Linkuri accesibilitate

Noi atacuri la Bagdad în zonele supersecurizate unde se află americani


Zeci de mii de oameni au venit sâmbătă la procesiunea funerară dedicată generalului iranian, Qasem Soleimani și comandantului irakian, Abu Mahdi al-Muhandis
Zeci de mii de oameni au venit sâmbătă la procesiunea funerară dedicată generalului iranian, Qasem Soleimani și comandantului irakian, Abu Mahdi al-Muhandis

Mai multe atacuri au avut loc la Bagdad după procesiunea funerară dedicată generalului iranian Qasem Soleimani, omorât de o dronă militară americană la ordinul președintelui Donald Trump

Potrivit BBC, Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană, în care se aflau soldaţi americani, au fost atacate aproape simultan sâmbătă seară.

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak, au declarat responsabili de securitate din Zona Verde.

Asaltul asupra Ambasadei Statelor Unite din Bagdad
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00


În acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află soldaţi şi avioane americane, au precizat surse de securitate de la faţa locului.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu a existat nicio victimă în urma acestor atacuri. Imediat după aceste tiruri, drone americane au survolat baza în misiuni de recunoaştere, au adăugat sursele citate.

Statele Unite au desfăşurat în această săptămână soldaţi suplimentari pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii americani în Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri, într-un atac cu dronă, a puternicului general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Apelurile la "răzbunare" s-au înmulţit la Bagdad şi la Teheran, în contextul în care americanii consideră de mai multe luni că facţiunile armate pro-Iran din Irak sunt o ameninţare mai mare decât jihadiştii afiliaţi grupării Statului Islamic (SI).

Directorul Radio Farda: Soleimani era al doilea cel mai important om din Iran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00


De la sfârşitul lui octombrie, 13 atacuri au rachetă au vizat interesele americane în Irak, provocând pe 27 octombrie moartea unui subcontractor american într-o bază a centrului petrolier al ţării. Atacurile nu au fost revendicate, dar Washingtonul acuză de comiterea lor facţiunile pro-Iran din coaliţia de paramilitari Hashd al-Shaabi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG