Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader, pe făraș. Dragnea și Tăriceanu ar fi bătut palma pentru remanierea ministrului justiției


Romania - Liviu Dragnea și Tudorel Toader, ministrul justiției
Romania - Liviu Dragnea și Tudorel Toader, ministrul justiției

Comitet executiv PSD și vot la moțiune în aceeași zi, soarta lui Tudorel Toader pare a fi pecetluită și nu e una dintre cele mai fericite: ar putea rămâne fără sprijin politic. Strategia este una mai sofisticată cu scopul de a doborî și ultima barieră, premierul Dăncilă.

Biroul lui Dragnea a fost loc de perelinaj, Călin Popescu Tăriceanu a stat acolo peste o oră și cei doi ar fi convenit, spun sursele Europa Liberă, asupra retragerii sprijinului politic pentru ministrul justiției. Apoi, prin biroul șefului a trecut însuși Tudorel Toader, căruia i s-a comunicat că îl paște remanierea. Știa asta și Toader care repetă în ultimele zile cuvintele magice ”Monitorul Oficial”. Acolo unde ar trebui publicat decretul de remaniere semnat de Viorica Dăncilă. Ea se profilează a fi ultima speranță a ministrului justiției.

Înainte de a se aventura în biroul lui Dragnea, Toader s-a prezentat ”neinvitat” la Comisia condusă de Florin Iordache care începuse discuțiile la modificarea Codurilor pe­nale. Dezbaterile și votul favorabil au durat mai puțin decât întâlnirea liderilor coaliției- sub o oră. Comisia Iordache e vestită deja pentru eficiență în caz de necesitate. Acum un an a reușit să treacă legile justiției în doar trei zile.

Capul ministrului, retezat în două mișcări

Strategia pe care o va adopta PSD miercuri este una în doi pași.

Primul, la ora 12.00 a fost convocat CEx-ul PSD în care se va supune la vot retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Nu va fi nicio problemă, au declarat surse pentru Europa Liberă, în partid există o mare nemulțumire față de Toader care nu a dat Ordonanțele de urgență la care s-a angajat, pe care le-a promis și pe care PSD i le-a cerut.

De altfel, marți, Claudiu Manda, șeful Comisiei de control a SRI, care a fost pețit de Dragea ca viitor naș, alături de Olguța Vasilescu, și-a spus opinia față de chestiunea Toader. ”Eu am spus în spațiul public nemulțumirile mele vizavi de domnul Tudorel Toader, o să le spun și în ședința de CEx, dacă se va discuta subiectul. Nu cred că trebuie să-i cerem demisia sau remanierea, ci trebuie să decidem în CEx dacă-l mai susținem sau nu si, bineînțeles, după aceea doamna prim-ministru și Guvernul să acționeze în consecință”.

Opinia lui Manda este doar dezvoltarea mai palidă a sintagmei lui Dragnea de la finalul săptămânii trecute: Ne-a ”păcălit” cu OUG-urile. Și i-a păcălit nu o data, ci de câteva ori.

Pasul al doilea este moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva ministrului Toade. Aceasta ar fi și ea programată pentru miercuri, după CEx, deși săptămâna trecută, când PSD a lipsit ca să nu asigure cvorumul, fusese amânată pe 6 mai. După toate probabilitățile, moțiunea va trece dacă la CEx se dă semnalul, în felul acesta fiind consfințită prin parlament retragerea sprijinului politic.

Marea (ne)cunoscută: Viorica Dăncilă

Premierul Dăncilă i-ar fi ținut partea ministrului Toader în refuzul de a da cele două OUG-uri atât de dorite- pe Codurile penale și pe completele de cinci judecători de la Înalta Curte. Dăncilă ar fi luat în serios avertismentele venite de la Frans Timmermans și repetate pe toate vocile și tonurile posibile de Comisia europeană și ambasadele a 12 țări. Nu s-a exprimat public de partea lui Toader, probabil ca să nu-l supere pe Liviu Dragnea, dar a spus că va lua o decizie după ce se va discuta problema în partid.

Surse citate de presă spun că relațiile dintre Dragnea și Dăncilă s-ar fi răcit destul de rău încât cei doi stau cu paltoanele pe ei în plină primăvară. Ca dovadă, liderul PSD i-a și reproșat public, tot în contextul ordonanțelor, că e cam mult plecată din țară. Ceea ce e adevărat, desele vizite la Bruxelles se pare că nu au priit bunei înțelegeri cu Dragnea.

Mișcarea PSD este însă una care nu-i dă prea multe opțiuni premierului, dacă Toader pierde susținerea politică atât în CEx, cât și în parlament, va fi complicat să nu-l remanieze.

În plus, o remaniere trebuie oricum făcută pentru că doi dintre miniștri, Rovana Plumb și Natalia Intotero sunt pe listele pentru algerile europarlamentare și, vorba lui Dragnea, ”nu-și pot face campanie prin țară folosind infrastructura guvernului”.

Iordache îl trage de urechi pe Toader

Reintrată în pâine, așa numita Comisie Iordache a votat într-o oră Codul Penal. La ședință și-a făcut apariția și ministrul Justiției. Neinvitat, așa cum i-a atras atenția cu eleganță Florin Iordache, al cărui nume este vehiculat ca posibil înlocuitor la Justiție. Alături de cele ale lui Robert Cazanciuc, care a mai ocupat portofoliul, și Șerban Nicolae. Precauți, aceștia au negat că li s-ar fi făcut vreo ofertă acum, iar Nicolae, mai modest, a punctat că el mereu a refuzat postul de ministru al justiției. În alte timpuri, desigur.

Comisia a adoptat raport favorabil pe proiectul de modificare a Codului Penal. Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 12 voturi pentru și 7 impotrivă.

Raportul va merge miercuri în plenul Senatului, unde urmează să fie votat. Intenția coaliției PSD-ALDE este ca săptămâna viitoare Codurile să fie votate de parlament.

Ieșirea lui Florin Iordache față de Tudorel Toader vine în siajul celei de la finalul săptămânii trecute a lui Dragnea, care a declarat că actualul ministru i-a ”păcălit” cu OUG-urile.

”Suntem aici pentru că, dintr-o regretabilă, eroare Guvernul nu a reușit să implementeze modificările declarate constituționale la Codul penal. Azi nu am invitat niciun reprezentant al ministerului. Ministerul Justiției a avut la dispoziție patru luni să ducă la îndeplinire dispozițiile și ne-am trezit că suntem în aceeași situație. Deci poziția noastră este de a discuta, iar acele articole neconstituționale să fie eliminate, să trimitem Sentului Codul penal cu articolele declarate constituționale și să fie adoptat mâine (miercuri – n. red.). Săptămâna viitoare să fie adoptat și de Camera Deputaților. Președintele să aibă două legi, Codul penal și Codul de procedură penală, cu acele articole declarate constituționale, să vedem atunci pe ce mai poate ataca la Curtea Constituțională”, a declarat Florin Iordache în debutul ședinței comisiei speciale pe care o conduce.

Iordache a continuat să-l înțepe pe Toader și după debutul ședinței: "Propunerea PSD-ALDE este de eliminare a articolelor declarate neconstituționale. Ministerul Justiției nu a avut niciun interes să le adopte".

Toader nu a rămas însă dator și a replicat că a venit acolo ca să vadă cum ”vă contraziceți”, reamintind că proiectele trimise de el la minister au fost modificate masiv în parlament, în timp ce solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția a fost îngropată de comisia lui Iordache.

”Am venit doar să vă văd cum vă contraziceţi. Am declarat de foarte multe ori că am dat curs tuturor invitaţiilor. Astăzi dna secretar de stat Moţ mi-a spus că ministerul a fost invitat la dezbatere. Acesta este motivul pentru care am venit. Pe scurt: iulie 2017 – noiembrie 2017, Ministerul Justiției a finalizat două proiecte de lege pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală pe care le-a trimis Parlamentului. Pentru ce: modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea directivei privind confiscarea extinsă și modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile CCR și pentru transpunerea directivei privind prezumția de nevinovăție. Greu de susținut afirmația că Guvernul nu și-a îndeplinit obligația”.

XS
SM
MD
LG