Linkuri accesibilitate

Jocul Turciei la granița UE și în ce act folosește Rusia arma hipersonică


Tayyip Erdogan și Vladimir Putin
Tayyip Erdogan și Vladimir Putin

Rusia nu intenţionează să pornească un război împotriva cuiva, dar doreşte să descurajeze alte ţări să se angajeze într-un conflict cu Moscova, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Agenției ruse de știri TASS, citată de Reuters.

Această observație a președintelui Federației Ruse are loc pe fondul tensiunilor din regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijină forţele guvernamentale siriene. Violențele s-au rostogolit după ce 33 de soldaţi turci au fost omorâți de armata siriană în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele care luptă împotriva trupelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Armata turcă a lansat în Idlib o ofensivă militară denumită operaţiunea Scutul Primăverii şi au loc confruntări directe între trupele turce şi cele siriene. Două avioane de luptă siriene SU-24, de producție rusească, au fost doborâte duminică de aviaţia turcă, în timp ce Damascul susţine că Siria la rândul ei a doborât trei drone turceşti. În plus, armata turcă a bombardat şi a scos din uz aeroportul militar de la Nayrab, în provincia siriană Alep, duminică după-amiază.

Între timp, Ankara vrea să pună Rusia cu botul pe labe în Siria cu ajutorul europenilor. Strategia liderului turc, Recep Tayp Erdogan are, însă, la bază șantajul: dacă nu este sprijinit de Occident îi va lăsa pe migranții veniți din zona de conflict să treacă mai departe în UE. „Milioane de migranți se vor deplasa curând spre Europa”, a declarat într-un discurs președintele de la Ankara. Turcia și-a deschis de altfel frontierele încă de vineri, 28 februarie, iar Erdogan a insistat că „sute de mii de migranți” ar fi părăsit teritoriul turc cu destinația UE. Totuși, conform datelor Națiunilor Unite, sâmbătă seară erau doar13.000 de persoane la frontiera dintre Turcia și Grecia.

Turcia şi-a intensificat în ultimele zile atacurile cu drone în regiunea Idlib, dar Recep Tayp Erdogan speră să ajungă la o încetare a focului în cadrul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin - aliat al Damascului. Întâlnirea este programată pentru joi la Moscova, dar liderul de la Ankara joacă pe mai multe fronturi: Turcia va menține „deschise” porțile Europei a spus Erdogan, adăugând că europenii vor fi nevoiți, în sfârșit, să ia partea lor de „povară”. În replică, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că șefii instituțiilor UE se vor afla marți la granița dintre Grecia și Turcia, iar cancelara germană, Angela Merkel l-a somat pe Recep Tayp Erodgan să repsecte Acordul de la Ankara din 2016, potrivit căruia Turcia se angaja să nu le permită migranților să meargă mai departe spre UE, în schimbul unor sume de bani.

Până acum Turcia a fost de acord să-i oprească pe refugiații sirieni în țară, unde se află circa 4 milioane de persoane. Ankara a insistat că nu mai face față situației, după ce încă un milion de sirieni și-au părăsit locuințele din cauza ofensivei regimului sirian în zona Idlib.

Întâlnirea de joi dintre Erdogan şi Putin se anunţă tensionată, dar Kremlinul a subliniat luni „marea importanţă” a cooperării Turcia-Rusia în Siria, unde conflictul a făcut peste 380.000 de morţi din 2011. Ankara susține diferite grupări rebele siriene, iar Moscova este de parteapreședintelui sirian Bashar al-Assad. Dincolo de aceste divergențe, Turcia și Rusia au dezvoltat o relație serioasă, care a ridicat multe semne de întrebare în NATO, mai ales după ce Ankara a cumpărat de la ruși armament sofisticat. Pe de altă parte, Turcia este dependentă de gazul rusesc și construiește o centrală nucleară împreună cu Rusia și aceste complictăți nu au fost zguduite până acum de taberele adverse din Siria, în care evoluează cele două țări.

Declarația lui Vladimir Putin privind armele hipersonice apărută în acest context a complicat ridică unele semne de întrebare. Liderul de la Kremlin, citat de Agenția Tass a subliniat că SUA şi-au lansat programul de dezvoltare a unui scut antirachetă cu scopul de a perturba stabilitatea şi echilibrul strategic, „crezând că cealaltă tabără nu va fi capabilă să răspundă în mod adecvat, dacă vor folosi arme nucleare”.

Președintele rus nu vorbește explicit despre faptul că România este gazda acestui scut antirachetă, dar accentuează că „prin dezvoltarea acestor sisteme hipersonice moderne, inclusiv a unora care pot evita cu uşurinţă orice sistem împotriva rachetelor balistice, Rusia menține această stabilitate strategică şi acest echilibru strategic. Este esenţial nu doar pentru noi, ci şi pentru securitatea globală", a explicat liderul de la Kremlin, într-un interviu în cadrul unui proiect intitulat "20 de întrebări cu preşedintele Vladimir Putin".

Atunci când jurnalistul de la Agenția TASS a parafrazat principiul pistolului lui Cehov, spunând că, "dacă în primul act al piesei atârnă pe perete o armă hipersonică, aceasta va fi detonată cu siguranţă în al doilea sau al treilea act", Putin a răspuns că în viață nu e ca în teatru: „în realitatea de securitate şi politică domneşte o altă regulă. Arma va fi detonată dacă este instalată pe o scenă. Iar dacă pe o altă scenă este instalată o armă similară, e improbabil ca persoana care se află lângă ea îşi va asuma libertatea de a o folosi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG