Linkuri accesibilitate

Trei persoane au fost arestate în cazul „azilului groazei” din Mureș


Imagine cu doi dintre beneficiarii centrului de la Mureș, care funcționa sub paravanul unei asociații și unde persoanele vulnerabile erau cazate în condiții degradante.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunțat sâmbătă reținerea pentru 24 de ore a trei persoane acuzate că au coordonat, sub paravanul unei asociații, un centru din județul Mureș în care beneficiari, persoane vulnerabile, erau ținute în condiții inumane, fără îngrijiri și fără hrană.

Cei trei inculpați au fost, ulterior, arestați preventiv de Tribunalul Mureș. Decizia poate fi contestată.

Cazul a fost făcut public pe 27 iulie, după ce Centrul de Resurse Juridice a publicat mai multe fotografii cu victimele.

Cinci persoane, toate cu dizabilități, au fost găsite în subsolul unei clădiri aparținând asociației, cazate în condiții improprii, printre materiale de construcții, cu saltele așezate direct pe podea.

În aceeași clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătrați, au fost identificate alte două victime, despre care DIICOT spune că se aflau „în stare avansată de degradare fizică și în imposibilitatea de a comunica.”

Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane cazate în spațiile asociației, majoritatea aflate în evidența DGASPC Maramureș și Covasna.

Potrivit DIICOT, în anul 2020, inculpații au constituit un grup infracțional, „în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obținerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilități, prin încasarea, sub paravanul unei asociații, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparținători.”

Banii destinați îngrijirii persoanelor vătămate, au fost folosiți cu preponderență în beneficiul membrilor grupării.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilități, internate în locațiile gestionate de asociație, au fost supuse unor tratamente inumane și degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică și psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat , lipsa îngrijirii și asigurarea igienei.”

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG