Linkuri accesibilitate

SUA | Directorul financiar al firmelor lui Donald Trump a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală


Ancheta în cazul firmelor lui Donald Trump scoate la lumină mai multe nereguli. Imagine generică cu fostul președinte american din 2020

Allen Weisselberg, directorul financiar al „Organizației Trump”, grupul de firme deținute de fostul președinte al Statelor Unite și de membrii familiei acestuia, a fost trimis în judecată de procurorii din New York, pentru evaziune fiscală. Aceeași acuzație este adusă întregului holding.

Unul dintre colaboratorii cei mai apropiați ai lui Donald Trump, Weisselberg a pledat nevinovat. El este acuzat într-un dosar în care procurorii investighează tranzacțiile financiare ale grupului de firme ale familiei Trump (hoteluri, companii imobiliare, terenuri de golf). Allen Weisselberg a avut un rol major în conducerea imperiului imobiliar al lui Trump în timpul președinției acestuia.

Weisselberg este acuzat că a evitat plata a aproximativ un milion de dolari în impozite federale şi locale prin efortul deliberat de a ascunde anumite beneficii oferite de Organizația Trump, printre care plata unor chirii sau taxe școlare. El ar fi declarat, în mod fals, că nu este rezident în oraşul New York pentru a evita impozitele. Acuzația îl vizează pe Allen Weisselberg, dar și organizația în ansamblu. Fostul președinte nu ar urma să fie pus sub acuzare, cel puțin deocamdată.

Allen Weisselberg este unul dintre colaboratorii foarte apropiați ai lui Donald Trump și a gestionat afacerile sale cât timp acesta a fost președinte. Imagine din Manhattan, New York, May 31, 2016
Allen Weisselberg este unul dintre colaboratorii foarte apropiați ai lui Donald Trump și a gestionat afacerile sale cât timp acesta a fost președinte. Imagine din Manhattan, New York, May 31, 2016

O declarație a Organizației Trump spune că Allen Weisselberg ar fi folosit drept un pion, prin intermediul căruia procurorii doresc să ajungă la fostul președinte.

Luni, Donald Trump a spus că procurorii sunt părtinitori, au început o „vânătoare de vrăjitoare”, iar firmele sale nu au încălcat legea. Cazul ar putea complica însă planurile lui Donald Trump de a candida din nou, în 2024, la președinția SUA.

De-a lungul celor patru ani de președinție, Trump a refuzat să își facă publice documentele fiscale, în ciuda precedentelor stabilite de ceilalți președinți ai SUA.

Investigațiile procurorilor vizează acuzaţii de fraudă fiscală, fraudă cu asigurări și fraudă bancară.

Cyrus Vance Jr. este procurorul care anchetează tranzacțiile financiare ale lui Donald Trump. El a obținut la Curtea Supremă copii ale documentelor fiscale ale fostului președinte.
Cyrus Vance Jr. este procurorul care anchetează tranzacțiile financiare ale lui Donald Trump. El a obținut la Curtea Supremă copii ale documentelor fiscale ale fostului președinte.

Trimiterea în judecată anunțată pentru joi este parte a unei anchete începute în 2018 de procurorul Cyrus Vance. Investigația a pornit de la operațiuni contabile legate de plata unor sume de bani către persoane care ar fi putut afecta campania electorală a lui Trump. Fostul său avocat, Michael Cohen ar fi oferit bani, la cererea lui Trump, unei actrițe în filme pentru adulți pentru ca aceasta să nu dea detalii despre o presupusă legătură cu fostul președinte. Investigația s-a dezvoltat pe mai multe piste, iar în privința documentelor fiscale pe care Donald Trump a refuzat să le predea procurorilor a ajuns chiar la Curtea Supremă.

Potrivit CNN, în cazuri de fraudă fiscală este puțin obișnuit ca procurorii să formuleze trimiteri în judecată precum cea așteptată azi, și care vizează, în esență, beneficii pe care companiile le pot oferi angajaților. Avocații Organizației Trump s-ar fi întâlnit de mai multe ori în ultimele săptămâni cu procurorii pentru a-i convinge să nu facă pasul așteptat joi.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG