Linkuri accesibilitate

PSD se precipită cu moțiunea anti-Toader și o folosește ca argument pentru demiterea ministrului


Robert Cazanciuc și Tudorel Toader
Robert Cazanciuc și Tudorel Toader

PSD s-a răzgândit în privința moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader. Nu o mai dezbate pe 6 mai, ci mâine, după plenul reunit al celor două Camere.

Moțiunea inițiată de PNL, semnată și de USR, are toate șansele să fie adoptată după ce PSD a declarat oficial că este nemulțumit de el. Procedural, asta nu îneamnă că Toader își pierde automat funcția de ministru. O moțiune adoptată împotriva lui Toader poate fi însă un argument puternic la Comitetul Executiv al PSD, care este programat mâine, unde se așteaptă un vot politic privind remanierea lui Toader.

Dinspre PSD vin declarații explicite că Toader va fi schimbat din funcție, însă ar trebjui ca și premierul Viorica Dăncilă să fie de acord. Potrivit informațiilor publicate în presă, relațiile s-au răcit între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, după ce Guvernul a refuzat adoptarea ordonanțelor de urgență pe codurile penale.

De trei a amânat PSD moțiunea la adresa lui Toader și, de asemenea, o amânase și când a fost depusă una similară la Camera Deputaților. În cazul celei de la Camera Deputaților, PSD a declarat atunci că nu se poate ca deputații social-democrați să participe la un adoptarea prin vot a unei moțiuni a opoziției.

De data aceasta, se pare că PSD va avea altă argumentație. Însă între cele două moțiuni, Toader a refuzat adoptarea unor ordonanțe de urgență pe care le promisese la începutul anjului și pe care le-a și redactat, dar pe care nu le-a avizat.

Cât de susținut va fi Toader de premierul Dăncilă se va vedea după Comitetul Executiv de miercuri, la care au fost convocați și miniștrii PSD. TSe vorbește despre înlocuirea lui Toadcer cu Robert Cazanciuc, Șerban Nicolae sau Eugen Nicolicea. Tot mâine urmează să se decidă care este formula de remaniere a Guvernului - va fi una subțire, cu miniștrii Rovana Plumb și Natalia Intotero, care candidează la alegerile europarlamentare, sau va fi o restructurare a Guvernului.

Diferența între cele două proceduri este că, în cazul unei remanieri, este nevoie de filtrul președintelui Iohannis, care poate respinge un ministru propus, cum s-a întâmplat cu Olguța Vasilescu, iar restructurarea trece prin Parlament. Dacă funcționează coaliția PSD-ALDE, atunci nu ar fi niciun fel de emoții. Nu există declarații publice de susținere a lui Toader de către partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care tocmai și-a mai câștigat de la PSD o perioadă în care imunitatea sa parlamentară este asigurată.

XS
SM
MD
LG