UPDATE - Partidul Social Democrat a luat act de decizia lui Tudorache de a se suspenda din partid și consideră gestul său unul de onoare. „Suntem convinși că Daniel Tudorache va clarifica toate aspectele care îl vizează și își va dovedi nevinovăția”, transmite PSD într-un comunicat remis presei sâmbătă.
UPDATE - Daniel Tudorache a anunțat că s-a suspendat din PSD, deși se consideră nevinovat și speră ca „Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar.” El spune că nu dorește să pună în pericol „șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare” pe care le-ar avea PSD, partid din care face parte de peste 20 de ani. Atribuțiile sale, de președinte al organizației de la sectorul 1 vor fi preluate de președintele executiv.
***
Fostul primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost pus sub control judiciar sâmbătă dimineață pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani și împotriva sa a fost pusă în mișcare acțiunea penală, după ce a fost audiat toată noaptea la DNA. În același dosar s-a pus în mișcare acțiunea penală - care indică un stadiu avansat al dosarului ce urmează să fie depus la instanță și premerge întocmirii rechizitoriului - împotriva fostei sale soții și a unei persoane din anturajul fostului primar.
Celor trei inculpați li s-au fixat cauțiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020, după cum urmează. 1 milion de euro pentru Daniel Tudorache, 200.000 de euro pentru fosta soție și 75.000 euro pentru persoana din anturajul primarului.
Ce spun procurorii
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care arată că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana din anturajul lui Tudorache i-a cerut unui om de afaceri 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia l-a încheiat cu o instituție din subordinea primăriei Sectorului 1, condusă la acea vreme de Tudorache.
În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât beneficiarul contractului să primească la timp plata facturilor iar tarifele la lucrări să fie actualizate la termen.
Pentru aceste servicii, care intrau în obligația angajaților din societății din subordinea primăriei, amicul lui Tudorache ar fi primit 105.000 lei în numerar și plata disimulată unor așa-zise facturi fiscale emise de firma sa în sumă de 8.640 lei.
„În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței”, spun procurorii în ordonanța de punere sub control judiciar.
De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său, spun anchetatorii DNA.
Diamante, imobile, împrumuturi de milioane de euro la un câștig de 1000 de euro pe lună
Ei remarcă faptul că în perioada în care a ocupat funcții publice, adică între 2008 și 2018, Tudorache Daniel beneficia de sume „disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”.
Pentru a ascunde originea banilor, el s-a folosit de soția sa și de menajeră, ca proprietari aparenți ai banilor introduși apoi în circuitul firesc.
„Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”, spun procurorii.
Astfel, între anii 2008 și 2018, Tudorache Daniel a realizat venituri legale totale de 605.782 lei, reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.
Cu toate acestea în conturile bancare ale fostei soții și menajerei au fost introduse sume în numerar în valoare de 2.990.000 lei și 235.000 euro.
De asemenea, pe numele fostei soții au fost cumpărate imobile cu banii în mână în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei.
Tot fosta soție a acordat un așa-zis împrumut unei persoane, în valoare de aproape un milion de euro, tot cu banii în mână.
Aceasta și-a mai cumpărat, de asemenea cu banii în numerar, bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită.
Au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 de dolari, un inel cu diamant de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro, la care a fost dat un avans de 35.000 de euro, un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro și alte bijuterii.
Pe lângă diamante, fosta soție a fost interesată și de cumpărarea de acțiuni la un club de fotbal, precum și de asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro.
Pentru toți acești bani procurorii au suspiciunea că sunt proveniți din infracțiuni, câtă vreme resursele legale ale lui Tudorache sunt cu mult sub nivelul cheltuielilor.
Tudorache mai face obiectul unui dosar, în care au fost făcute joi percheziții domiciliare.