Linkuri accesibilitate

Ana Bărbosu obține medalia de bronz, în urma verdictului TAS. CIO: Jordan Chiles trebuie să înapoieze medalia


Ana Bărbosu în finala feminină de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice din Paris, pe 5 august 2024.
Ana Bărbosu în finala feminină de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice din Paris, pe 5 august 2024.

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, sâmbătă seară, că Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis că Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice, iar Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4. Decizia răstoarnă clasamentul decis de arbitri la finalul probei din 5 august. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a transmis că Jordan Chiles trebuie să înapoieze medalia.

„Cu un ochi râdem, cu unul plângem. Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu”, a anunțat sâmbătă seară Federația Română de Gimnastică (FRG). Pe de altă parte, TAS a respins memoriul în cazul Sabrinei Voinea.

Decizia a fost confirmată printr-un comunicat al Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care a menționat că echipa americană a depus contestație, la finalul exercițiului, cu patru secunde peste timpul alocat.

„Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect. ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles în finală este reinstituit.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în conformitate cu decizia de mai sus”, este decizia TAS.

Prin urmare, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz, deoarece a strâns 13.700 de puncte.

Însă, TAS a respins memoriul în cazul Sabrinei Maneca Voinea, care solicitase adăugarea unei sutimi punctajului său, respectiv de a obține 13.800 de puncte. Tribunalul a decis că echipa România a solicitat prea târziu reanalizarea punctului.

Sportiva fusese depunctată deoarece ar fi depășit cu călcâiul spațiul în care trebuia să desfășoare proba, lucru negat atât de Voinea, cât și de autoritățile române de gimnastică.

CIO: Medalia de bronz obținută de SUA trebuie returnată

Federaţia Internaţională de Gimnastică a confirmat, sâmbătă seară, că Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice.

„Scorul iniţial de 13,666 acordat lui Jordan Chiles (SUA) este restabilit. Clasamentul finalei feminine de gimnastică artistică la sol a fost modificat în consecinţă, Ana Bărbosu (ROU) clasându-se pe locul al treilea, cu un punctaj de 13,766”, este anunţul FIG, potrivit News.ro.

Meike Behrensen, purtătorul de cuvânt al FIG, a declarat duminică pentru Associated Press că „realocarea medaliilor este responsabilitatea CIO”.

Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să returneze medalia de bronz câștigată la exercițiul de la sol, a confirmat Comitetul Internațional Olimpic, duminică la prânz, potrivit Associated Press.

Jordan Chiles pozează cu medalia de bronz, 5 august 2024.
Jordan Chiles pozează cu medalia de bronz, 5 august 2024.

Duminică după-amiază, oficialii olimpici americani au declarat că vor face apel la hotărâre TAS în urma căreia gimnastei americane Jordan Chiles i s-a cerut să returneze medalia de bronz.

„Credem cu tărie că Jordan a câștigat pe bună dreptate medalia de bronz și au existat erori critice atât în punctarea inițială de către Federația Internațională de Gimnastică (FIG), cât și în procesul ulterior de apel al TAS, care trebuie abordate”, se arată în declarația Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA.

Între timp, clasamentul oficial actualizat al Jocurilor Olimpice, arată că România a câștigat nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.

Ana Bărbosu, mesaj pentru Sabrina Maneca Voinea și Jordan Chiles

După ce TAS a decis că trebuie să primească medalia de bronz la sol, Ana Maria Bărbosu le-a transmis celor două sportive un mesaj de încurajare.

„Sabrina, Jordan, gândurile mele se îndreaptă către voi. Știu foarte bine că doare, pentru că am trecut prin aceleași stări. Dar vă cunosc și sunt sigură că veți avea forța să reveniți și mai puternice. Sper din tot sufletul ca la următoarele Jocuri Olimpice să ne aflăm pe același podium. Ăsta e visul meu”, a spus gimnasta în vârstă de 18 ani, pentru golazo.ro.

„Sunt mândră că am reușit să readuc România pe un podium olimpic. Sper că am bucurat toți românii. Le mulțumesc pentru dragul pe care mi l-au arătat!”, a mai declarat Ana Maria Bărbosu.

Reacția Statelor Unite

„Suntem devastaţi de hotărârea TAS, privind exerciţiul la sol. Contestaţia la scorul pentru dificultate (D) al exerciţiului lui Jordan Chiles a fost depusă cu bună credinţă şi, am crezut, că în conformitate cu regulile FIG, pentru a asigura punctaj precis”, au transmis forul naţional de gimnastică din SUA, alături de Comitetul Olimpic şi Paralimpic SUA.

USA Gymnastics mai arată că „pe tot parcursul procesului de apel, Jordan (Chiles – n.r.) a fost supusă unor atacuri consistente, complet fără temei şi extrem de dureroase pe reţele sociale. Niciun sportiv nu ar trebui să fie supus unui astfel de tratament. Condamnăm atacurile şi pe cei care le angajează, le susţin sau le instigă”.

Decizia trebuie însă ratificată de forul internaţional de gimnastică (FIG), cu informarea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO).

Dacă decizia TAS va fi ratificată, clasamentul primelor cinci locuri ar fi următorul:

1. Rebeca Andrade (Brazilia) – nota 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666 (nota dinaintea contestaţiei admise de arbitre).

Șapte ore de audieri

„Au fost şapte ore de audieri, iar verdictul îl vom avea după ora 19:00 în România”, a spus avocatul Sabin Gherdan, care le reprezintă pe Sabrina Maneca Voinea și Ana Maria Bărbosu, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv a analizat sâmbătă memoriile depuse de Federația Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Două persoane au trecut prin audieri: Cecile Landi, antrenoarea sportivei americane (Jordan Chiles - n.r.), şi Donatella Sacchi, preşedinta comitetului tehnic feminin şi şefa Superior Jury, care judecă fiecare contestaţie. Gimnastele nu au fost audiate”, a mai spus avocatul celor două sportive, potrivit unui comunicat al FRG.

Sabin Gherdan a adăugat că „au existat la mijloc foarte multe chestiuni tehnice, dar veştile sunt îmbucurătoare”.

„Toate scenariile sunt deschise, dar, după tot acest maraton, aş putea evalua că e teoretic posibil ca Sabrina Voinea şi Ana Maria Bărbosu să obţină ambele bronzul”, a spus avocatul.

De altfel, în fața TAS, România a pledat ca Bărbosu, Voinea și Chiles să primească fiecare câte o medalie de bronz, dar cererea a fost respinsă.

Potrivit publicației Golazo, TAS nu poate decide acordarea de medalii, dar dacă s-au constatat nereguli tehnice ale arbitrajului, atunci Federația Internațională de Gimnastică poate acorda, cu acceptul US Gymnastics și CIO, medalii de bronz celor două sportive din România.

Marți, multipla campioană olimpică Nadia Comăneci a declarat că exercițiul Sabrinei Maneca-Voinea ar putea fi reanalizat inclusiv de Federația Internațională de Gimnastică (FIG).

„S-au trimis numeroase videouri și cereri, cerând clarificarea deducției de ieșit din covor”, a declarat Nadia Comăneci pentru Europa Liberă. „Nu se vede”, a adăugat ea cu privire la momentul în care Sabrina Maneca-Voinea ar fi depășit spațiul la sol atunci când a plecat într-o linie acrobatică.

De altfel, Nadia Comăneci a publicat pe conturile sale de pe rețelele sociale imagini în care arată că Sabrina Maneca Voinea nu a depășit linia în timpul probei.

Locurile 4 și 5 după o contestație

România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie.

În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe 4, cu aceeaşi notă - 13.700.

Pentru aproape un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles i-a adus locul 3 sportivei din Statele Unite.

Ana Bărbosu în finala feminină de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice, 5 august 2024.
Ana Bărbosu în finala feminină de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice, 5 august 2024.

Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota.

Marţi, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a trimis o scrisoare şefului Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, în care a cerut prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la dificultate si execuţie obţinute de Sabrina Maneca Voinea în finala de la sol, de la Jocurile Olimpice.

Potrivit FRG, Sabrina Maneca Voinea a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.

În acelaşi timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenţei să fie făcute public analiza detaliată şi justificarea pentru cele nouă gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunităţii gimnasticii din România, autorităţilor guvernamentale şi de stat, media naţională şi internaţională.

Federaţia Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, potrivit News.ro. Unul este referitor la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului, iar cel de-al doilea pentru felul în care au fost soluţionate contestaţiile pentru Sabrina Maneca Voinea şi Jordan Chiles.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG