Linkuri accesibilitate

TRU: Avem ce și pe cine urma (I)


Inițiativa de la Verdura a costat în jur de 20 de milioane de dolari
Inițiativa de la Verdura a costat în jur de 20 de milioane de dolari

Verdura e o stațiune sau, cu titulatura sa comercial modernă, un resort pe coasta de sud-vest a Siciliei. Locul e o combinație oarecum și grațios cacofonică.

Splendoarea Mediteranei e însoțită de un implant de înaltă tehnologie hotelier-balneară. Rezultatul e o formă de extaz leneș, imediat și îndelung consumabil. Verdura e, nu tocmai suprinzător, locul ales pentru organizarea așa numitelor Google Camps (Tabere Google). E vorba de un desant scăpărător de celebrități, mari oameni de afaceri, vedete pop, creatori de modă și alte zeități curente, aduși, cazați și, într-un fel, închiriați de Google, vreme de trei zile.

Adunarea presupune un efort colectiv de meditație, planificare și poziționare menit să facă bine lumii în genere și, mai aplicat, să salveze planeta în timp util. În trecut, Academia paradisiacă de la Verudura a văzut figuri ca Președintele Obama și eternul Bono. Ediția încheiată săptămîna aceasta a prezentat, prin seriviciile entuziaste ale mediilor de informare și ale platformelor sociale, o distrubuție stelară: Prințul Harry al Casei britanice de Windsor - mai bine cunoscut ca soț al interminabil exemplarei Meghan Markle - Naomi Campbell, Kate Parry, Orlando Bloom, Laeonardo Di Caprio, Diane von Furstenberg, Bradley Cooper, Bill Gates, Mark Zuckerberg și multe alte nume care au înghițit, deja, prezentul și se pregătesc să asigure viitorul tuturor lucrurilor și ființelor. Pentru relaxarea cuvenită la capătul unui mare efort cogitativ, celebritățile responsabile cu salvarea lumii au primit în dar un concert Coldplay, în Templul Herei, în vechiul oraș elin Paestum, închiriat pentru această ocazie gravă de Google.

Singurul element de rutină a fost tema: schimbarea climatică și căile de eliminare a exceselor criminale de care umanitatea needucată să face vinovată.

Singurul element de rutină a fost tema: schimbarea climatică și căile de eliminare a exceselor criminale de care umanitatea needucată să face vinovată. Reuniunea a fost învăluită într-un secret atent fisurat, atît cît să permită muritorilor de rînd să se adape cu cîțiva stropi de moralitate pură. Astfel, se spune că Prințul Harry ar fi ținut un discurs pasionat despre nevoia imediată de măsuri anti-poluare. Nu se cunosc prea multe detalii, în afara amănuntului după care oratorul ar fi vorbit desculț pentru a da mai multă credibilitate emoțională argumentelor oricum foarte coapte rațional. Despre argumente știm doar că n-aveau cum să fie diferite de partitura marilor campanii anti-plastic, anti-pertol și cărbune și anti-industrie. Putem bănui că discursul a trecut la sugestii radicale, căci, înainte de sosirea la Verdura, același Prinț Harry a lăsat să se înțeleagă că nu va avea mai mult de doi copii.

Inițiativa de la Verdura a costat în jur de 20 de milioane de dolari. Pentru Google, suma e un detaliu invizibil, poate mai mic decît spațiul dintre cele două „o”-uri sau zerouri din mijlocul firmei. Pentru viitorul lumii noastre și al opiniilor ei dominante, Veradura are și va avea costuri neînchipuit de mari.

Asta spune că tînărul Prinț și soția lui mereu sensibilă la problemele umanității s-au alăturat curentului care militează pentru o lume cît mai puțin populată, ba chiar depopulată voluntar. Căci, dacă omul e iremediabil ostil și iresponsabil în raportuile cu natura, Planeta trebuie scutită de mizeria vieții umane. A-ți extirpa preventiv urmații e un semn de virtute superioară. Nimeni nu s-a gîndit, deocamdată, să înceapă cu propriul exemplu și să își pună capăt zilelor, scutind, astfel, planeta de un producător de carbon în plus. În lipsa sinuciderilor programatice, marele conclav de la Verdura s-a încheiat fără adoptarea unui comunicat sau a unei declarații finale. Nimeni nu se poate îndoi, însă, că antrenamentul ideologic de la Verdura va produce mesaje și alte efecte impuse de sus, prin prestigiul personal și forța politico-mediatică a figurilor și organizațiilor participante. Inițiativa de la Verdura a costat în jur de 20 de milioane de dolari. Pentru Google, suma e un detaliu invizibil, poate mai mic decît spațiul dintre cele două „o”-uri sau zerouri din mijlocul firmei. Pentru viitorul lumii noastre și al opiniilor ei dominante, Veradura are și va avea costuri neînchipuit de mari. Presupunînd că Planeta e la un pas de deces și că ea va fi salvată de ideile beinefăcătorilor din Tabăra Google, s-ar putea să o lăsăm pe mîna unei omeniri cu minte puțină și tulbure.

Opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG