Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat, luni, că va redacta o sesizare către CCR referitoare la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-l revoca din funcţie pe procurorul general, Augustin Lazăr, în cazul în care premierul Viorica Dăncilă îi va cere acest lucru.
Ministerul Justiției a arătat că decizia de sesizare a CCR este una politică, în vreme ce argumentele folosite în temeiul unui astfel de demrs sunt de natură juridică. ”Dacă doamna prim-ministru îmi va cere să redactez, sigur că voi redacta sesizarea", a afirmat Toader.
Ministrul a făcut aceste declarații la Parlament, unde a participat la o întâlnire a liderilor coaliției guvernamentale, în biroul de președinte al Camerei Deputaților al lui Liviu Dragnea.
Informația privind sesizarea CCR pe subiectul revocării procurorului general Augustin Lazăr a apărut de mai multe ori în spațiul public. PSD a anunțat, la nivel de lideri sau de parlamentari, că dorește ca judecătorii CCR să se pronunțe în cât timp președintele dă curs solicitării ministrului de Justiție de a-l revoca din funcție pe procurorul general, Augustin Lazăr. Un demers asemănător viza și un termen-limită și pentru acceptarea miniștrilor propuși la remaniere, după ce Klaus Iohannis a refuzat-o pe Olguța Vasilescu la ministerul Dezvoltării și a amânat un răspuns, vreme de aproape două luni, pentru ministrul Transporturilor, Mircea Drăghici, care s-a retras între timp.
Anunțul ministrului Justiției apare în ajunul reuniunii Comitetului Executiv al PSD, care va avea loc marți, unde temele Justiției sunt prioritare.
PSD reia sesizarea CCR cu ținta revocării lui Augustin Lazăr după modelul pe care l-a folosit în vara anului trecut cu demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. În iunie, Kovesi a fost revocată prin decret de președintele Klaus Iohannis, după ce judecătorii CCR i-au cerut să o demită imediat. Între timp, Kovesi a dat statul în judecată la CEDO, iar cauza i-a fost admisă cu prioritate. CEDO interoghează deja autoritățile române pe care le întreabă dacă fosta șefă a DNA a avut dreptul la apărare la momentul revocării.
Revenind la revocarea lui Augustin Lazăr, trebuie amintit că ministrul Toader a cerut președintelui Iohannis în ultimele zile ale lunii decembrie 2018 să-l revoce pe procurorul general, în baza unei evaluări pe care ministrul însuși i-a făcut-o lui Lazăr.Procedura fusese declanșată în luna octombrie.
Evaluarea a fost contestată de Augustin Lazăr, care afirmă că doar o comisie formată din procurori de rang înalt din cadrul CSM pot să redacteze opinia profesională la adresa activității șefului procurorilor din România.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la începutul anului, că nu îl revocă pe procurorul general Lazăr, pentru că este mulțumit de activitatea acestuia.
Mandatul lui Augustin Lazăr expiră la 11 aprilie, iar o sesizare depusă la CCR și pronunțarea pe cauză presupune un termen care s-ar apropia de limita mandatului.
Demersul lui Tudorel Toader intervine în același timp cu demararea unui dosar penal împotriva Laurei Codruța Kovesi, care este prima clasată în finala pentru desemnarea procurorului-șef European. Kovesi este cercetată de Secția specială pentru investigarea magistraților, constituită după modificarea Legilor Justiției, care au intrat în vigoare în toamna anului trecut.
Kovesi a cerut recuzarea procurorului care se ocupă de dosarul ei, Adina Florea, și a șefului acestei secții, Gheorghe Stan. Florea a fost propusă de Tudorel Toader ca succesoare a lui Kovesi la DNA, iar președintele a respins nominalizarea acesteia. În calitatea sa de procuror general, Augustin Lazăr este cel care decide dacă îl recuză pe Gheorghe Stan. Decizia lui Lazăr pe recuzarea lui Stan este așteaptată luni.
În dosarul lui Kovesi, se pare că și procurorul general a fost vizat. Lui Augustin Lazăr i se reproșează un comunicat de presă din 2017, dat de Parchetul general, referitor la extrădarea lui Nicolae Popa, în care se anunța că banii pentru cursa care l-a adus pe fugarul Popa în țară a fost plătită de Poliția Română. Faptele la care se referă cercetarea secției speciale de investigare a magistraților care l-ar viz pe Lazăr sunt favorizarea făptuitorului si fals în declarații. Deocamdată cercetările s-ar face in rem.