Linkuri accesibilitate

Ungaria ratifică aderarea Finlandei la NATO. Situația Suediei urmează să fie discută „mai târziu”


Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de amânări.

Parlamentul ungar, dominat de Partidul Fidesz al premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de amânări, relatează AFP. O largă majoritate a deputaţilor ungari - 182 din 199 - a aprobat intrarea Finlandei în NATO. Aderarea Suediei la NATO urmează să fie discutată „mai târziu”.

În total 28 dintre cele 30 de state membre NATO au ratificat aderarea la NATO a celor două ţări.

Finlanda și Suedia şi-au depus candidaturile la aderarea la NATO în același timp, anul trecut în mai, ca o consecinţă directă a invaziei ucrainei de către Rusia.

Finlanda, forţată la neutralitate de către Moscova, după războiul cu Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial, împarte cea mai lungă frontieră europeană de 1.340 de kilometri cu Rusia, după Ucraina.

La jumătatea lunii martie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde Finlandei, iar un vot în Parlamentul turc poate avea loc în curând.

Situaţia este însă mai delicată în cazul Suediei, care este blocată în continuare de obiecţiile Ankarei. Turcia acuză Suedia de faptul că este un refugiu al activiştilor „terorişti” kurzi şi că refuză extrădări care sunt, în realitate, decise de către justiţia suedeză.

Stockholmul este îngrijorat de asemenea de întârziere Budapestei, în pofida susţinerii afişate de către Guvernul Orban.

Directorul de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, declara săptămâna trecută că există o „şansă bună” ca un vot să aibă loc în sesiunea de primăvară a Parlamentului, care se încheie la 15 iunie. Partidul Fidesz tătăgănează.

Această întârziere „serveşte interesele” preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care Viktor Orban vrea să menţină legături, a acuzat luni alesul din cadrul opoziţiei Ferenc Gerencser.

Alt motiv de îngrijorare al părţii suedeze este că Ungaria se foloseşte de aderarea la NATO ca de o monedă de schimb în bătălia cu Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie semestrială este deţinută de Stockholm.

Fonduri europene în valoare de miliarde de euro destinate Budapestei sunt blocate, în prezent, de către Bruxelles, în aşteptarea unor reforme în lupta împotriva corupţiei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG