Linkuri accesibilitate

Tutunul aprinde din nou spiritele. Un deputat USR cere înăsprirea legislației antifumat


„Probabil că o bună parte dintre oamenii care ne iubesc pe noi – USR, n.r. – consideră că proiectul nu este liberal, care are interdicții, că piața se autoreglementează”, a spus pentru Europa Liberă, deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care susține o inițiativă legislativă antifumat care a stârnit multe controverse în spațiul public.

Prin această inițiativă, deputatul USR vrea interzicerea publicității la tutun și produse din tutun (cum ar fi produsele cu ardere sau cu vapori), acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse de tutun, sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun și o contribuție de sănătate pentru toate aceste produse.

De asemenea, mai este prevăzută interzicerea fumatului în mașină dacă acolo se află o femeie gravidă sau un minor, interzicerea comercializării tutunului și produselor din tutun prin automate, dar și în alte magazine decât cele specializate.

Deputatul USR spune că inițiativa sa nu este despre interdicția fumatului în general ci este: „despre o politică responsabilă a membrilor Comisie de Sănătate și a altor partide – sunt semnatari și de la PSD și din partea PNL – de responsabilitate pentru generațiile care vin”. Emanuel Ungureanu recunoaște că nu își face „iluzii” că cineva care fumează de 20 de ani va renunța la fumat datorită inițiativei sale, dar că a decis să vină cu această propunere, care are la bază, de fapt, un model conturat de Inițiativa 2025 Fără Tutun, pentru că „industria tutunului trebuie frânată”.

„Cu cât ești mai puțin expus la un produs care îți produce rău, cu atât șansele de a te reapuca de el sunt mai reduse”, susține deputatul USR, care recunoaște că a fumat „din teribilism”, în adolescență. Un politician al opoziției, fumător asumat, care a dorit să își păstreze anonimatul, susține însă contrariul: „un fumător se lasă de fumat atunci când vrea el, nu când îi interzice cineva”. Mai mult, spune acesta, inițiativa legislativă vine pe fondul unui val de restricții aplicate acestui domeniu, în contextul în care legea antifumat a fost adoptată în 2016. În plus, are și prevederi care reglementează relația cu familia și unele care ar putea fi considerate „abuzive”, cum ar fi interdicția de a sponsorizare evenimente, inclusiv cele culturale sau cazuri sociale, de pildă, care ar intra în contradicție cu activitățile de responsabilitate socială pe care le pot desfășura companiile.

Pe de altă parte reprezentanții industriei de tutun, consultați de Europa Liberă, dar care au dorit să rămână anonimi, spun că și-ar dori o mai mare transparență și predictibilitate din partea legiuitorului, dar și posibilitatea de a discuta și dezbate aceste subiecte, în momentul în care apar pe agenda publică. De asemenea, ei amintesc că unele dintre propuneri au mai fost respinse și în anii trecuți. De pildă, în urmă cu patru ani, la legea fumatului nu a fost adoptat un amendament prin care era prevăzută aplicarea „display ban”-ului, adică interzicerea expunerii produselor în locurile obligatorii de trecere din magazine, după ce această prevedere a fost considerată neconcurențială de către Consiliul Concurenței.

„Nu mi se pare nimic excesiv să îți procuri produsele pentru consumul viciului tău de la un magazin special amenajat”, spune Emanuel Ungureanu, care recunoaște însă că demersul său presupune și unele riscuri. „Politicienii au datoria să nu fie populiști, ci să însemne societatea către progres, chair adacă pierd voturi pentru asta. Asta înseamnă un politician repsonsabil. Și eu risc, ca și colegii mei, să nu mai fim votați de oameni care poate nu sunt interesați că cei de lângă ei sunt afectați de viciul lor. Îmi asum asta”.

De altfel, un proiect similar a mai fost discutat în urmă cu un an de social-democrați, de această dată, însă nu a primit undă verde de la partid și nu a ajuns în Parlament. Deputatul USR caută sprijin larg de la colegii săi pentru acest demers, iar săptămâna viitoare îl va depune la Parlament pentru a intra în circuitul legislativ. Cu toate acestea, sunt voci din parlament care susțin că, fiind un subiect controversta, traseul acestei inițiative va fi unul sinuos, iar șansele sale de reușită sunt mici, mai ales în condițiile în care mai sunt doar trei săptămâni până la vacanța parlamentară, iar din toamnă până anul viitor toată atenția va fi concentrată pe alegeri.

România și fumatul

În România, sunt aproximativ 5 milioane de fumători adulți, adică un sfert din totalul populației, după cum arată datele din 2017 ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Mai mult, aproape unul dintre copiii (28%) cu vârste între 13-15 ani au încercat pentru prima dată să fumeze înainte de vârsta de 10 ani, potrivit unui studiu din 2017 al Global Youth Tobacco Survey (GYTS). Studiul arată că 70,7% dintre tinerii care fumează și-au cumpărat țigările de la supermarket, chișcuri, tutungerii, de la magazinele stradale sau dina lte locuri publice. Dintre cei care au vrut să își cumpere țigări, mai puțin de un sfert au fost opriți pentru au vârsta sub limita legală.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG