Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis a numit-o pe Simina Tănăsescu judecător la CCR, în vreme ce PSD oscilează între Lia Savonea, Corneliu Bârsan și politicieni


Valer Dorneanu și Florin Iordache
Valer Dorneanu și Florin Iordache

Simina Tănăsescu, nominalizată de președintele Klaus Iohannis, este primul nume din cei trei noi judecători de la Curtea Constituțională, care urmează să preia mandatele în luna iunie. Celelalte două mandate vor fi desemnate de Parlament, unde PSD vrea să facă numirile.

Cei trei judecători cărora le expiră mandatele sunt Ștefan Minea, Maya Teodor­­oiu și Petre Lăzăroiu. Cum Minea și Teodoroiu au fost numiti, potrivit legii, de Camera Deputaților și Senat, PSD care deține acum majoritatea în parlament a anunțat deja, prin vocea lui Florin Iordache, că el va numi înlocuitorii celor doi judecători. Președintele Klaus Iohannis a avut și el o numire, în locul lui Petre Lăzăroiu.

Președintele Klaus Iohannis, a nominalizat-o pe Simina Tănăsescu, profesoară la Facultatea de Drept și fost consilier prezidențial de drept constituțional.

Simina Tănăsescu a demisionat anul trecut de la Palatul Cotroceni, în urma unei contriverse în care a fost implicată de Petre Lăzăroiu, cel numit de Traian Băsescu în funcție și căruia îi expirase mandatul. Lăzăroiu, care a stat zece ani, în loc de nouă ani la CCR, a acuzat-o pe Tănăsescu de presiuni la adresa sa. El a relatat în presă o discuție privată cu consiliera prezidențială de la acea vreme, afirmând că aceasta i-ar fi spus că o petiție a unui cetățean îi cere lui Klaus Iohannis să-l revoce pe Lăzăroiu.

Simina Tănăsescu a respins acuzațiile, iar un comunicat oficial al Cotroceniului arăta că „nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens”. După comunicatul citat, Tănăsescu a demisionat de la Palatul Cotroceni.

Pentru Senat, inițial s-a vehiculat numele lui Teodor Meleșcanu, actual ministru de externe din partea ALDE, dar PSD nu este de acord și nu vrea să cedeze un loc partidului condus de Tăriceanu. PSD este decis să meargă doar pe mâna unor oameni de maximă încredere, care să nu producă surprize, mai ales că și pe viitor la CCR se vor juca decizii importante în ce privește justiția. Călin Popescu Tăriceanu susține, pe de altă parte, că PSD și ALDE vor avea „o singură propunere”, dând astfel de înțeles că și-a luat gândul de la Meleșcanu.

De ultimă oră se vehiculează trei nume: Corneliu Bârsan, fost judecător la CEDO, Lia Savonea, actuala șefă a CSM, și Serban Nicolae. Toți trei ar prezenta garanții de loialitate față de PSD.

Corneliu Bârsan, a cărei soție, Gabriela Bârsan, fostă președintă a Secției de Contencios administrativ de la Înalta Curte, achitată recent într-un dosar de luare de mită, este un acuzator al ”abuzurilor” procurorilor și susține modificările legislative operate de coaliția PSD-ALDE. Soții Bârsan au acordat un ”interviu-eveniment” Antenei 3 chiar din propria lor casă, unde, exact ca Adrian Năstase în faimosul episod ”Zambaccian”, și-au etalat în fața lui Mihai Gâdea bunurile și opiniile anti-justiție.

Lia Savonea este considerată o apropiată a PSD. În momentul de față două Curți de Apel, Brașov și Pitești, cer revocarea ei de la CSM, fiind declanșată procedura în acest sens. Savonea s-a făcut cunoscută prin atacurile dure la adresa DNA și a Laurei Codruța Kovesi, prin susținerea acordată controversatei OUG 7 și Secției Speciale pentru anchetarea magistraților, dar și prin plângerea pe care i-a făcut-o șefei Înaltei Curti, Cristina Tarcea, a cărei revocare din funcție a cerut-o.

La Camera Deputaților, variantele sunt mai multe, dar toate vizează oameni de partid. Un personaj, care, așa cum a relatat Europa Liberă, se află în cărți este Florin Iordache, care este considerat un soldat disciplinat de partid și a luat asupra sa multe din treburile neplăcute pe care PSD le voia rezolvate în parlament sau la Curtea Constituțională. Este autorul OUG 13, a avut o contribuție importantă la ”marțea neagră”, a codus lucrările comisiei care a modificat legile justiției și Codurile penale și, mai ales, a depus sesizări la CCR în folosul direct al lui Liviu Dragnea. Un om de nădejde, care a trecut proba loialității totale.

Potrivit surselor Europa liberă, în utlimele zile a intrat în discuție, tot ca propunere din partea Camerei Deputaților, și Eugen Nicolicea, care a ratat funcția de ministru al justiției. Și Nicolicea este văzut ca un bun soldat, a contribuit la multe din modificările aduse legilor justiției și codurilor penale.

Problema celor doi este că nu întrunesc condițiile prevăzute de statutul CCR și anume să aibă ”pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior”. Nicolicea a terminat dreptul la 52 de ani, la filiala din Drobeta a Universității Spiru Haret, cursuri la distanță, iar Iordache a termint dreptul la 42 de ani după ajunsese deja deputat, la facultatea din Craiova. În ce privește vechimea de 18 ani în activitatea juridică nu este limpede dacă activitatea de parlamentar o poate echivala.

Se schimbă echilibrul de forte?

Transformarea Curții Constituționale într-un actor principal pe scena politică, arbitru mai mult sau mai puțin impartial al disensiunilor dintre putere, opoziție sau diverse instituții ale statului, precum și acuzele de politizare ce i-au fost aduse în ultimii ani, fac ca înlocuirea a trei judecători de la CCR să fie privită cu maximă atenție.

Teoretic echlibrul de forte de la CCR nu se schimbă prin înlocuirea celor 3 judecători.

Maya Teodoroiu, numită de PSD, a votat mai întotdeauna de partea PSD. Ștefan Minea a avut, în general, o poziție nefavorabilă modificărilor legislative, dar au existat și situații in care a fost de partea majorității formate din judecătorii apropiați puterii. Înlocuirea lui cu un personaj din categoria Iordache sau Nicolicea va fi, desigur, o pierdere pentru opoziție. Ea va fi însă contrabalansată de judecătorul pe care președintele îl va numi în locul lui Petre Lăzăroiu, care trecuse cu arme și bagaje de partea coaliției majoritare.

Cine sunt judecătorii care pleacă

Judecătorului Ștefan Minea, numit în 2010 de Camera Deputaților, la propunerea fostului PDL, îi expiră mandatul în 15 iunie, iar potrivit articolul 68, al 1 din Legea 47/1992 și a articolul 142, al 3 din Constituție, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte. Deci până în 15 mai.

Într-o situație similară este și judecătoarea Maya Teodoroiu, numită la CCR în 2015, din partea Senatului, la propunerea PSD, pe un rest de mandat de 4 ani, în locul lui Toni Greblă care și-a dat demisia după ce a fost pus sub urmărire penală și trimis în judecată. Mandatul Mayei Teodoriu nu va mai putea fi prelungit, existând o decizie CCR din 2018 care interzice explicit acest lucru în cazul fracțiilor de mandat.

Al treilea judecător care trebuie să părăsească CCR este Petre Lăzăroiu, numit la CCR în 2008 pentru un mandate de 2 ani de fostul președinte Traian Băsescu, iar în iunie 2010 pentru unul de 9 ani. În fapt, mandatul lui Lăzăroiu a expirat deja, lucru care a provocat un veritabil scandal, dar acesta a primit ”dispensă” din partea președintelui CCR, Valer Dorneanu, care a decis că cele două mandate nu se cumulează. Mandatul lui Lăzăroiu expriră în 2 iunie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG