Linkuri accesibilitate

Erdogan a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor din Turcia. Confruntare în turul doi cu Kılıçdaroğlu


Titularul fotoliului prezidențial, Recep Tayyip Erdoğan, un conservator în vârstă de 69 de ani a obținut 49,51% față de 44,88% cât a obținut rivalul său, a anunțat luni consiliul electoral din Turcia.
Titularul fotoliului prezidențial, Recep Tayyip Erdoğan, un conservator în vârstă de 69 de ani a obținut 49,51% față de 44,88% cât a obținut rivalul său, a anunțat luni consiliul electoral din Turcia.

Turcia va organiza al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale după ce primul tur a fost câștigat de actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan care și-a învins contracandidatul, Kemal Kılıçdaroğlu, cu aproape cinci procente, dar nu a reușit să depășească pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Titularul fotoliului prezidențial, Recep Tayyip Erdoğan, un conservator în vârstă de 69 de ani a obținut 49,51% față de 44,88% cât a obținut rivalul său, a anunțat luni consiliul electoral din Turcia citat de The Guardian.

Sondajele arătau că Erdogan riscă să fie înfrânt încă din primul tur de scrutin de Kılıçdaroğlu, candidatul unității pentru o alianță disparată formată din șase partide, într-un vot considerat cel mai critic din istoria recentă a țării cu majoritate musulmană.

Un al treilea candidat naționalist, Sinan Oğan, a obținut 5% din voturi.

Partidul Justiție și Dezvoltare al lui Erdogan (AKP) și aliații săi de extremă dreapta au fost, de asemenea, aproape de o majoritate totală la alegerile parlamentare paralele.

Rezultatul reprezintă fost o amară dezamăgire pentru Kılıçdaroğlu, în vârstă de 74 de ani, și pentru susținătorii săi din Partidul Popular Republican (CHP), unii din tabăra opoziției întrebându-se dacă candidatul lor, ales după un an de dezbateri acerbe, a fost cel mai potrivit.

Opoziția se așteptase să beneficieze de furia alegătorilor față de criza economică a Turciei, după ce politica neortodoxă a lui Erdogan de rate scăzute a dobânzilor a făcut ca lira să scadă, iar inflația a crescut până la 85% anul trecut.

De asemenea, răspunsul guvernului la cutremurul care a ucis 50.000 de oameni în februarie era de așteptat să influențeze alegătorii.

Dar Erdogan a adunat cu succes alegătorii conservatori și se crede că își va extinde domnia sa pentru al treilea deceniu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG