Linkuri accesibilitate

Trump afirmă că ar putea retrage SUA din OMS pentru că a devenit o „marionetă a Chinei”


Donald Trump în timpul unui discurs în Rose Garden
Donald Trump în timpul unui discurs în Rose Garden

Președintele american a reluat atacurile luni atacurile asupra Organizației Mondiale a Sănătății prin a amenința cu oprirea permanentă a finanțării oferite dacă organizația nu își asumă schimbări în 30 de zile și chiar prin retragerea statului de membru al Statelor Unite, informează Reuters.

Dacă OMS nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în termen de 30 de zile, voi îngheța permanent finanțarea OMS de către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație”, a scris Donald Trump pe Twitter și a postat fotografii cu o scrisoare adresată șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Donald Trump a atacat din nou Organizația Mondială a Sănătății descriind organizația ca pe o „marionetă” a Chinei.

Trump a mai spus că plătește aproximativ 450 milioane de dolari anual OMS, cea mai mare contribuție făcută de vreo țară.

Ne-au dat foarte multe sfaturi proaste”, a spus liderul mondial despre OMS.

Trump a suspendat contribuția SUA la OMS luna trecută, acuzând că promovează „dezinformarea" Chinei despre pandemia de coronavirus, chiar dacă oficialii OMS au respins acuzația și China a susținut că a fost transparentă și deschisă.

În scrisoarea sa, Trump scrie că singura soluție pentru viitorul organizației este să demonstreze independență față de China, adăugând că administrația sa a început deja discuțiile privind reforma cu Tedros Adhanom.

Luni, OMS a afirmat că o anchetă independentă a răspunsului la nivel global în fața pandemiei va începe cât de curând posibil și că a primit susținere și o promisiune mare de fonduri din partea Chinei.

Președintele Chinei, Xi Jingping, care a adresat un mesaj în cadrul sesiunii, a respins din nou acuzațiile la adresa Chinei și a cerut ca investigația să aibă loc după ce focarele pandemiei se sting, adăugând că țara sa a dat dovadă de transparență încă de la apariția virusului care a fost depistat la peste 3,7 milioane de oameni din întreaga lume și a dus la moartea a peste 316.000.

Rezoluția, asupra căreia încă se mai negociază, nu vizează direct China, așa cum ceruse Australia, alături de alte țări care au acuzat regimul comunist de la Beijng că nu a fost transparent cu comunitatea internațională în privința naturii coronavirusului, astfel încât celelalte țări să fie avertizate și să poată lua măsuri.

Totuși, investigația nu va putea ocoli felul în care OMS a preluat informațiile venite din China și cum a coordonat acest organism internațional relația cu celelalte țări. Din această perspectivă, criticile Statelor Unite, cel mai important finanțator al OMS, care au avut în atenție faptul că OMS a fost părtinitoare față de interesele Chinei, ar putea să facă obiectul investigației. SUA au suspendat finanțarea OMS în urma suspiciunilor la adresa Chinei și a faptului că organizația „a pus China în centrul” intereselor. China a anunțat că ar urma să sprijine cu 2 miliarde de euro țările cu un sistem de sănătate precar.

XS
SM
MD
LG