Linkuri accesibilitate

Tudorel Toader, „un subiect delicat”, care provoacă disensiuni în coaliție. Când va fi decisa soarta ministrului


Soarta lui Tudorel Toader în funcția de ministru al Justiției este discutată în interiorul PSD
Soarta lui Tudorel Toader în funcția de ministru al Justiției este discutată în interiorul PSD

Subiectul ”delicat” al susținerii lui Tudorel Toader a fost pasat din nou de PSD. Decizia va fi luată probabil după o întâlnire a coaliției.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că Biroul Permanent Național nu a discutat situația ministrului Justiției Tudorel Toader, însă a precizat că „pe lângă susținerea primului-ministru, este importantă și susținerea coaliției” și că la finalul săptămânii va fi făcută o evaluare a tuturor miniștrilor. Până atunci însă, cel puțin teoretic, ar trebui supusă votului moțiunea simplă a PNL împotriva lui Toader, care a fost amânată săptămâna trecută din cauza boicotului făcut de PSD.

Tot mai nemulțumiți de activitatea ministrului Justiției, liderii PSD urmau să îi tranșeze luni, soarta, în Biroul Permanent Național. Însuși Liviu Dragnea, aflat în weekend în turneu electoral la Slobozia, s-a pronunțat în sensul acesta: "Cred că trebuie să discutăm subiectul ăsta, că e delicat”.

Subiectul a fost, se pare, chiar foarte delicat, pentru că ALDE se opune înlăturării lui Tudorel Toader de la minister, al cărui portofoliu îi aparține și fără de care ar putea rămâne, așa cum s-a întâmplat cu șefia Autorității Electorale Permanente.

„În perioada următoare vom face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinirii programului de guvernare, astfel încât fiecare ministru va face evaluarea activităţii pornind de la lucrurile realizate în cadrul programului de guvernare, lucrurile realizate în plus faţă de programul de guvernare şi ce avem de realizat în perioada următoare.”, a spus Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, premierul Dăncilă a precizat că nu a văzut nici până în prezent textul ordonanței privind completurile de 5 judecători sau a celei privind modificările la Codurile Penal și de Procedură. ”Nu am vazut textul ordonantei, cand o să îl văd, vom decide”. Acestea sunt cele două ordonanțe pe care PSD și liderul său le tot așteaptă de la Tudorel Toader.

La finalul lunii ianuarie, ministrul Justiției anunța că a pregătit o ordonanță de urgență de prelungire a termenelor până la care cei condamnați definitiv de completurile de cinci judecători de la ICCJ să poată face contestație în anulare, iar săptămâna trecută, la dezbaterile din Parlament, a spus că a transmis mai departe textele celor două ordonanțe, dar că decizia finală, adică momentul în care ele vor fi date, este una ”politică”.

Liviu Dragnea, care a insistat multă vreme pentru emiterea acestor ordonanțe care să ”îndrepte abuzurile”, a punctat săptămâna trecută că nu își dorește „o ordonanță anume” ci vrea „coerență și asumare de responsabilitate” referitor la adoptarea ordonanțelor pentru modificarea legilor Justiției.

„Eu nu cer o ordonanţă anume, vreau doar coerenţă şi asumare de responsabilitate, într-un fel sau altul. Deci vreau ca în maxim două săptămâni de zile să închidem discuţiile despre aceste subiecte - se dau sau nu se dau, dar lumea să ştie”, a spus Liviu Dragnea, la finalul săptămânii trecute, citat de Mediafax.

De altfel, încă de săptămâna trecută, Liviu Dragnea spunea că există nemulțumiri în rândul social-democraților cu privire la activitatea ministrului Justiției.

În schimb, Marian Oprișan, vicepreședinte al PSD, a spus, la debutul întâlnirii PSD, de luni, de la Palatul Parlamentului că Tudorel Toader „este un profesionist, știe drept bine, e profesor universitar, a arătat că știe cu ce se mănâncă Justiția”, iar demisia lui ar reprezenta „povești de adormit copiii”, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, PSD a refuzat să se prezinte la votul moțiunii simple „Tudorel Toader și PSD-ALDE, luați mâinile murdare de pe Justiție”, inițiată de PNL și USR, urmând ca o decizie referitoare la cazul lui Tudorel Toader să fie luată în interiorul coaliției, după discuții cu liderul ALDE Călin Popescu Tărcieanu și cu premierul Viorica Dăncilă. Drept urmare, votul asupra moțiunii simple s-a amânat pentru săptămâna aceasta.

„Tudorel Toader nu mai are sprijinul unanim la PSD, pentru că are o agendă personală”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Anterior, în ședința în care a fost dezbătută moțiunea simplă, Florin Iordache l-a atacat dur pe Toader, spunându-i că există și soluția ”remaniere sau demisie”. Nemulțumirea a fost exprimată clar: Toader trage de timp cu ordonanțele de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală și de revizuirea sentințelor date de completurile de 5 judecători. Florin Iordache a recurs chiar la gesturi extreme, practicate față de opoziție: i-a tăiat microfonul lui Toader.

Tot în urmă cu o săptămână, Executivul a adoptat OUG 7, în ciuda avizului consultativ negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și a protestelor fără precedent din partea judecătorilor și procurorilor. Tudorel Toader a făcut doar unele modificări față de forma inițială, însă înființarea Secției Speciale a Magistraților a fost păstrată.

XS
SM
MD
LG