israelului, adoptată pe 20 aprilie, a explicat Washington Post.

Pe de altă parte, BBC scrie că „Temu creează dependență mai puternică decât zahărul”. Cu prețuri mult sub nivelul piețelor europene și maniera psihologică în care oferă discounturi și transport gratuit, compania chineză Temu induce dependență cumpărătorilor și probleme uriașe competiției, arată BBC.

Revenind la dezbaterea de la Maastricht, participanții au fost, pe lângă prima clasată în sondaje, creștin-democrata de centru dreapta Ursula von der Leyen, următorii: Walter Beier pentru stânga europeană, Marie-Agnes Strack Zimmermann pentru liberalii europeni, Bas Eickhout pentru Partidul Verzilor, Anders Vistisen de la Partidul Identitate și Democrație, plus Maylis Risberg de la Alianța Liberă Europeană și Valeriu Ghilețchi de la Mișcarea Politică Creștină.

Deși nu mai este în poziția de a câștiga o victorie facilă, Ursula von der Leyen este în continuare favorită. Discursul ei devine însă din ce în ce mai categoric, inclusiv în ceea ce îi privește pe amicii lui Vladimir Putin din interiorul Uniunii, după cum remarcă The Guardian.

Reacții occidentale de diverse calibre și în diverse contexte par să se înăsprească. Europa Liberă scrie, de pildă, că un fost angajat al Agenției Naționale de Informații a Statelor Unite a primit 21 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei.

Călătorii scumpe, fără facturi la vedere

SpotMedia publică informații legate de recenta călătorie a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, în Brazilia, în fruntea unei întregi delegații alcătuite din cei mai înalți oficiali din Justiție.

Informațiile cheie privind aspectele practice ale vizitei, precum cheltuielile, lipsesc. Ministerul Justiției refuză să le facă publice.

Un comportament similar cu cel pe care îl are netulburat președintele Klaus Iohannis de ani și ani, în totală disonanță cu cel de factură occidentală.

G4Media remarcă de altfel că, în timp ce contracandidatul său la șefia NATO, olandezul Mark Rutte, își cumpără singur zborul spre Istanbul, președintele României, o țară cu probleme sociale dureroase, nu ezită să închirieze avioane scumpe, în ciuda criticilor repetate.

În altă ordine de idei, presa remarcă dificultățile pe care apariția ex-primăriței Gabriela Firea le provoacă mai ales în PSD. O face Adevărul, enumerând răfuielile dintre social-democrați, dar și Europa Liberă - invocând „lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu”.

Totul depinde, la București, de ambiția candidatului Cristian Popescu Piedone, de a rămâne în cursă până la sfârșit. Pe cine se bazează el, aflați tot de la Europa Liberă.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și că ne puteți găsi, de asemenea, pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG