Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader a scăpat de moțiune până după Paște. Rămâne la „judecata” PSD


Tudorel Toader spune că există viață și după ministeriat
Tudorel Toader spune că există viață și după ministeriat

PSD a amânat dezbaterea moțiunii simple pe probleme de justiție, inițiate de PNL și USR, până după Paște, din cauza incertitudinii privind votul senatorilor social-democrați.

Plenul Senatului avea programată dezbaterea moțiunii împotriva lui Tudorel Toader, însă a amânat până pe 6 mai, după Paște, ședința. Este a treia amânare a unei dezbateri pe marginea acestei moțiuni simple.

Potrivit mai multor voci social-democrate, Tudorel Toader nu ar mai avea susținerea PSD pentru postul de ministru, din cauză că a promis cel puțin o ordonanță de urgență care să aducă în vigoare reglementările din Codul penal declarate constituționale, dar pe care nu a adoptat-o. Lui Toader i s-a reproșat la scenă deschisă „că a păcălit” PSD, anunțând ordonanțele încă din luna ianuarie. Liviu Dragnea a oficializat nemulțumirea social-democraților la adresa ministrului Justiției.

Pe de altă parte, Tudorel Toader, care a refuzat, potrivit unor surse politice, să avizeze ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale, a sugerat că se așteaptă să fie remaniat. El a declarat că va rămâne la Ministerul Justiției până când un nou ministru va fi numit prin decret prezidențial, o aluzie la repingerea mai multor miniștri propuși în ultimele șase luni de PSD, cel mai cunoscut caz fiind cel al Olguței Vasilescu.

Miza acestor modificări este extinderea termenului până la care se poate depune o contestație în anulare, o cale extraordinară de atac prin care se redeschid procese cu verdict definitiv. De asemenea, cea de-a doua ordonanță de urgență are ca miză termenul de prescriere a faptelor.

Prescripția se reduce la opt ani pentru fapte pedepsite cu până la 20 de ani, și la șase ani, pentru faptele cu pedepse de până la 10 ani. Mai sunt introduse circumstanțe atenuante pentru plata integrală a prejudiciului de către un inculpat în timpul anchetei penale sau a procesului. De asemenea, mituitorul scapă de pedeapsă dacă denunță fapta în termen de un an de la data săvârșirii ei.

Ordonanțele de urgență nu s-au adoptat și pentru că premierul Viorica Dăncilă nu ar fi fost de acord. Însă, PSD trece acum la adoptarea acestor reglementări prin dezbatere parlamentară. Astfel, Comisia Iordache a fost reactivată și se pare că se va îngtruni în zilele următoare. Miza, au declarat parlamentari PSD, este adoptarea cât mai grabnică a modificărilor la Codul penal.

În aceste zile este programată însă și o ședință a Comitetului Executiv al PSD, care va stabili dacă partidul îl mai păstrează sau îl remaniază pe Tudorel Toader.

XS
SM
MD
LG