Linkuri accesibilitate

Analiză | Lebedele negre de sub fereastra lui Marcel Ciolacu


Premierul Marcel Ciolacu ar putea avea probleme în partid și în Alianța PSD-PNL în cazul pierderii Bucureștiului la alegerile locale și al unui rezultat sub așteptări la europarlamentare.
Premierul Marcel Ciolacu ar putea avea probleme în partid și în Alianța PSD-PNL în cazul pierderii Bucureștiului la alegerile locale și al unui rezultat sub așteptări la europarlamentare.

Eșecul experimentului candidatului unic la București este o lovitură în primul rând pentru Marcel Ciolacu, dar afectează și planurile Alianței PSD-PNL pentru următoarele alegeri. Deja se vorbește de candidați separați la prezidențiale.

Renunțarea la Cătălin Cîrstoiu, candidatul apărut din jobenul premierului Marcel Ciolacu, pe ultima sută de metri înaintea campaniei electorale și revenirea la formula candidaților separați este considerat un eșec de proporții de mulți dintre membrii celor două partide din alianța PSD-PNL.

Cu atât mai mult cu cât acest eșec este rezultatul unor decizii discutabile care l-au precedat.

Lebăda neagră în halat alb

Medicul Cătălin Cîrstoiu s-a dovedit o lebădă neagră pentru Marcel Ciolacu și Alianța PSD-PNL. Proasta sa imagine și problemele de integritate au afectat scorul celor două partide în București, așa că a trebuit să fie retras din cursă.

Responsabil pentru candidatura lui Cîrstoiu este considerat Marcel Ciolacu, propunerea fiind a premierului la sugestia probabilă a președintelui Iohannis.

Dar Marcel Ciolacu nu admite că numirea lui Cîrstoiu drept candidat al Alianței a fost o greșeală.

„Am căutat un candidat care să adune voturile de pe dreapta și de pe stânga, bucureștenii văd cu alți ochi această situație și acum au o ofertă mult mai bogată”, a declarat joi Ciolacu.

Nemulțumirile în partide sunt însă la cote maxime pentru că, practic, alianța s-a rupt în București și mesajul este unul prost pentru construcția pe care se miza pentru alegerile din toamnă.

Liderii PSD și PNL nu au fost capabili să găsească un alt candidat comun în locul managerului de la Spitalul Universitar, așa că i-a aruncat în cursă pe cei pe care îi refuzase acum circa o lună: Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

O situație dezagreabilă în special pentru Marcel Ciolacu, el fiind cel care s-a opus prin toate mijloacele desemnării Gabrielei Firea drept candidat. Nu este un mister că președintele PSD vede în ea un adversar, un potențial competitor pentru șefia partidului și candidatura la prezidențiale.

Cei doi nu se agreează, iar episodul Cîrstoiu nu a făcut decât să agraveze lucrurile. Sub presiunea evenimentelor, Marcel Ciolacu a intrat în faza laudelor, a zâmbetelor mieroase și a pupatului de mâini.

Reglările de conturi se vor face însă după alegerile din 9 mai și, indiferent de rezultatul acestora, Marcel Ciolacu va deconta politic.

Piedone, buturuga pe care Ciolacu ar trebui s-o înlăture din calea lui Firea

Intrată târziu în cursă, după neplăcutele episoade în care i s-a pus eticheta de „candidata deocamdată”, încununate cu rejectarea ei în favoarea lui Cătălin Cîrstoiu, Gabriela Firea era cotată în sondaje cu scoruri între 23 și 25%.

O prăbușire consecință a scandalului „azilelor groazei” în care a fost implicată alături de soțul său, Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Nici Firea, nici Pandele nu au în acest moment vreun dosar penal deschis pe numele lor, dar detaliile investigațiilor au avut impact emoțional negativ, care s-a văzut în sondajele de opinie.

Principalul obstacol care barează drumul Gabrielei Firea spre o potențială victorie în București poartă numele lui Cristian Popescu Piedone, fostul său susținător.

Sondajele de opinie arată că în acest moment competiția este între Nicușor Dan și Popescu Piedone. Colaj publicat de primarul general pe pagina sa de Facebook.
Sondajele de opinie arată că în acest moment competiția este între Nicușor Dan și Popescu Piedone. Colaj publicat de primarul general pe pagina sa de Facebook.

Piedone este cotat în sondaje cu scoruri între 30 și 43%, fiind evident că își adjudecă o bună parte a electoratului din bazinul PSD și AUR.

Firea va lua din voturile lui Piedone, dar este puțin probabil să reușească să capteze tot electoratul PSD din București, astfel încât să-l devanseze pe Piedone. Practic, bazinul electoral PSD va fi divizat, existând riscul ca acest lucru să se reflecte și în scorul politic de la Consiliul General.

Îi urez succes domnului Piedone. Tot ce am avut de transmis domnului Piedone, i-am transmis până astăzi.
Marcel Ciolacu, 25 aprilie 2024

Acesta este și motivul pentru care Marcel Ciolacu îi face bezele lui Popescu Piedone, cerându-i să se retragă din cursă. Dacă acum câteva săptămâni liderul PSD spunea despre Piedone că în spatele programului său se află doar „fumul de la grătare”, acum îl numește „prieten”.

„Fac un apel şi la un alt prieten de-al meu, Cristian Popescu Piedone. Cred că în viaţă trebuie să ne aşezăm la masă, să nu avem orgolii şi să reuşim să construim ce este cel mai bine pentru Bucureşti”, a spus Ciolacu.

Ulterior, premierul a declarat că orice negociere cu Piedone încetează și că „oferta” a fost valabilă până joi.

Piedone a refuzat, dar cheia problemei se află la Dan Voiculescu, fondatorul postului de televiziune Antena 3 și al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL).

Dacă Ciolacu nu-l va convinge pe Popescu Piedone să se retragă din competiție, Gabriela Firea nu are șanse prea mari să câștige alegerile.

Ciolacu, bun de plată indiferent de rezultatul Gabrielei Firea

Fosta primăriță Gabriela Firea și-ar putea transforma eventualul eșec într-un cap de acuzare la adresa lui Marcel Ciolacu, mai ales dacă scorul la Consiliul General va fi și el sub așteptări.

Firea are o suită de argumente la îndemână: candidatura i-a fost refuzată, a fost propus Cătălin Cîrstoiu, apoi retras, iar Piedone nu a putut fi convins să se retragă. În concluzie: Ciolacu este vinovat de pierderea Capitalei.

Din informațiile Europei Libere, puternica grupare Paul Stănescu deja face atmosferă în sensul acesta.

Între Gabriela Firea și Marcel Ciolacu există o adversitate greu de mascat.
Între Gabriela Firea și Marcel Ciolacu există o adversitate greu de mascat.

Însă, dacă Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Capitală, va fi pe cai mari și, cu ajutorul aceleiași grupări Stănescu, va submina autoritatea lui Ciolacu în partid.

Firea ar putea deveni un adversar la scenă deschisă al acestuia, o aspirantă la candidatura pentru prezidențiale și șefia PSD.

S-ar putea ca Ciolacu să-și dorească mai degrabă să piardă Firea.
Ovidiu Voicu, analist politic

Greu de spus ce-i convine mai mult lui Marcel Ciolacu, să piardă sau să câștige Gabriela Firea, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu.

„Ciolacu deja decontează politic pentru că a trebuit să facă un pas în spate în partid și s-o pună pe Firea”, spune el.

„Știm bine că între ei e o rivalitate puternică și va ieși prost indiferent de rezultat. Dacă pierde, Firea îl va acuza pe Ciolacu că din cauza lui s-a pierdut Bucureștiul. Va fi chiar mai rău dacă va câștiga Firea, pentru că atunci va veni cu pretenții, poate chiar la președinția partidului”, spune analistul Ovidiu Voicu.

Ecuația e simplă: dacă Firea pierde alegerile, responsabil va fi Ciolacu, dacă le câștigă, va deveni un rival periculos în partid.

Lungul drum al greșelilor

Drumul până la eșecul numit Cîrstoiu a fost lung și presărat cu greșeli. Unele s-au datorat planului mai amplu de a continua coaliția PSD-PNL și la alegerile din toamnă cu liste și candidați comuni.

Altele țin de orgolii, luptele interne din partid, înțelegerile oculte sau de amatorismul și lipsa de cultură politică.

  • Comasarea alegerilor locale cu cele europene este o idee care a venit ințial de la PNL, care spera că în felul acesta își va spori scorul electoral. Având nevoie de PNL pentru alianța postelectorală și dorind să protejeze scaunul lui Nicolae Ciucă de eventualele revolte interne în eventualitatea previzibilă a unui rezultat prost la europarlamentare, Marcel Ciolacu a cedat. PSD a fost departe de a fi fericit.
  • Devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie s-a făcut la cererea președintelui Klaus Iohannis, care, așa cum se vede acum, aspiră la funcția de secretar general al NATO. Funcția rămâne vacantă în data de 1 octombrie, atunci când se termină mandatul lui Jens Stoltenberg. Ciolacu a cedat, PSD nu a fost fericit.
  • Listele comune la europarlamentare au fost negociate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, iar faptul că PNL a obținut paritate pe aceste liste a înfuriat PSD care a considerat că Ciolacu face prea multe concesii PNL.
  • Candidata independentă din fruntea listei de la europene a fost ideea lui Marcel Ciolacu. Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, i-a fost sugerată probabil de președintele Iohannis, din informațiile Europei Libere. Anunțată cu surle și trâmbițe, Ramona Chiriac s-a retras după doar două săptămâni. Un eșec neasumat, deși în PSD el este trecut în dreptul lui Marcel Ciolacu.
  • Independentul pentru Capitală - medicul Cătălin Cîrstoiu este, deocamdată, ultima greșeală a lui Marcel Ciolacu, despre care Europa Liberă a scris pe larg:

Se clatină Alianța PSD-PNL ?

Consecințele acestor greșeli sunt greu de estimat acum, dar există riscul ca scandalul de la Capitală să afecteze rezultatul general de la europene și mai departe pe cel de la parlamentare și prezidențiale.

„Ciolacu marchează două puncte negre: a pus-o la europarlamentare pe Ramona Chirac, care s-a retras, și a avut acest eșec cu Cîrstoiu. Dacă Alianța nu o să facă 50% la alegerile europene, Firea va începe să se profileze ca înlocuitoare a lui Ciolacu”, spune pentru Europa Liberă politologul Andrei Țăranu.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu (dreapta) și prietenul său Nicolae Ciucă ar putea deveni adversari în competiția pentru candidatura la prezidențiale a Alianței PSD-PNL.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu (dreapta) și prietenul său Nicolae Ciucă ar putea deveni adversari în competiția pentru candidatura la prezidențiale a Alianței PSD-PNL.

Deja în PNL se discută despre formula candidaților separați la prezidențiale, dar PSD, și cu precădere Marcel Ciolacu, insistă pentru continuarea formulei candidatului unic. Doar că Marcel Ciolacu este vulnerabilizat în acest moment.

Potrivit informațiilor Europei Libere, liberalii cred că pot profita de un eventual scor prost al Gabrielei Firea și de unul sub așteptări la europarlamentare pentru a-l impune pe Nicolae Ciucă drept candidatul comun al Alianței.

Dacă poziția lui Marcel Ciolacu în PSD va fi amenințată din cauza unor rezultate mai slabe decât cele anticipate, sunt șanse ca strategia PNL să aibă succes.

Pe de altă parte, spune analistul Ovidiu Voicu, Alianța va rămâne în picioare, dar „stabilitatea ei va fi afectată de potențiala instabilitate din PSD”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG