Linkuri accesibilitate

3 minute | Vladimir Putin și armele nucleare, o nouă alianță politică în România & un memorandum pentru educație


Președintele rus Vladimir Putin i-a spus, miercuri, președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că „sabotori ucraineni” au aruncat în aer barajul Nova Kahovka.

Ucraina a cerut asistență umanitară internațională pentru dezastrul provocat de distrugerea barajului Nova Kakhovka. Un general american în retragere susține că Rusia profită de pe urma dezastrului, iar Vladimir Putin ar folosi mai degrabă armele nucleare decât să piardă războiul.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Un general american în retragere susține că Rusia este principalul profitor al dezastrului produs de spargerea barajul Nova Kakhovka, iar Vladimir Putin ar folosi mai degrabă armele nucleare decât să piardă în Ucraina.
 • USR şi PMP au anunțat că vor crea o alianță de dreapta pentru alegerile din 2024, ca alternativă la coaliția PNL-PSD.
 • Greva din școli continuă. Guvernul adoptă totuși un memorandum nedorit de sindicaliști.

Cine profită de pe urma dezastrului provocat de spargerea barajul Nova Kakhovka

Mii de ucraineni care locuiau în zona de sud a țării și-au abandonat casele inundate în urma dezastrului provocat de spargerea barajul Nova Kakhovka.

Autoritățile de la Kiev au spus că potopul va lăsa sute de mii de oameni fără acces la apă potabilă, iar zeci de mii de hectare de teren agricol vor deveni „deșerturi”, în lipsei apei pentru irigare, scrie Reuters.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, până în prezent, peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Nikolaev, dar că este imposibil de prezis câți oameni vor muri în zonele ocupate de ruși.

Într-un interviu exclusiv pentru Politico, Zelenski a acuzat trupele ruse de pe malul sudic al râului Nipru că trag în cei care încearcă să salveze oameni.

Autoritățile ucrainene au anunțat că, până în prezent, peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Nikolaev.
Autoritățile ucrainene au anunțat că, până în prezent, peste 2.000 de oameni au fost salvaţi în regiunile Herson şi Nikolaev.

Președintele ucrainean a mai spus că e dezamăgit că ONU şi Crucea Roşie nu au reuşit până acum să dea o mână de ajutor, scrie The Guardian. „Ar trebui să fie acolo primii pentru a salva vieţi. Dar nu sunt acolo!", a spus Zelenski.

Deocamdată, nu se știu cauzele care au dus la dezastru, Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru distrugerea barajului situat pe Nipru.

Însă, procurorul general ucrainean Andriy Kostin a semnat pe 7 iunie un decret privind furnizarea de date legate de distrugerea barajului Nova Kakhovka către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Zeci de case din orașul Herson au fost acoperite de ape.
Zeci de case din orașul Herson au fost acoperite de ape.

În privința „profitorului” în urma potopului provocat de spargerea barajului, generalul american în retragere Kevin Ryan spune într-un interviu amplu acordat Serviciului georgian al Europei Libere, că Rusia profită de pe urma dezastrului.

Generalul susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă războiul din Ucraina.

Între timp, parlamentarul român Diana Șoșoacă a dat un interviu halucinant unei publicații rusești în care susține că România este o „colonie” în UE, că europenii și americanii vor distrugerea Rusiei și că Ucraina deține ilegal teritorii, potrivit Digi 24.

România va avea o nouă coaliție de dreapta

Pe scena politică din România, lucrurile privind schimbarea guvernului nu sunt clare. Zvonuri din zona politică arată că premierul Nicolae Ciucă și-ar da demisia vineri - 9 iunie. Cu condiția să se termine greva din învățământ.

Asta dacă mai există coaliție de guvernare. Libertatea citează surse parlamentare potrivit cărora președintele PSD Marcel Ciolacu a avut un mesaj pe un ton nervos către liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond. „Nu mai avem coaliție?”, l-a întrebat social-democratul.

Rocada guvernamentală, care ar fi trebuit să se întâmple pe 25 mai, întârzie din cauza grevei profesorilor.
Rocada guvernamentală, care ar fi trebuit să se întâmple pe 25 mai, întârzie din cauza grevei profesorilor.

Între timp, liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, au negociat construirea unei noi coaliții pentru alegerile din 2024, ca alternativă de dreapta la coaliția PSD-PNL. De la discuții a lipsit Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban, observă G4Media.

SOS Educația!

Situația politică e departe de a se liniști, în condițiile în care pe lângă profesori, care au anunțat că nu renunță la grevă, și angajații din Sănătate susțin că vor ieși în stradă.

Fără să mai cheme profesorii la discuții, liderii PNL şi PSD au semnat miercuri un angajament politic care prevede că educația e prioritate în viitoarea nouă lege a salarizării unitare.

Mai mult, Guvernul a anunțat că va aproba, în şedinţa de joi, un memorandum având ca temă adoptarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

În aceste condiții, președintele PSD susține că anul şcolar ar trebui încheiat, pentru că „s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat”. Liderii sindicali nu îi împărtășesc părerea.

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea grevei încă protestează. Vineri vor organiza un nou protest în Capitală.
Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea grevei încă protestează. Vineri vor organiza un nou protest în Capitală.

Deocamdată, nu se știe când va fi încheiat anul școlar și nici dacă examenele naționale vor fi date la timp.

Liderii din învățământ și Ministerul Educației s-au întâlnit din nou miercuri și nu au ajuns la niciun acord.

În plus, vineri - 9 iunie - profesorii vor organiza un protest amplu, cu 20.000 de persoane, cu punctul final Palatul Cotroceni. Acțiunea de protest se va desfășura între orele 11 și 15.

Alte subiecte:

 • Zeci de milioane de oameni de pe coasta de Est a SUA respiră un aer îmbâcsit de fumul propagat de incendiile de pădure din Canada, scriu The New York Times & The Washington Post.
 • Europa Liberă: România, pe credit, la Bienala de Design de la Londra. ICR nu i-a finanțat pe artiști și le-a dat cazarea refuzată de fosta directoare.
 • Febra Ozempic, un medicament folosit pentru diabetul zaharat de tip 2, dar „recomandat” în prezent pentru slăbit, a cuprins și China, scrie CNN. Medicii spun că medicamentul are efecte adverse grave.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi bună,

Andreea

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG