Linkuri accesibilitate

Ce se va întâmpla cu Twitter în Europa, după ce Uniunea Europeană a adoptat legile privind serviciile digitale


Elon Musk a devenit directorul companiei Twitter după o achiziție de 44 de miliarde de dolari.
Elon Musk a devenit directorul companiei Twitter după o achiziție de 44 de miliarde de dolari.

Comisarul pentru piața internă Thierry Breton l-a avertizat pe Elon Musk că Twitter ar putea risca o interdicție în UE. De la achiziția lui Musk, Twitter s-a confruntat cu mai multe obstacole, de la un val nemaiîntâlnit de concedieri la conturi care distribuie conținut anti-semit.

Elon Musk a finalizat în octombrie achiziția platformei de socializare Twitter. Însă drumul său spre poziția de vârf a companiei a fost încă de la bun început controversată și tensionată.

Primele probleme au apărut când Musk a încercat să își retragă oferta, acuzând Twitter că nu îndeplinea condițiile contractului. Doar după ce conducerea Twitter de la momentul respectiv a amenințat că va lua măsuri juridice împotriva lui, a fost finalizată tranzacția.

Dar în retrospectivă, aceea pare să fi fost cea mai mică problemă. De când Musk a preluat conducerea companiei, problemele au continuat să apară la fiecare pas.

Noua relație a companiei cu UE a început cu un schimb de replici citat la scară largă între Thierry Breton și Musk. După ce americanul a declarat că „pasărea a fost eliberată”, comisarul i-a răspuns că „în Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”. În acest fel, Breton sublinia poziția legislativă fermă din UE cu privire la reglementarea conținutului online sau la drepturile angajaților.

Apoi au urmat concedieri și demisii în număr foarte mare. Musk și-a făcut cunoscută intenția de a concedia un număr seminifcativ de angajați, viziune pe care a pus-o în practică imediat ce a devenit unicul director al companiei.

Procesul de concediere i-a luat prin surprindere pe angajați. Cei vizați de acțiunile lui Musk au început să își piardă accesul la platformele de lucru, în ciuda faptului că nu ar fi primit o scrisoare oficială care să explice situația. A părut că, peste noapte, oameni care lucrau în echipe numerouse ori și-au pierdut locul de muncă, ori au venit la birou pentru a descoperi că sunt singuri.

Tot la acel moment compania a anunțat că birourile îi vor fi închise pe data de 21 noiembrie, lucru care l-a făcut pe fostul vicepreședinte al companiei să declare că platforma risca să se prăbușească.

Alți angajați au ales să nu accepte condițiile de muncă impuse de Musk și să își dea demisia. Mai ales după remarca cinică a antreprenorului că singura opțiune a angajaților este să „reziste”, noul director Twitter a fost criticat pentru că a impus un program de lucru nerealist, care i-a determinat pe unii angajați să rămână peste noapte la birou.

Dar în ciuda a ceea ce pare să fie un haos care a învăluit compania, Twitter nu a devenit o platformă fără reguli.

Musk s-a intitulat în trecut un „absolutist al libertății de exprimare”. A declarat că vrea ca platforma să devină un loc în care libertatea de exprimare să fie protejată, considerând că politicile în vigoare erau prea stricte. Mulți au fost îngrijorați, considerând că Musk va fi mult prea indulgent cu privire la discursul instigator la ură.

La scurt timp după ce Musk a devenit CEO la Twitter, contul rapper-ului Kanye West (care și-a schimbat numele în „Ye”) a fost reinstaurat. Contul lui West fusese suspendat după o postare în care a anunțat că vrea să acționeze „death con 3” împotriva evreilor.

Kanye West a fost diagnosticat cu tulburare afectivă bipolară, însă mulți experți și alți oameni care suferă de această afecțiune au declarat că acest lucru nu îi poate justifica comportamentul.
Kanye West a fost diagnosticat cu tulburare afectivă bipolară, însă mulți experți și alți oameni care suferă de această afecțiune au declarat că acest lucru nu îi poate justifica comportamentul.

„Defcon” este un termen din armata americană care face parte dintr-un sistem prin care forțele armate sunt anunțate de posibile amenințări. Există mai multe niveluri de risc, printre care „defcon 3” semnalează că pericolul nu este iminent, dar că forțele armate trebuie să fie pregătite să acționeze.

Musk a declarat că nu a fost personal implicat în decizia de a pune din nou în funcțiune contul lui West. Dar această sincronizare a fost considerată de mulți o coincidență periculoasă.

Rapper-ul a fost implicat în mai multe scandaluri din cauza declarațiilor și acțiunilor sale. Recent, acesta a fost criticat după ce a promovat îmbrăcăminte cu mesajul „White Lives Matter” la săptămâna modei din Paris, slogan asociat cu extremiștii de dreapta din SUA.

Apoi, în urma declarațiilor sale cu privire la evrei, acesta și-a pierdut contractul cu firma Adidas, estimat la o valoare de 1.5 miliarde de dolari. Decizia a venit după ce West declarase că partea bună la a lucra cu firma germană este că poate să facă declarații anti-semite pentru că Adidas nu va renunța la el.

Epopeea lui West continuă, totuși, și luna aceasta, dovedind că și pentru Musk există limite cu privire la libertatea de exprimare.

Contul rapper-ului a fost suspendat din nou astăzi în urma ultimelor sale postări anti-semite pe Twitter. Acesta a postat o imagine care părea să arate un simbol combinând svastica nazistă și steaua evreiască.

Unul dintre utilizatorii Twitter l-a rugat pe Musk „să îl repare pe Kanye”. Șeful Twitter a răspuns însă că nu are altă alternativă decât să îl suspende pe artist, deoarece acesta a încălcat regulile platformei cu privire la discursul instigator la ură.

Twitter nu este, deci, un loc fără de reguli. Dar situația nici nu este clară.

Lui Donald Trump i-a fost restaurat accesul la contul de Twitter. După ce contul i-a fost suspendat ca urmare a atacurilor asupra Captioliului din 6 ianuarie 2021, Musk a declarat că atunci când va prelua conducerea companiei, va ridica această interdicție.

Dar Trump a făcut deseori declarații sau a luat decizii problematice. Cel mai recent, acesta a luat cina la reședința sa din Mar-a-Lago cu Kanye West și cu Nick Fuentes, acesta din urmă fiind un cunoscut extremist de dreapta.

West a fost de la bun început un susținător al lui Trump. La cina pe care au avut-o recent, Trump l-ar fi sfătuit să nu candideze la președinție în 2024.
West a fost de la bun început un susținător al lui Trump. La cina pe care au avut-o recent, Trump l-ar fi sfătuit să nu candideze la președinție în 2024.

Iar recent, liderul unei miliții de extremă dreapta care a luat parte la atacul asupra Captioliului a fost condamnat la până la 20 de ani de închisoare pentru sedicious conspiracy. Aceasta este una dintre cele mai grave acuzații din sistemul judiciar american, întrecută doar de acuzația de trădare.

Așa că nedumeririle rămân valide. Nu se știe direcția în care se va îndrepta Twitter sub conducerea lui Musk.

În cea mai recentă discuție a sa cu Breton, Musk a declarat că reglementările UE sunt un model care ar trebui aplicat peste tot în lume.

Noul pachet legislativ cu privire la serviciile digitale a intrat în vigoare în UE la începutul lunii noiembrie și va fi implementat până în 2024. Actul legislativ privind serviciile digitale face parte din acest pachet. Printre condițiile pe care le impune asupra companiilor, se numără și:

  • Garanții eficiente pentru utilizatori, precum posibilitatea de a contesta deciziile prin care platformele moderează conținutul;
  • Măsuri cu privire la transparență, inclusiv o informare mai bună a utilizatorilor cu privire la termenii și condițiile conform cărora operează platforma;
  • Obligația platformelor de a preveni materiale care au ca scop dezinformarea sau manipularea alegerilor electorale, violența cibernetică împotriva femeilor sau siguranța minorilor în mediul online;
  • Garantarea de noi drepturi pentru utilizatori, precum și posibilitatea de a depune o plângere formală împotriva platformei.

Mai mult, Twitter trebuie să respecte în continuare legile cu privire la drepturile angajaților. Sediul Twitter pentru Europa se află în Dublin, Irlanda, ceea ce înseamnă ca platforma trebuie sa respecte legile muncii irlandeze (și implicit pe cele europene), care sunt mult mai stricte decât reglementările americane.

Acest lucru a fost dovedit când Sinéad McSweeney, vice-președintele global pentru politici publice, a fost readusă în funcție după o decizie judecătorească. McSweeney își pierduse locul de muncă după ce nu a răspuns unui mail din partea lui Musk, care adresa în mod generic prolema concedierilor.

În puțin mai mult de o lună de când Musk a preluat conducerea, Twitter a apărut deseori în cele mai citate știri, dar rareori pentru un motiv bun. Orizontul nu pare mult mai senin pentru platformă: atitudinea lui Musk pare inconsistentă și contradictorie, iar direcția pe care o va lua compania, incertă.

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG