Tudorel Toader își prezintă bilanțul de doi ani de ministeriat în cea mai complicată postură – procurorii și judecătorii protestează și au activitatea suspendată, la mitingurile din ultima vreme din mai multe orașe se cere demisia sa. La acestea, se adaugă și moțiunea simplă de mâine, care teoretic ar avea șanse să fie adoptată, pentru că aritmetic puterea a pierdut majoritatea la Camera Deputaților.
În PSD se vorbește deja despre nemulțumirile la adresa lui Toader și se avansează posibile nume de înlocuitori la portofoliul Justiției.
Tudorel Toader a anunțat că își va publica pe site-ul ministerului bilanțul de doi ca titular al Justiției în trei guverne.
Testul pentru susținerea lui Tudorel Toader se va da miercuri în Parlament, la votul asupra moțiunii simple depuse de PNL, ssemnată și de USR și susținută și de celelalte partide de opoziție. Marți va fi dezbaterea moțiunii intitulate „Luați mâinile murdare de pe Justiție”.
Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a declarat, pentru Europa Liberă, că dezbaterea moțiunii pe tema justiției a fost amânată deliberat, prin decizia președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, încălcându-se regulamentele care arătau că aceasta trebuia discutată cu o săptămână în urmă.
PSD a pierdut majoritatea parlamentară la Camera Deputaților, prin plecarea mai multor parlamentari la ProRomânia, formațiunea condusă de Victor Ponta. Va fi important dacă se stabilește vot secret sau vot deschis. Raluca Turcan spune că PSD a cerut vot secret, care, în opinia sa ar însemna că social-democrații nu vor să-și asume un eventual vot de blam la adresa lui Tudorel Toader. Potrivit liderului deputaților liberali, un vot deschis ar arăta care sunt partidele care se delimitează de politica lui Tudorel Toader. Adoptarea moțiunii simple împotriva lui Toader depinde și de poziționarea UDMR. Această formațiune a criticat, prin președintele formațiunii, Kelemen Hunor, ordonanța 7.
Votul asupra ordonanței, chiar dacă ar fi adoptată, nu este urmat de consecințe, cum ar fi, de pildă, revocarea ministrului. Însă va arăta susținerea pe care PSD i-o acordă lui Toader, care este ministru pe un post al ALDE. Potrivit unor informații care circulă în rândul social-democraților, imaginea lui Toader s-a erodat într-atât încât ar fi nevoie de înlocuirea lui, pentru ca modificările în Justiție să continue. Se pare că preferați pentru a-i succeda lui Toader ar fi Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.
PSD vrea să intre într-o nouă etapă a modificărilor legislative. În această săptămână își reia activitatea comisia Iordache, care va începe armonizarea articolelor din Codurile penale cu deciziile Curții Constituționale. Astfel, primul subiect va fi abuzul în serviciu, care va aduce din nou pe agendă impunerea sau nu a unui prag de prejudiciu de la care fapta devine penală.
Tot în zilele următoare, bilanțul lui Tudorel Toader se va izbi și de modificarea efectivă a Ordonanței 7, care a fost solicitată de sistemul judiciar, de opoziție și de Comisia Europeană.
Ordonanța 7, care modifică a treia oară prin procedura de urgență Legile Justiției este picătura care a umplut paharul nemulțumirilor la adresa lui Tudorel Toader. Toate instituțiile magistraturii din România, de la Înalta Curte și DNA, DIICOT, până la aproape 80 de instanțe și parchete din țară i-au cerut ministrului Justiției să retragă OUG 7. Mai multe de asociații de magistrați i-au cerut să desființeze Secția specială de investigare a magistraților (SSIJ). Toader a ignorat toate solicitările Comisiei de la Venezia, ale GRECO și ale Comisiei Europene, care invocau renunțarea la modificările Legilor Justiției. Cele trei legi care reglementează organizarea sistemului judiciar au fost modificate în trei luni în anul 2017 și au fost contestate de 16 ori la Curtea Constituțională. La intrarea lor în vigoare, au urmat alte trei ordonanțe de urgență care le-au modificat din nou, iar în aceste zile asistăm la revolta magistraților față de acest sistem de legiferare pe care l-a instrumentat mandatul de ministru al lui Tudorel Toader.