Linkuri accesibilitate

Trei zile până la deschiderea școlilor. Inspectorii cer ca DSP-urile să propună scenariile, nu școlile


Romania- First day of school COVID-19

Cu trei zile înainte de deschiderea școlilor pentru semestrul al doilea sunt încă multe întrebări cu privire la modul în care vor organiza cursurile. 

Proiectul de ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății are unele lucruri neclare pentru cei care trebuie să le pună în practică. Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că cel mai târziu vineri acest ordin va avea o formă finală și va fi publicat în Monitorul Oficial.

Într-o videoconferință cu ministrul Educației, inspectorii școlari i-au cerut să nu mai implice consiliile de administrație ale unităților de învățământ în stabilirea scenariiilor, pentru că decizia aparține oricum de direcțiile de sănătate publică.

E foarte greu să așteptăm în fiecare zi de la școli hotărârea consiliilor de administrație, mai ales dacă se modifică la multe”, i-a spus Cornel Sandu, inspectorul de Alba, ministrului.

Pentru că din toamna anului trecut au experiența trecerii de la un scenariu la altul, inspectorii spun că acest lucru nu ar trebui să se întâmple de la o zi la alta:

O altă propunere este ca trecerea de la un scenariu la altul să se facă numai la 2-3 zile consecutive, adică dacă Alba Iulia a fost alaltăieri la 2.97, ieri a fost la 3.20 să mai așteptăm încă două zile să vedem dacă rămânem peste 3 sau coborâm sub trei și rămânem în același scenariu, să nu modificăm de la o zi la alta dacă nu este necesar”, a mai spus Cornel Sandu.

Inspectorii școlari susțin că trebuie lămurită problema ratei de incidență a localității, pentru că DSP-ul transmite incidența pe unitățile administrative(UAT) și nu pe localitate, așa cum prevede ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Un liceu care deservește elevii din numeroase localități pe incidențe diferite în ce scenariu îl încadrăm?”, au intrebat inspectorii. Ministrul Cîmpeanu a spus că va fi luată în considerare incidența localității în care funcționează școala.

Alți inspectori au ridicat problema transportului școlar, pentru că multe localități nu au microbuze școlare.

Școlile speciale nu sunt prevăzute în ordinul pe care miniștrii urmează să-l publice în Monitorul Oficial. Inspectorii au cerut un articol separat pentru elevii de la școlile speciale, pentru că aceștia au nevoie de terapie față în față. „E vorba si de copii care vin din medii devaforizate. Cred că ar fi întemeiată o astfel de propunere: să li se permită desfășurarea cursurilor față în față”, a spus inspectorul școlar de la Mehedinți.

Ordinul prevede ca elevii care au persoane vulnerabile în familie să stea acasă și să învețe online. „Ce se întâmplă cu profesorii care locuiesc impreună cu personae aflate în situații de risc?”, a întrebat inspectorul general de la Timiș

Precizările ministrului pentru deschiderea școlilor:

 • Adeverințele medicale ale elevilor cu vulnerabilități vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele din primul semestru rămân valabile.
 • Este o solicitare să existe posibilitatea testării cu teste antigen și a cadrelor didactice, dacă doresc, la cabinetele medicale.
 • Incidența este la 14 zile, dar la fiecare 7 zile DSP trebuie să anunțe. „Dacă vom avea pe site-ul ministerului educației link direcționat către INSP și datele vor fi actualizate în timp real, fiecare inspectorat își poate extrage aceste elemente”.
 • Este în analiză o perioadă tampon de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului pentru a vedea dacă eventuale schimbări de scenariu sunt fie pe tren crescător, fie pe unul descrescător.
 • Să impunem și un termen pentru DSP-uri să anunțe școlile, ideal ar fi ca în 24 de ore să se cunoască și în școala respectivă pentru a se lua măsurile care se impun.
 • O să vedem cum putem sprijini și învățământul special pentru că nu a fost inclus în hotărârea CNCSU. Pentru cei cu nevoie speciale - să facilităm prezența însoțitorului
 • În proiectul de ordin este prevăzută închiderea clasă cu clasă la apariţia unui număr de două cazuri, în învăţământul gimnazial şi liceal, şi la apariţia unui singur caz pentru preşcolari şi pentru învăţământul primar. Solicitarea este de precizare a unui număr. Spre exemplu: de la mai mult de două clase în care se suspendă activitatea putem sau nu să vorbim de închiderea, suspendarea activităţii în întreaga şcoală.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG