Linkuri accesibilitate

Trump spune că se tratează preventiv cu hidroxiclorochină, deși nu este bolnav


Donald Trump
Donald Trump

Președintele american a anunțat luni seară că ia singur hidroxiclorochină, un medicament pentru malarie, care a fost folosit, însă cu rezultate contradictorii, și în tratarea COVID-19.

Multe lucruri pozitive se întâmplă datorită hidroxiclorochinei și ați fi surprinși să știți câte persoane iau acest tratament, în special cei din prima linie. Foarte mulți îl iau, și eu îl iau”, a dezvăluit Trump.

Liderul de la Casa Albă a susținut în continuare că medicamentul ar avea efecte foarte bune.

Am început să-l iau, pentru că eu cred că e bun. Am auzit de o mulțime de cazuri fericite”, le-a spus Trump reporterilor.

Dacă nu va fi bun, o să vă spun. Nu-mi va face rău, e pe piață de 40 de ani pentru malarie, lupus, pentru alte lucruri. Eu îl iau, cei din prima linie îl iau, doctorii îl iau...”, a mai justificat președintele SUA.

El a precizat că doctorul său personal nu i-a recomandat medicamentul, dar i l-a cerut el medicului oficial al Casei Albe.

Liderul american a promovat în repetate rânduri hidroxiclorochina drept medicament pentru tratarea COVID-19 în ciuda precauției la care au îndemnat mereu specialiștii.

Deși au fost unele cazuri în care medicament folosit împotriva malariei s-a dovedit util în tratarea unor persoane care au contractat noul coronavirus, specialiștii au avertizat împotriva efectelor secundare.

Ce este hidroxiclorcohina

Este produs dintr-un extract de chinină și a fost baza tratamentului anti-malarie, cunoscut de aproape 100 de ani (din 1934). Înainte de pandemie, hidroxiclorochina a dat rezultate bune la pacienții cu boli autoimune (lupus), poliartrită samd. Împotriva Covid-19 este folosit în multe țări din lume, printre ele China, SUA, masiv în Franța, după ce un medic din sudul țării, Didier Raoult l-a aplicat bolnavilor în stare gravă, care s-au însănătoșit.

Problema acestui medicament, care urmează să fie produs și în România, la Antibiotice Iași, este că are efecte secundare care pot fi fatale. Este vorba despre tulburări ale ritmului cardiac (aritmii), ceea ce îl face util doar în măsura în care tratamentul este supravegheat de medici și este însoțit de EKG.

Despre hidroxiclorochină s-a descoperit că luată în fazele ușoare ale bolii, ca și în cele grave, ajută organismul să lupte cu coronavirusul, pe care nu-l distruge, însă întărește imunitatea pacientului.

În Germania a fost aprobată administrarea sa în etapele severe ale Covid 19, cu precizarea că nemții testează efectele acestui medicament în trei spitale. În această țară se renunțase la comercializarea Hidroxiclorochinei de anul trecut, fiind considerată depășită de rezistența pe care o dezvoltaseră agenții patogeni la adresa acestei doctorii centenare.

Citește și:

XS
SM
MD
LG