Linkuri accesibilitate

Parlamentul turc ratifică aderarea Finlandei la NATO. Suedia mai așteaptă


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele Finlandei Sauli Niinisto s-au întâlnit la Ankara pe17 martie 2023.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele Finlandei Sauli Niinisto s-au întâlnit la Ankara pe17 martie 2023.

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, relatează Reuters.

Candidatura finlandeză a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi turci, potrivit televiziunilor locale. În prezent, aderarea Finlandei a fost aprobată de toate cele 30 de state membre ale NATO.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a primit aprobarea Turciei după ce a luat măsuri concrete pentru a respecta promisiunile de a restrânge grupurile considerate de Ankara drept teroriști și de a elibera exporturile de apărare.

Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial, împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia (1.340 kilometri) după Ucraina.

Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.

Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.

Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de 'teroriştii'' kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki.

„Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor'', a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

XS
SM
MD
LG