Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader amână selecția pentru Parchetul European


Tudorel Toader, abia scăpat de moțiunea simplă încearcă să tergiverseze lucrurile pentru Parchetul European
Tudorel Toader, abia scăpat de moțiunea simplă încearcă să tergiverseze lucrurile pentru Parchetul European

Această amânare apare pe fondul declarației unui reprezentant PSD care pune sub semnul întrebării aderarea României la instituția Procurorului European

Ministerul Justiției a anulat interviurile programate pentru vineri, 22 martie, pentru stabilirea candidaților pentru funcția de procuror european din partea României, potrivit unui anunț postat pe site-ul instituției.

Procedura de selecție a reprezentanților României pentru Parchetul Europen (EPPO) este contestată de senatoarea liberală Iulia Scântei, care acuză politizarea recrutărilor și cere abrogarea ordonanței 8/2019. La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae spune că este anticonstituțional ca procurorul-șef, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi, dar și procurorul care va reprezenta România la EPPO să „lucreze în afara țării”. Pe de altă parte, senatorul PSD, Șerban Nicolae a mai declarat pentru Europa Liberă că România s-a „grăbit” atunci când a aderat la instituția procurorului European. Alte state, de pildă, Ungaria și Polonia nu sunt parte, nu-și vor trimite procurori acolo, dar vor fi obligate să colaboreze.

În discuție este Ordonanța 8/2019, care stabilește modul de desemnare de a procurorului care va reprezenta România la Luxembourg, în cadrul Parchetului European care va cerceta fraudele cu fonduri europene și cu TVA. România va desemna trei candidați, din care va fi ales unul singur de către o comisie specială, formată din experți, aceiași care au ales-o ca favorită pe Kovesi pentru șefia acestei noi instituții europene, la care au aderat 22 de state membre UE. Procurorul român care va fi ales va lucra, alături de ceilalți 21 de procurori în Colegiul EPPO, care va fi condus de procurorul-șef european, iar dintre acești membri ai Colegiului EPPO vor fi aleși și doi vicepreședinți

Ministerul de Justiției anunță că ”interviul programat pentru data de 22 martie 2019 pentru selecția candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european, va fi reprogramat la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată pe pagina de internet a Ministerului Justiției”. La selecţie s-au înscris 5 procurori, între care şi Marius Bulancea de la DNA şi Daniel Horodniceanu.

XS
SM
MD
LG