Linkuri accesibilitate

Tulpina britanică a ajuns dominantă în România. A fost depistată în 94% dintr-un lot de probe


Noua tulpină de coronavirus este răspândită la scară extinsă în România, ceea ce explică creșterea numărului de cazuri.
Noua tulpină de coronavirus este răspândită la scară extinsă în România, ceea ce explică creșterea numărului de cazuri.

Tulpina britanică a înlocuit practic tulpina clasică de coronavirus în România, este concluzia obținută după secvențierea a 94 de probe, din care 88 conțin noua tulpină. Echipa de cercetare a MedLife, cea care a realizat secvențierea probelor, spune că rezultatul indică o prevalență de 94% pe lotul analizat.

Cele mai multe cazuri de pacienți infectați cu tulpina britanică a Covid provin din București – 37, Timișoara – 17, Cluj – 7, Brașov – 6 , Sibiu – 4 , Prahova – 3, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ilfov – câte 2 cazuri și Arad, Constanța, Galați, Iași, Sălaj și Teleorman – 1.

MedLife a secvențiat aproape 700 de probe, reprezentând 74% din totalul probelor secvențiate în România, dintre care 239 au fost cu tulpina britanică B.1.1.7 și 2 cu tulpina sud-africană B.1.351.

În mod oficial, autoritățile au raportat 469 de cazuri cu tulpina britanică, din momentul în care în România a apărut prima infecție, în 8 ianuarie, la o tânără din Giurgiu care nu călătorise în străinătate.

Spre finalul lunii februarie, Institutul Național de Sănătate Publică, arăta într-un studiu că noua tulpină circula deja în jumătate din țară și că riscul ca ea să cuprindă tot teritoriul este ridicat. „Răspândirea este extinsă și transmiterea comunitară”, atrăgea atenția INSP.

Noile date publicate sunt de natură să explice creșterea constantă a cazurilor de infecție cu Covid 19, noua tulpină având o rată de contagiozitate mai ridicată, spune Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, potrivit g4media.„

„Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a substituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă”.

În ultimele două săptămâni, rata de infectare a crescut vertiginos, ajungând la 6000 de cazuri pe zi, cu un număr record de pacienți internați la terapie intensivă în stare gravă.

Spre deosebire de alte state, România face un număr redus de secvențieri din cauza costurilor ridicate, ceea ce nu oferă o imagine exactă a extinderii tulpinii britanice.

Până în acest moment, potrivit studiilor, vaccinurile utilizate în Europa - Pfizer, Moderna și AstraZeneca- sunt eficiente, într-o mare măsură, în privința infectărilor cu noua tulpină britanică și chiar împotriva celor din Africa de Sud și Brazilia.

Cu toate acestea, riscul este unul foarte crescut din cauză că noua tulpină are o rată de răspândire cu peste 50% mai ridicată și, așa cum atrag atenția medicii, cazurile sunt mai grave.

XS
SM
MD
LG