Linkuri accesibilitate

Sediul Twitter, închis până luni. Compania riscă să se prăbușească după venirea lui Elon Musk


Noul CEO al Twitter, Elon Musk, și-a amenințat în repetate rânduri angajații că îi va da afară dacă nu aleg să lucreze peste programungi pentru companie.
Noul CEO al Twitter, Elon Musk, și-a amenințat în repetate rânduri angajații că îi va da afară dacă nu aleg să lucreze peste programungi pentru companie.

Twitter și-a anunțat angajații că birourile companiei vor fi închise până luni. Analiștii iau în calcul prăbușirea companiei, în urma concedierilor și amenințărilor făcute în mod repetat de noul CEO al Twitter, Elon Musk.

Într-un email trimis angajaților și verificat ulterior de BBC, Twitter le-a mulțumit angajaților pentru flexibilitate și i-a rugat să „continue să respecte politica companiei, abținându-se să discute informații confidențiale ale companiei pe rețelele de socializare, cu presa sau în altă parte”.

Rețeaua de social media a fost cuprinsă în ultimele săptămâni de un val de concedieri și nemulțumiri ale angajaților, după ce Musk a dat afară aproximativ jumătate din angajații companiei la începutul lunii noiembrie.

În urma primului val de concedieri, jumătate din echipa de politici publice a Twitter a fost dată afară, inclusiv membri ai echipei care se ocupă de verificarea conturilor politicienilor, potrivit unei persoane apropiate companiei care a ales să vorbească pentru Politico sub condiția anonimatului.

Antreprenorul american i-a anunțat recent pe angajați că nu au decât să „reziste” în fața presiunii de la muncă și a orelor din ce în ce mai multe de muncă, sau să plece.

Mulți dintre cei care lucrau și-au dat demisia rând pe rând și au ales să părăsească Twitter.

În contextul demisiilor și concedierilor făcute, fostul vicepreședinte al Twitter, Bruce Daisley, a transmis într-un interviu pentru BBC că platforma de social media riscă să se prăbușească până lunea viitoare.

„Există un număr mare de caracteristici care se bazează pe prezența inginerilor la fața locului”, a transmis Daisley. „Dacă acei ingineri pleacă, atunci sustenabilitatea produsului e amenințată”, a continuat el.

Musk a părut să se amuze pe seama concedierilor și demisiilor masive și a postat o imagine cu o piatră funerară pe care apare sigla Twitter.

Pe 15 noiembrie, noul șef al Twitter a postat o fotografie cu doi angajați pe care îi concediase anterior și pe care i-ar fi rechemat apoi la muncă.

„E important să recunosc când greșesc iar concedierea lor a fost cu adevărat una dintre cele mai mari greșeli ale mele”, a transmis Musk.

În ultimele săptămâni, Elon Musk a adoptat mai multe idei controversate prin care a sperat să limiteze accesul oamenilor la platformă și numărul de conturi false, introducând un model de abonament în valoare de 8 dolari pe lună pentru cei care doresc să aibă conturile verificate.

Mai multe persoane și-au creat conturi false imitându-le pe cele originale, arătând în doar câteva zile eșecul măsurii implementate de Twitter.

Ca urmare a haosului declanșat de venirea lui Musk la conducere, mulți dintre utilizatorii Twitter s-au mutat pe alte platforme de social media. Una din ele este Mastodon, o rețea de social media fondată în 2016 de Eugen Rochkp, un dezvoltator german și, de altfel, singurul angajat al companiei.

Față de Twitter, Mastodon se declară ca fiind fără reclame, algoritmi și „nu de vânzare”.

Pe 12 noiembrie, Mastodon a anunțat că a adăugat peste un milion de nou veniți.

Cohost este o altă platformă preferată de foștii utilizatori ai Twitter. Din cauza numărului crescuți de utilizatori din ultimele săptămâni, dezvoltatorii platformei au anunțat că lucrează să extindă capacitatea de procesare a celor peste 17.000 de utilizatori care așteaptă să se alăture platformei.

Elon Musk a promis să facă din Twitter un spațiu respectabil pentru discursul liber. La scurt timp după preluarea conducerii, Twitter i-a redat accesul lui Kanye West (recent Ye) la contul personal, după ce la începutul lunii Octombrie acesta a postat un mesaj anti-semitic.

Însuși Musk a postat pe Twitter un link către o teorie a conspirației legată de asaltul asupra soțului lui Nancy Pelosi, Paul Pelosi. Recent, acesta a postat o imagine pe Twitter cu un soldat nazist din armata Wehrmacht-ului cu o cușcă de porumbel la spate. În dreptul imaginii, Musk a postat descrierea „Ce s-au schimbat timpurile”.

Postarea controversată și redeschiderea contului de utilizator al lui Kanye West au venit în contextul în care comunitățile de evrei din Statele Unite i-au cerut platformei să facă mai mult pentru prevenirea discursului instigator la ură.

Înainte de sosirea lui Elon Musk la Twitter, compania număra aproximativ 7.500 de angajați. Miliardarul american a cumpărat rețeaua de social media pentru 44 de miliarde de dolari și a devenit la finalul lunii octombrie CEO-ul companiei.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG