Linkuri accesibilitate

Trump: 52 de obiective iraniene pot fi lovite, dacă Teheranul atacă


Donal Trump
Donal Trump

Preşedintele american, Donald Trump, a avertizat sâmbătă Teheranul că Washington-ul a identificat 52 de ținte în Iran şi le va lovi "foarte rapid şi foarte dur" dacă Republica Islamică atacă personal sau obiective americane.

Unele din aceste obiective iraniene identificate de SUA "sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană", a precizat Donald Trump într-un mesaj pe Twitter, subliniind că "Statele Unite nu mai doresc ameninţări!".

Donald Trump a subliniat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an cu începere de la sfârşitul lui 1979 în ambasada Statelor Unite la Teheran.

Anunţul făcut de preşedintele Statelor Unite vine după atacurile de sâmbătă seara din zonele securizate din Bagdad, unde se află în general diplomați, tehnicieni și militari americani.

Statele Unite au desfăşurat în această săptămână trupe suplimentare pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii trimiși de SUA în Irak. Sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri, într-un atac cu dronă, a puternicului general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Directorul Radio Farda: Soleimani era al doilea cel mai important om din Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00


Apelurile la "răzbunare" s-au înmulţit la Bagdad şi la Teheran, în contextul în care americanii consideră de mai multe luni că facţiunile armate pro-Iran din Irak sunt o ameninţare mai mare decât jihadiştii afiliaţi grupării Statului Islamic.

Mii de oameni au strigat „moarte Americii”, sâmbătă la Bagdad la marșul funerar în onoarea generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un atac american cu dronă în capitala Irakului, în noaptea de joi spre vineri. Printre participanții la procesiunea funerară s-a numărat și premierul Irakului, Adil Abdul-Mahdi.

Uciderea celui care este considerat arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, precum și a unui comandant irakian de coaliție paramilitară pro-Iran, Abu Mahdi al-Muhandis, a amplificat tensiunile în regiune.

Ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi, a declarat că, prin atacul cu dronă, Statele Unite au comis un „act de război” împotriva Iranului, țara sa amenințând cu „riposte severe”. Președintele american Donald Trump a spus că uciderea lui Soleimani la ordinul său s-a făcut pentru a „opri un război” și că temutul comandant al forțelor de elită iraniene Quds pregătea atacuri „iminente și sinistre” împotriva intereselor Statelor Unite și aliaților lor. Soleimani urmează a fi înmormântat pe 7 ianuarie în orașul său natal din Iran, Kerman, după trei zile de doliu național.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG