Linkuri accesibilitate

Turcan: Niciodată autoritățile locale nu au mai avut 175 de milioane de euro pentru începerea școlii


Vicepremierul Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut luni un apel la respectarea regulilor și la pregătirea circuitelor din școli pentru ca începerea cursurilor să se facă în condiții de siguranță epidemiologică și a spus că este important ca școala să înceapă pe 14 septembrie pentru reclădirea încrederii în școală și în sănătatea publică. Ea a spus că niciodată până acum autorităţile publice locale şi şcolile nu au mai avut la dispoziţie 175 milioane de euro pentru a achiziţiona tablete, laptopuri, echipamente electronice pentru predare, măşti, dezinfectanţi, inclusiv containere sanitare pentru igienă în localităţile care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canal.

„E important ca 14 septembrie să ne găsească pregătiţi din punctul de vedere al condiţiilor sanitare în şcoli, din punctul de vedere al dotării cu echipamente şi materiale de protecţie în şcoli, cu circuite foarte clar stabilite pentru siguranţa elevilor şi profesorilor. În acelaşi timp, este important ca elevii să meargă la şcoală, e important ca şcoala să înceapă şi în felul acesta să reclădim şi încrederea în şcoală şi sănătatea publică, dar şi dorinţa de a intra cu toată forţa în activitatea de educaţie de care mulţi copii în perioada stării de urgenţă au fost privaţi", a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Ea a îndemnat la reconsiderarea greșelilor din perioada stării de urgență în folosul îndreptării lor. Aceasta a spus că trebuie corectate greşelile făcute în timpul stării de urgenţă generată de pandemia de Covid-19.

„Trebuie să ne uităm foarte bine, să ne uităm unde lucrurile nu au funcţionat foarte bine pe perioada stării de urgenţă şi acum, la începutul anului şcolar, să corectăm, inclusiv dacă se ajunge la predarea online, aceasta să fie de calitate, profesorii să ştie să predea, copiii să aibă de pe ce să înveţe şi sănătatea din spaţiul comunitar să fie una solidă", a spus Turcan.

Vicepremierul a făcut un apel și la responsabilitatea părinților, care trebuie să se asigure că-și trimit copiii sănătoși la școală, cât și pentru a-i îndemna să o frecventeze.

"Şcoala nu este facultativă. Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie. Există mai multe scenarii în baza cărora se poate învăţa începând cu data de 14 septembrie. Din cauza contextului epidemiologic, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii au de asemenea obligaţia pe de o parte să îi verifice pe copii să nu se prezinte bolnavi la şcoală şi în acelaşi timp să îi îndemne să meargă la şcoală", a declarat vicepremierul.

Ministerul Sănătății a publicat luni harta cu scenariile INSP pentru începerea școlii din 14 septembrie.

În baza acestei analize epidemiologice, școlile vor decide în care din cele trei scenarii vor propune să se desfășoare orele de curs: verde (prezență efectivă la școală), galben (alternarea prezenței la școală cu cea online), roșu (doar online).

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori).

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG