Linkuri accesibilitate

Recep Erdogan vrea să expulzeze 10 ambasadori străini, printre care și cel al SUA


Preşedintele turc Recep Erdogan vrea să-l expulzeze și pe ambasadorul SUA la Ankara.
Preşedintele turc Recep Erdogan vrea să-l expulzeze și pe ambasadorul SUA la Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ambasadorii a 10 ţări acreditaţi la Ankara, printre care se numără şi ambasadorii american, francez şi german, vor fi declaraţi persona non grata, după ce aceştia au lansat un apel pentru eliberarea opozantului Osman Kavala, transmite Reuters.

„Am dispus ministerului nostru de externe să declare cât mai repede aceşti zece ambasadori persona non grata'', a spus Erdogan în timpul unei deplasări în centrul Turciei, fără să dea o dată precisă până la care ei vor trebui să părăsească Turcia.

Este vorba despre ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA.

Erdogan îşi anunţase deja cu două zile în urmă intenţia de a expulza aceşti ambasadori. Ei au fost convocaţi marţi la MAE turc pentru a li se transmite că apelul lor lansat într-un comunicat comun în ziua anterioară pentru eliberarea opozantului Osman Kavala este „inacceptabil". „Îi daţi cumva o lecţie Turciei?", a reacţionat şeful statului turc.

„Kavala este filiala Turcia a lui Soros. 10 ambasadori au venit la Ministerul de Externe pentru el. Ce este cu impertinenţa asta? Unde credeţi că sunteţi? Aici este Turcia, Turcia! Nu puteţi să veniţi aici la Ministerul de Externe şi să daţi instrucţiuni. Eu i-am dat indicaţia necesară ministrului nostru de Externe. I-am zis: ‘O să rezolvaţi imediat să îi declaraţi cât mai curând pe cei 10 ambasadori persona non grata’”, a spus Erdogan la o inaugurare la Eskişehir.

Osman Kavala, editor şi mecena turc în vârstă de 64 de ani, este acuzat de regimul preşedintelui Erdogan că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi şi că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016. El se află în detenţie de patru ani, fără să fi primit o sentinţă.

Osman Kavala este închis de patru ani, fără să fi primit o sentinţă.
Osman Kavala este închis de patru ani, fără să fi primit o sentinţă.

Osman Kavala a fost achitat în 2020 pentru acuzaţiile legate de protestele din 2013, dar hotărârea judecătorească a fost răsturnată în 2021 şi a fost combinată cu acuzaţii în alt dosar legat de tentativa de lovitură de stat. Cazul lui Osman Kavala este emblematic pentru represiunea disidenţei sub conducerea lui Erdogan, au afirmat organizaţiile pentru drepturile omului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG