Linkuri accesibilitate

Liviu Dragnea îi lasă PSD decizia de a-l remania pe Tudorel Toader. Până atunci, îl acuză pe ministru că „a păcălit pe toată lumea”


Liviu Dragnea spune că săptămâna viitoare CEx al PSD decide soarta lui Tudorel Toader
Liviu Dragnea spune că săptămâna viitoare CEx al PSD decide soarta lui Tudorel Toader

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reluat, luni seara, la România TV, nemulțumirile la adresa lui Tudorel Toader și a premierului Viorica Dăncilă față de neadoptarea ordonanțelor de urgență care înlesnesc pedepsele și căile de atac ale sentințelor definitive în cazuri de corupție.

Declarațiile lui Liviu Dragnea au arătat, pe lângă nemulțumiri, și posibilitatea de a-l remania pe ministrul Justiției, liderul PSD precizând că el, personal, nu va propune schimbarea acestuia din funcție.

„Ne-am lăsat păcăliți tot partidul. Cred că dl Toader ne-a păcălit. A făcut-o intenționat, neintenționat… Ieși în ianuarie că adopți OUG, ridici scandalul până la cer, stăm în bătaia gloanțelor și din țară, și din străinătate, după care spui că nu se justifică urgența”, a spus Liviu Dragnea la postul de televiziune citat. El a adăugat că „nu crede că se adoptă (ordonanța de urgență - n.r.), s-a spus explicit că nu se adoptă”.

Astfel, liderul PSD i-a răspuns lui Tudorel Toader, care a postat pe facebook la finalul săptămânii că „nu se justifică urgența” pentru adoptarea rapidă a modificărilor la Codurilor penale.

Liviu Dragnea a reluat criticile la adresa ministrului Justiției referitoare la două ordonanțe de urgență pe care ministerul le-a redactat și le-a trimis la Guvern.

Pe scurt, este vorba despre o ordonanță de urgență care prelungește termenul de introducere a unei căi extraordinare de atac, contestația în anulare, care ar da posibilitatea rejudecării oricărui proces de corupție cu sentință definitivă , formulată de un complet de cinci judecători din 2014 până acum. CCR a considerat că aceste completuri au fost alcătuite ilegal de la momentul modificării, în 2014, a Codurilor penale. Între timp, Florin Iordache, de la PSD, a mai formulat o sesizare la CCR, care se judecă în acestaă săptămână, în care cere scoaterea în afara legii și a completurilor de trei judecători. Introducerea unor astfel de norme, l-ar ajuta pe Liviu Dragnea, în sensul redeschiderii și, eventual, al ștergerii cazierului. Dragnea are o condamnare cu suspendare pentru fraudarea referendumului și o condamnare de trei ani și jumătate cu executare, în primă instanță, în dosarul angajărilor fictive.

A doua ordonanță de urgență în discuție este cea care preia modificările declrate constituționale la Codurile penale. Aici este importantă prescripția, care se reduce la opt ani pentru fapte pedepsite cu până la 20 de ani, și la șase ani, pentru faptele cu pedepse de până la 10 ani. Mai sunt introduse circumstanțe atenuante pentru plata integrală a prejudiciului de către un inculpat în timpul anchetei penale sau a procesului. De asemenea, mituitorul scapă de pedeapsă dacă denunță fapta în termen de un an de la data săvârșirii ei.

Liviu Dragnea a vorbit și despre remanierea lui Tudorel Toader. El a spus, la postul de televiziune citat, că „CEx ori dna prim-ministru sau ne anunță că vrea să-l remanieze, ori colegi din CEx pot spune că vor să fie remaniat. Eu nu o să propun să fie remaniat Tudorel Toader. Nu pot să mă opun. Când o să ajungem acolo, dacă o să ajungem acolo, discutăm acolo”.

Săptămâna viitoare este programată o ședință a structurii de conducere executive a PSD, CEx, unde este posibil să se discute și înlocuirea lui Tudorel Toader. Există nemulțumiri exprimate de mai mulți lideri ai partidului față de tergiversarea adoptării OUG-urilor penale, pe care i-o impută ministrului Justiției. O a doua moțiune simplă depusă de PNL împotriva lui Toader, de data aceasta la Senat, a fost amânată până miercuri, când este așteptată decizia CCR pe completurile de trei judecători. Dacă moțiunea trece, nu este obligatoriu ca Toader să fie demis. PSD dorește ca eventuala înlocuire a sa să se petreacă în urma unei decizii a partidului.

Toader are posibilitatea să se retragă din funcție prin demisie. De asemenea, el mai poate fi remaniat, odată cu Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la europarlamentare. Teoretic, mai există și varianta restructurării Guvernului, care ar fi votată de Parlament înainte de a ajunge la președintele Iohannis.

Nemulțumirile lui Liviu Dragnea la adresa ministrului Toader coincid cu două momente care ar putea marca deznodământul în procesul aflat în faza de apel în care se va confirma sau nu sentința pe care a primit-o de închisoare cu executare a unei pedepse de trei ani și jumătate pentru angajarea fictivă a două femei la Protecția copilului Teleorman și care au lucrat la PSD, în subordinea sa. La 15 aprilie, părțile au fost chemate de judecător să prezinte concluziile și, de asemenea, este așteptată audierea lui Liviu Dragnea. Până atunci, o decizie a CCR care ar considera ilegală alcătuirea completului de trei judecători, cum este și cel care i-a acordat lui Dragnea sentința din primă instanță, i-ar da posibilitatea introducerii contestației în anulare.

Liderul PSD se află în momentul critic al carierei sale politice, pe care și-a construit-o, la vârful PSD, într-o perioadă în care a fost cercetat și condamnat în două procese. Exercitarea leadership-ului în PSD a coincis însă cu apariția în PSD a unor contestatari la scenă deschisă. O parte dintre aceștia au plecat deja la partidul format de Victor Ponta, iar o altă parte, unde se află primari ai PSD și lideri locali, au rămas în PSD. În acest context au loc nu doar decizii importante ale instanțelor, dar și alegerile europarlamentare, unde sondajele de opinie indică o scădere a social-democraților în intențiile de vot. După aceste etape, este important de urmărit câtă putere va mai avea Liviu Dragnea în propriul partid.

XS
SM
MD
LG