Linkuri accesibilitate

Un tribunal olandez a decis în favoarea Ucrainei pentru returnarea tezaurului din Crimeea


Artefactele vizate de procedura judiciară se află în prezent în Olanda, de unde ar trebui returnate Ucrainei.
Artefactele vizate de procedura judiciară se află în prezent în Olanda, de unde ar trebui returnate Ucrainei.

O curte de apel din Olanda a decis că Ucraina deține legal controlul asupra unui depozit de artefacte antice din Crimeea, împrumutat unui muzeu olandez înainte de anexarea peninsulei de către Rusia.

Obiectele, cunoscute sub denumirea de aurul scitic, au fost împrumutate de la patru muzee din peninsula Crimeea și de la un muzeu din Kiev la începutul anului 2014.

Piesele au ajuns în Olanda și au fost expuse în Muzeul Allard Pierson înainte ca Rusia să anexeze peninsula și să organizeze un referendum de aderare la teritoriul acesteia, considerat ilegitim de către Adunarea Generală a ONU.

„Muzeul Allard Pierson nu mai este obligat să returneze obiectele muzeelor din Crimeea”, se arată în decizia instanței, care poate fi apelată. „Drepturile statului ucrainean, bazat pe Legea Muzeelor, au prioritate”.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a felicitat decizia curții și a catalogat-o drept „o victorie mult așteptată”.

„Aurul scitic se va întoarce în Ucraina. Tot timpul noi vom recâștiga ce este al nostru. După aurul scitic, urmează Crimeea”, a adăugat acesta.

Muzeele din Crimeea, aflate sub controlul Kremlinului, au respins decizia, spunând că artefactele fac parte din moștenirea Crimeei și trebuie returnate muzeelor din zonă. Acestea nu au clarificat dacă intenționează să conteste decizia la Curtea Supremă a Olandei.

„Bunurile sunt considerate ca fiind artefacte ucrainene și trebuie returnate. Dar prin 'returnat', nu ne referim la muzeele din Kiev”, a declarat Rob Meijer, reprezentantul legal al muzeelor din Crimeea.

Acuzele de tip ideologic au venit și din partea lui Leonid Slustky, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei Ruse, care a numit decizia drept „o tentativă de deturnare culturală amplificată de rusofobie”.

Reamintim că imediat după anexarea Crimeei de către Rusia, aceasta a început săpăturile arheologice și a plasat muzeele, siturile culturale și instituțiile științifice din regiune sub administrarea sa.

Numărul de artefacte descoperite de Rusia este mare – doar în timpul construcției Podului Crimeii, o structură ce traversează strâmtoarea Kerci și care leagă teritoriul Rus de peninsulă, au fost descoperite mai bine de un milion de artefacte.

Ucraina acuză Rusia de furt de comori și susține că aceasta a deteriorat anumite situri și a păstrat anumite descoperiri. În iulie 2021, cel puțin 29 de entități legale, toate controlate de Rusia, participau la săpături ilegale pe teritoriul anexat ilegal.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG