Linkuri accesibilitate

Trilaterala de la Ismail: Ucraina va înceta orice tip de dragaj pe canalul Bâstroe și pe brațul Chilia


Canalul Sulina
Canalul Sulina

Ucraina va înceta orice tip de dragaj pe Canalul Bîstroe, anunță Ministerul Transporturilor, după întâlnirea trilaterală de marți România - Ucraina - Comisia Europeană. Partea ucraineană a anunțat că va cere Ministerului Apărării de la Kiev să permită inspectorilor români să măsoare adâncimea pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe.

La discuțiile de la Ismail (Ucraina) au participat echipele de negociere de la București și Kiev, dar și experți din Direcția Generală Mobilitate și Transporturi a Comisiei Europene (DG MOVE) veniți să medieze disputa dintre cele două țări legată de canalul Bîstroe.

Reprezentanţii Comisiei Europene, ai României și ai Ucrainei au căzut de acord că soluția prioritară pentru ușurarea traficului de mărfuri dinspre Ucraina este creşterea capacităţii de transport a canalului Sulina.

Potrivit euronews.ro, care îl citează pe Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, măsurătorile pe canalul Bâstroe sunt programate să înceapă săptămâna viitoare, cu avizul Ministerului Apărării din Ucraina.

Întâlnirea trilaterală are loc după ce oficiali români au acuzat Ucraina că face lucrări de dragare pe canalul Bîstroe și pe brațul Chilia al Dunării, pentru a asigura o nouă rută pentru exporturi. Problema reclamată de România a fost că aceste lucrări afectează grav ecosistemul Deltei Dunării, unic în Europa.

Aceste lucrări au început fără ca autoritățile române să fie anunțate și ar încălca mai multe tratate și acorduri bilaterale și internaționale.

La întrunirea din Ismail s-au stabilit toate detaliile legate de inspecția ce ar trebui să înceapă pe 15 martie și să dureze 10 zile.

Trei nave românești vor face măsurători în zona canalului Bîstroe, pentru a verifica modificările de adâncime și de debit ale canalului. dacă a fost modificată adâncimea și s-a schimbat debitul apei.

În urma acordului cu partea ucraineană, siguranța personalului și a navelor în timpul misiunii va fi asigurată de armata ucraineană.

Peste 1.200 de specii de plante, 300 de specii de păsări și 45 de pești de apă dulce se găsesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării, atât în România, cât și în Ucraina.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG